Sezonalitatea Serviciilor Turistice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

VARIAŢIILE SEZONIERE

Variaţiile, de durată sau repetabile, cu implicaţii mai profunde sau superficiale, mai greu sau mai uşor previzibile, se manifestă prin repartizarea inegală în timp şi spaţiu a numărului de turişti şi, respectiv, a necesarului de servicii.

Oscilaţiile sezoniere ale activităţii turistice sunt , în principal, cele determinate de condiţiile de realizare a echilibrului ofertă-cerere şi se concretizează printr-o mare concentrare a fluxurilor de turişti în anumite perioade ale anului calendaristic, în celelalte remarcându-se o reducere importantă sau chiar o stopare a sosirilor turiştilor.

RELAŢIA DINTRE "SEZONALITATE" ŞI "PERISABILITATE"

Capacitatea de producţie, care nu este vândută pe o anumită zi se pierde şi nu poate fi recuperată (caracteristica de perisabilitate a serviciilor)

Ca o consecinţă directă a perisabilităţii, nu este posibilă crearea unui stoc de camere de hotel sau locuri de tren (orice loc nevândut la un moment dat este o vânzare pierdută).

PIAŢA TURISTICĂ

Piaţa turistică devine piaţa vânzătorului în timpul sezonului turistic, când cererea este mai mare decât oferta, şi piaţa cumpărătorului în extrasezon, când cererea este mai mică decât oferta.

Sezonalitatea privită din punctul de vedere al turistului

Concentrarea sezonieră are implicaţii de ordin psihologic, fiziologic şi economic.

Aglomeraţia din mijloacele de transport sau de pe căile rutiere, mai ales în cazul călătoriei cu mijloacele proprii, riscul negăsirii unui spaţiu de cazare corespunzător dorinţelor, timpul de aşteptare pentru obţinerea unor servicii etc. provoacă oboseala fizică şi psihică a turistului şi diminuează efectele recreative ale vacanţei. De asemenea, influenţe negative asupra stării de spirit a turistului şi bugetului acestuia şi, indirect, asupra dimensiunilor circulaţiei turistice are şi nivelul preţurilor serviciilor oferite şi anume, situarea lor peste sau sub posibilităţile financiare ale turistului.

Sezonalitatea privită din punctul de vedere al agenţiilor de turism

-utilizarea incompletă a bazei materiale şi a forţei de muncă, influenţând negativ costurile serviciilor turistice şi calitatea acestora, termenul de recuperare al investiţiilor, rentabilitatea etc

-nivelul scăzut al satisfacerii nevoilor consumatorilor, afectând, pe termen lung, frecvenţa călătoriilor şi, indirect, dinamica circulaţiei turistice.

Observații:

SEZONALITATEA SERVICIILOR TURISTICE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sezonalitatea Serviciilor Turistice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
829 cuvinte
Nr caractere:
4 671 caractere
Marime:
232.84KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!