Program de valorificare a potențialului turistic al Județului Neamț

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. DATE GENERALE ALE JUDETULUI NEAMT 2
II.POTENTIALUL TURISTIC AL JUDETULUI NEAMT 3
III.ANALIZA BAZEI TEHNICO-MATERIALE SI OFERTEI DE SERVICII 6
V.FORME DE TURISM PRACTICATE IN JUDET 7
VI.PROPUNERI PENTRU VALORIFICARE A RESURSELOR TURISTICE 9

Extras din referat:

PROGRAM DE VALORIFIFICARE A POTENTIALULUI TURISTIC AL JUDETULUI NEAMT

I.Date generale ale judetului Neamt

Cele mai vechi urme de locuire umană de pe teritoriul actual al judeţului Neamţ datează din paleoliticul superior (cca. 100.000 ani î.e.n.), ele fiind evidenţiate îndeosebi pe Valea Bistriţei, unde s-au descoperit numeroase situri arheologice.

Evoluţia comunităţilor umane, concentrarea lor în adevărate sate, introducerea uneltelor din piatră şlefuită, corn, os, lut ars, pe lângă cele din silex, diversificarea tehnicilor de modelare şi de decorare a ceramicii, dezvoltarea vieţii spirituale, toate acestea au condus treptat la formarea celei mai strălucite civilizaţii preistorice a Europei: Complexul Precucuteni-Cucuteni-Tripolie (aprox. 4.200 - 2.600 î.e.n.). Cercetările efectuate de către specialiştii Muzeului de Istorie Piatra Neamţ în staţiunile arheologice de la Izvoare-Piatra Neamţ, Traian-Dealul Viei, Târpeşti, Frumuşica, Calu, Văleni, Ghelăieşti, dar şi în alte locuri, au evidenţiat în special valoarea plasticii antropomorfe şi zoomorfe, a ceramicii pictate, aducând o contribuţie de excepţie la o mai bună cunoaştere a acestei civilizaţii. De altfel, sălile acestui muzeu adăpostesc cea mai impresionantă colecţie de obiecte aparţinând acestei culturi.

Semnificative pentru perioada secolelor VIII-IX sunt aşezările de la Borniş-Dragomireşti, Izvoare-Bahna, Poiana-Dulceşti şi Brăşăuţi-Dumbrava Roşie, care aparţin culturii Dridu.

Informaţiile privitoare la primele două secole ale mileniului II sunt insuficiente sau prea puţin analizate. În schimb se cunosc suficiente elemente legate de populaţia autohtonă a secolului XIII, dar mai ales despre aşezările medievale de la Piatra-Neamţ - Bâtca Doamnei şi Pietricica.

Judetul Neamt se afla în nord-estul României, la limita dintre Carpatii Orientali si Podisul Moldovei, la o distanta de 350 km de Bucuresti, cca. 325 km de Cluj Napoca, 620 km de Timisoara sau cca. 480 km de Constanta. Învecinat cu judetele Suceava la nord, Harghita la vest, Bacau la sud si cu judetele Iasi si Vaslui la est, se încadreaza, din punct de vedere geografic, între 46040' si 47020' latitudine nordica si 25043' si 27015' longitudine estica.

Conform unui bilant statistic al Directiei Regionale de Statistica Neamt, la sfârsitul anului 2006, populatia judetului Neamt a fost de 568.808 locuitori, din care 280.670 barbati si 288.138 femei.

Densitatea populatiei la 1 iulie 2006 este de 96 loc./kmp.Cele mai mari densitati se întâlnesc în zonele municipiilor Piatra Neamt si Roman. Judetul Neamt contine 5 orase: Piatra Neamt - municipiu, resedinta de judet (populatie ~ 135.000) , Roman - municipiu (populatie ~ 80.000) , Târgu Neamt (populatie ~ 20.000), Bicaz (populatie ~ 9.000), Roznov (populatie ~ 9.000) .

Suprafata este de 5.896,16 km2, reprezentând 2,5% din suprafata României.

Ramuri economice preponderente: industria chimica, industria metalurgica, industria prelucrarii lemnului, industria usoara, industria materialelor de constructii si industria alimentara

Mass-media: cotidianele Ceahlaul, Monitorul de Neamt si Roman, Ziarul de Roman, Vestea, posturile de televiziune Tv M & Pro-Tv, Tele 7 Neamt, Tele M, 1TV, RomTV, posturile de radio Radio M Plus, Radio Terra, Radio Unu.

Căile de acces :

Staţiile C.F.R. cele mai apropiate:

Bicaz, pe linia Bacău - Piatra-Neamţ - Bicaz.

Târgu Neamţ, pe linia Paşcani - Târgu Neamţ. Din Târgu Neamţ există legătură cu autobuzul către Durău (pe DN 15B).

Staţiile de autobuz cele mai apropiate: Bicaz Dodeni şi Bicaz-Baraj, pe traseele Piatra-Neamţ - Bicaz - Poiana Teiului - Vatra Dornei şi Piatra-Neamţ - Bicaz - Tulgheş - Borsec;

Staţia Bicaz-centru, pe traseul Piatra-Neamţ - Bicaz - Lacu Roşu - Gheorghieni.

Drum de acces: din Bicaz, pe şoseaua care duce la barajul hidrocentralei (DN15) până la confluenţa pârâului Izvorul Muntelui cu Bistriţa (5 km), apoi pe un drum local modernizat (DJ 155 F) de-a lungul pârâului, distanţa 12 km, marcaj bandă roşie.

De asemenea există curse ce pleacă din autogara Piatra-Neamţ pe traseele:

Piatra-Neamţ - Bicaz - Durău

Piatra-Neamţ - Bicaz - Gheorghieni

Piatra-Neamţ - Bicaz - Vatra Dornei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Program de Valorificare a Potentialului Turistic al Judetului Neamt.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 350 cuvinte
Nr caractere:
24 503 caractere
Marime:
434.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Prof. univ. dr. Vasile GLĂVAN
Sus!