Prezentarea unei agenții de turism

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Tipologia agențiilor de turism
3. Rețelele de agenții de turism
4. Analiza SWOT în cadrul agențiilor de turism
5. Concluzii
6. Bibliografie

Extras din referat:

1. Introducere

Turismul organizat a apărut o dată cu afirmarea turismului ca fenomen de masă. El se desfăşoară numai pe bază de contracte încheiate între prestatorii de servicii turistice şi agenţiile de turism.

Agenţia de turism este un important distribuitor al produselor turistice. Ea deţine frecvent monopolul vânzării, pentru că are două mari avantaje faţă de alte forme de distribuţie: protecţia aproape totală a consumatorului de turism şi garanţiile financiare acordate atât turiştilor, cât şi prestatorilor. Organizarea activităţilor turistice se realizează de către iverşi agenţi economici din turism. Aceştia sunt persoane juridice, societăţi comerciale cu capital de stat, privat, mixt, societăţi familiale sau persoane fizice care prestează servicii specifice acestei activităţi: hoteluri, servirea mesei, transport, tratament balnear, servicii de agrement.

2. Tipologia agențiilor de turism

În terminologia internațională se folosesc două sintagme: „agențiile de voiaj” și „agențiile de turism”. În ţările cu activitate turistică intensă, agenţia de voiaj este o firmă independentă sau o reţea de firme având ca obiect rezervarea şi comercializarea biletelor pentru mijloacele de transport şi vânzarea produselor turistice „fabricate” de către tour-operator.

În practica şi legislaţia românească se foloseşte însă mai frecvent termenul de „agenţie de turism” decât cel de agenţie de voiaj. Astfel, în Hotărârea Guvernului României nr. 513/august 1998, agenţia de turism este definită ca fiind o unitate specializată care organizează, oferă şi vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora.

Chiar dacă cele două noţiuni „agenţie de voiaj” şi „agenţie de turism” nu sunt similare în totalitate, se va folosi în continuare termenul de agenţie de turism, această variantă fiind mai apropiată de conţinutul activităţilor care fac obiectul său de activitate.

Conform aceleiaşi hotărâri de guvern, agenţiile de turism din România pot fi de următoarele tipuri:

- agenţie de turism tour-operatoare, având ca obiect de activitate organizarea şi vânzarea pe cont propriu a pachetelor de servicii

turistice sau a componentelor acestora, direct sau prin intermediari;

- agenţie de turism detailistă, care vinde sau oferă spre vânzare, în contul unei agenţii de turism tour-operatoare, pachete de servicii sau componente ale acestora, contractate cu aceasta.

Dacă o agenţie de turism acţionează în calitate de intermediar pentru o agenţie tour-operatoare care nu este stabilită în România, aceasta este considerată ca organizator de călătorii turistice, în raporturile cu consumatorii.

Aceste două tipuri de agenţii de turism corespund şi clasificării europene a agenţiilor de turism. Până în 1998, înfiinţarea, funcţionarea şi tipologia agenţiilor de turism au fost reglementate prin câteva hotărâri legislative (Ordinul Ministrului Turismului nr.207 şi 213/1994, HG 634/1994, OM 87/1995) care precizau că pot fi acordate două tipuri de licenţe (A şi B), în funcţie de complexitatea obiectivelor activităţii. Licenţele eliberate conform acestor reglementări au fost valabile 5 ani, la expirarea termenului fiind necesară eliberarea unora noi, conforme cu noua legislaţie în vigoare.

În ţările Uniunii Europene, conform recomandărilor OMT, există, de asemenea două tipuri de agenţii de turism:

o detailistă, care furnizează publicului informaţii asupra posibilităţilor de voiaj, cazare şi asigurare a serviciilor suplimentare, informaţii despre tarife şi condiţiile de acordare a serviciilor. De asemenea, ele sunt autorizate de către furnizorii lor să vândă respectivele servicii la tarifele precizate. În contractul de vânzare a produsului turistic (bilet, voucher) se şi precizează, de altfel, că agenţia acţionează ca intermediar;

o angrosistă (tour-operatoare), care concepe, pregăteşte şi vinde produse turistice forfetare destinate a fi vândute fie direct, prin propriile oficii, fie prin agenţiile detailiste.

În cele 28 ţări ale Uniunii Europene, tipul cel mai întâlnit este acela de mici agenţii independente, implicate în special în vinderea serviciilor turistice en detail. De asemenea, există un număr redus de firme mari care operează în special în ţările nordice implicate în crearea de aranjamente turistice şi pachete de vacanţă. Acestea sunt firme tour-operatoare care oferă serviciile lor direct publicului prin mici agenţii detailiste.

Agenţiile de turism trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

Agenţia de turism tour-operatoare

- Agentul economic trebuie să aibă prevăzute în obiectul de activitate ” servicii turistice”;

- Agentul economic trebuie să fie înregistrat la oficiul registrul comerţului;

- Starea şi aspectul clădirii în care funcţionează agenţia şă fie bună şi salubră;

- Amplasarea agenţiei în clădire să fie la demisol, parter, mezanin, sau la etajul 1;

- Suprafaţa comercială a agenţiei să fie peste 16 mp şi să fie folosită în exclusivitate pentru turism;

- Să existe grup sanitar propriu pentru personal sau acces facil la un alt grup sanitar din clădire;

- Persoana care conduce activitatea agenţiei de turism trebuie să fie posesoare a brevetului de tursm;

- Asigurarea cu personal calificat ca agent de turism şi cu ghizi, posesori ai atestatului de ghid de urism, corespunzător serviciilor comercializate;

- Să existe poliţă de asigurare pentru riscul de insolvabilitate sau faliment al agenţiei;

- Să utilizeze autocare omologate şi clasificate;

- Să asigure servicii de cazare şi masă numai în structuri de primire turistice clasificate de ANT;

Observații:

UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA”

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

SPECIALIZAREA: ECTS

Disciplina: Economie Turismului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentarea unei Agentii de Turism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 706 cuvinte
Nr caractere:
19 776 caractere
Marime:
59.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Ioan Cosmescu
Sus!