Sezonalitatea Serviciilor Turistice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Locul marketingului turistic în marketingul serviciilor

Industria turistica reprezinta un segment al industriei serviciilor, dar aplicarea în mod specific a marketingului în domeniul turismului s-a realizat cu mult timp înaintea conceptualizarii marketingului serviciilor. Serviciile oferite de industria turistica au anumite caracteristici prin care se diferentiaza de celelalte servicii, pe care marketerii trebuie sa le aiba în vedere, si anume:

"preponderenta factorului emotional în raport cu cel rational în decizia de cumparare a produsului turistic;

"complexitatea serviciilor turistice;

"dependenta serviciilor turistice de serviciile oferite de întreprinderile complementare;

"influenta canalelor de distributie utilizate;

"sezonalitatea serviciilor turistice.

În functie de destinatie, cererea pentru serviciile turistice prezinta un caracter sezonier pronuntat. Din acest motiv, elementele mixului de marketing sunt utilizate în mod diferit. Astfel, în timp ce promovarea se face în special în extrasezon, pretul si distributia ating valori maxime în sezon. În perioadele de extrasezon se executa lucrari de întretinere-reparatii si se proiecteaza viitoarele produse turistice.

Marketerii au sarcina elaborarii de strategii corespunzatoare si pentru perioada de extrasezon în scopul realizarii unor produse care sa satisfaca cerintele consumatorilor si a valorificarii capacitatilor turistice existente.

Diferentele între serviciile turistice si celelalte servicii impun gasirea de tehnici specifice de marketing. În literatura de specialitate sunt recomandate utilizarea unor elemente suplimentare în mixul de marketing, respectiv interactiunea dintre personalul prestator si consumatorul de servicii turistice, publicitatea realizata prin comunicarea directa între consumatori si intensitatea legaturilor între întreprinderile de turism si întreprinderile complementare. Cunoasterea si utilizarea acestor tehnici constituie o sarcina primordiala pentru marketerii din industria turistica.

Sezonalitatea reprezinta trasatura dominanta a activitatii turistice si trebuie luata în considerare în formularea politicii de marketing, respective în procesul de creare a produsului turistic (amenajarea turistica) si de concretizare a lui, prin prestarea serviciilor propriu-zise. Ameliorarea acestei caracteristici constituie o problema importanta a managementului firmei de turism si se poate solutiona prin crearea posibilitatilor de satisfacere a cererii turistice si în extrasezon prin amenajari speciale. De asemenea prin politica de pret se încearca atragerea consumatorilor si în extrasezon, apelându-se la segmente de piata caracterizate prin venituri mici. În marketingul turistic pretul strategic stability poate fi mentinut în plin sezon, dar reducerile sunt necesare în general în afara sezonului. În unele cazuri însa, chiar si în perioada de sezon, preturile trebuie reduse în ultimul moment daca întreprinderea considera ca acest lucru coduce la folosirea integrala a capacitatii.

Aplicarea marketingului în turism a condus si va conduce la dezvoltarea lui fara precedent, dar expansunea poate avea impact negativ asupra mediului înconjurator si asupra comunitatii locale. Pentru evitarea lui, marketingul trebuie sa aiba în vedere strategii corespunzatoare, cunoscute sub denumirea marketing verde.

Observații:

Universitatea de Stat din Pitesti

Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sezonalitatea Serviciilor Turistice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 545 cuvinte
Nr caractere:
24 144 caractere
Marime:
108.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!