Potențialul turistic al stațiunii Lacul Roșu

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Legenda si istorie
2. Asezare
3. Accesibilitate
4. Nivel de dezvoltare economica
5. Potentialul turistic natural
5.1. Relieful
5.2. Clima
5.3. Flora
5.4. Fauna
5.5. Reteaua hidrografica
5.6. Factori de cura
5.7. “Daruri” ale naturii
6. Resurse turistice antropice
7. Drumetii , sport , itinerarii
8. Cazare
9. Program de dezvoltare si diversificare a activitatii turistice in statiunea Lacu Rosu
10. Bibliografie

Extras din referat:

1. Legenda si istorie

,,Odata, traia in Lazarea o fata de o frumusete rar intalnita, care se numea Estera. S-a dus odata la targ, la Gheorghieni. A intalnit acolo un flacau voinic care se lua la tranta si cu ursul. Cum s-au vazut, s-au si indragostit. Flacaul a rugat fata sa-i fie mireasa. Dar cununia nu s-a putut face, caci flacaul a fost luat in armata. Fata il astepta, tot il astepta. Pe-nserate se ducea cu ulciorul la izvor, statea ore in sir, in nadejdea ca se va intoarce alesul inimii sale. Canta asa de trist, incat auzind-o se induiosau si muntii.

Era intr-o duminica dupa-amiaza, cand trecand pe acolo, a fost vazuta de un talhar, care reprezindu-se la ea, a ridicat-o in sa, zburand ca vantul spre Suhardul Mic, intre stancile cu ,, o mie de fete”, unde locuia. I-a promis fetei si aur, si argint, numai sa-l indrageasca, dar fetei nu-i trebuia nimic. Talharul isi pierdu rabdarea si vroia s-o ia in casatorie cu sila. Estera a strigat catre munti, implorandu-le ajutor. Stancile cuprinse de strigatele indurerate au raspuns cu tunete. S-a pornit o ploaie torentiala, maturand tot ce intalnea in cale. Acolo au ramas, sub faramaturile stancilor fata si talharu. Si apoi s-au adunat acolo apele muntilor, formand Lacul Rosu (Ucigasul)”.

Odata cu formarea sa , Lacu Rosu a devenit o atractie turistica importanta pentru acasta arie montana, formand impreuna cu Cheile Bicazului un ansamblu turistic unicat in Romania. Lipsa cailor de acces rutier a facut ca abia in anii ’30 ai secolului al XX-lea sa se construiasca primul edificiu turistic - ,,Caminul Turistilor”. Dupa 1931, apar unele case locuite permanent si cateva vile, conturandu-se actuala statiune, apartinatoare administrativ orasului Gheorghieni. La inceput era o asezare temporara , cu functie pastorala , iar mai tarziu , odata cu aparitia ferastraielor si a joagarelor de pe paraiele repezi , a devenit asezare permanenta cu functie forestier-pastorala. Statiunea , dupa al II-lea razboi mondial , s-a dezvoltat continuu, ajungand la circa 800 locuri in vile si cabane in anul 1989, profilandu-se pe odihna si recreere, iar in ultimele patru decenii si pe alpinism .

Statiunea si-a luat numele dupa lacul de aici (Lacu Rosu), un lac de baraj natural , aflat langa Cheile Bicazului la o altitudine de 980 m , este in forma de ,,L”, adanc de 10 m , avand o suprafata de 12,7 ha si o circumferinta de 2830 m.Lacul s-a format relativ recent, in vara anului 1837, atunci s-a intamplat ca in urma ploilor abundente o mare cantitate de moloz stancos de pe versantul nordic al Stancii Ucigasului a alunecat blocand drumul paraului Bicajel. Apa s-a acumulat formand un lac de baraj natural. Numele de ,,Lacu Rosu” provine de la gresia rosie tertiara, usor dezagregabila , transportata de paraul Rosu care a vopsit in rosu imprejurimile pana la lac. Lacul, din pacate, este periclitat de marea cantitate de aluviuni, transportata de paraurile afluente (Rosu, Licas, Oii, Suhard si Ghilcos).

2. Asezare

Statiunea Lacu Rosu, componenta a orasului Gheorghieni, este situata pe Valea Bicazului, intre Lacu Rosu si Cheile Bicazului. Uramarind configuratia terenului, statiunea este dispusa intr-un amfitetru, de la 980 m la 1000-1100 m altitudine, pe versantii Muntilor Suhardul Mare (1504 m) si Suhardul Mic (1362m) catre N-NV si Muntele Ghilcos (1407 m), spre SE , unitati montane apartinatoare Masivului Hasmas.

Intre aceste limite statiunea apartine judetului Harghita, dar, prin cateva vile si case particulare, aceasta se prelungeste si in Cheile Bicazului, pe teritoriul judetuluiNeamt.

Localitati invecinate statiunii Lacu Rosu :

- Gheorghieni (26 km)

- Lazarea (32km)

- Joseni (32km)

-Danesti (62km)

-Racu (73km)

- Miercurea Ciuc (83km)

3. Accesibilitate

Prin poziţia sa , staţiunea are un acces rutier, dar legătura cu ariile limitrofe sau cu restul ţării , se poate realiza şi feroviar prin oraşul Gheorgheni. Legăturile aeriene sunt mai îndepărtate (aeroporturile de la Târgu – Mureş, 144 km şi Bacău 115 km).

Accesul rutier

- E 60, Episcopia Bihor – Oradea – Târgu Mureş – Braşov - Bucureşti – Constanţa; din Braşov – DN 11 şi DN 12 Sf. Gheorghe – Miercurea Ciuc – Gheorgheni (158 km) şi de aici pe:

- DN 12C, Gheorgheni – Lacu Roşu (26 km) – Bicaz

- E 85, Siret – Suceava – Bacău – Bucureşti – Giurgiu;

- de la Bacău, prin DN 15, Bacău – Piatra Neamţ – Bicaz (86 km)

- şi, în final - DN 12 C, Bicaz – Lacu Roşu (29 km) – Gheorgheni

Accesul feroviar

- Magistrala feroviară Bucureşti – Braşov – Miercurea Ciuc – Gheorghieni – Deda – Baia Mare; de la staţia Gheorghieni (316 km) pe ruta rutieră (DN 12 C) la Lacu Roşu;

- Magistrala Bucureşti – Bacău – Suceava –Vadu Siret; de la Bacău prin Piatra Neamţ – Bicaz (86 km), de unde, pe DN 12 C la Lacu Roşu.

Observații:

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

TURISM SI INTEGRARE REGIONALA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Turistic al Statiunii Lacu Rosu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 106 cuvinte
Nr caractere:
24 692 caractere
Marime:
74.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Prof. Univ. Dr. Stanciulescu Gabriela
Sus!