Organizarea spațiului turistic în Maldive

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dezvoltarea turistica in Maldive s-a facut cu atentie astfel meat sa nu genereze probleme sociale sau de mediu serioase, dar in acela§i timp sa aiba o contribute simtitoare in economic. Acest lucra s-a realizat prin planificare minutioasa §i aplicarea de restrictii.

Descriere Generala

Republica Maldive este situata la sud-vest de India si la vest de Sry Lanka, in Oceanul Indian. Aceasta tara este compusa din 12 atoli ce cuprind in jur de 1200 de insule de joasa inaltime, intinse de-a lungul distantei de 800 de km, de la nord la sud. Aproximativ 200 de insule sunt locuite. Numarul locuitorilor este putin peste 200 000, dintre care 50 000 locuiesc in capitala Male. Societatea este islamica, iar valorile si obiceiurile religioase sunt pastrate cu sfintenie. Exista o singura limba nationala. Resursele naturale sunt limitate, iar economia se bazeaza pe pescuit s.i turism.

Principalele atractii pentru turi§ti sunt climatul tropical cald §i insorit, frumoasele peisaje insulare §i activitatile legate de marea extensiune a plajei §i mediul marin. Scufundarile sunt principala atractie. Turismul a inceput in 1972 cand s-au inaugurat doua locatii cu amenajari turistice s.i insulele au fost vizitate de 100 de turi§ti. fn 1990 s-au inregistrat aproximativ 200 000 de turi§ti. Principalele piete sunt tarile Europei Vestice. De asemenea, piata japoneza devine tot mai importanta. Durata medie a sejurului turistic este de 9 zile. Receptarile turistice Internationale reprezinta sursa cea mai importanta de schimb strain pentru tara, iar turismul contribute cu aproximativ 20% la Produsul National Brut (PNB). Importul de produse necesare turismului este mare.

Configuratia turismului in Maldive este una neobi§nuita. Intreaga dezvoltare turistica se bazeaza pe complexe de amenajari (in numar de aproximativ 75), numarul camerelor variind de la 6 la peste 150. Fiecare amenajare ocupa o insula proprie §i ofera toate serviciile necesare. De la aeroportul international, situat de asemenea pe o insula separata, aceste insule sunt accesibile numai cu barca. Capitala Male se extinde si ea pe o insula intreaga. Majoritatea amenajarilor sunt dezvoltate pe Atolul Kaafu, unde se afla si ora§ul Male §i aeroportul international. Se intalnesc amenajari §i in alti atoli, cum ar fi Alif, la V de Kaafu.

Un plan de turism, pregatit pentru Maldive la inceputul anilor 1980, a furnizat cateva idei de dezvoltare. Cu toate acestea, mare parte din planificarea turistica §i managementul de mediu pentru tara a rezultat din initiative guvernamentale, bazate pe evaluarea celor mai bune forme §i standarde de dezvoltare. (Materialul pentru acest studiu de caz este luat din informatiile fumizate de guvernul Maldivelor, alte publicatii §i observatii in teren). Multe dintre abordarile §i standardele guvernului au evoluat prin monitorizarea fazelor incipiente ale dezvoltarii, pentru a observa ce se potrives.te eel mai bine. Multe dintre ele au fost rafinate, unele au fost abandonate, pe baza experientei castigate din tipurile de dezvoltare anterioare.

PLANIFICAREA DEZVOLTARII TURISTICE

Ministerul Turismului (pe atunci un departament) a fost infiintat in 1978. Ministerul a fost foarte activ in ghidarea cre§terii turismului §i in aplicarea stricta de standarde de operare §i dezvoltare a amenajarilor noi §i a celor existente. Ministerul are, de exemplu, puterea sa inchida amenajari sub standard, daca, dupa aplicarea de amenzi, standardele de operare nu au fost imbunatatite. Una dintre functiile sale importante este aceea de a formula §i implementa norme §i politici de protectie a mediului. Insulele coraligene §i recifele sunt extrem de fragile, iar guvernul realizeaza ca §i pescuitul §i turismul depind de conservarea acestui ecosistem. Ministerul coordoneaza indeaproape alaturi de sectorul privat. Organizeaza intalniri regulate cu patronii amenajarilor turistice §i managerii acestora, cu tour-operatorii §i alte persoane implicate in turism.

Conform politicii guvernamentale, amenajarile sunt situate pe insule nelocuite a§a incat orice impact socio-cultural sa fie evitat. De asemenea, in multe cazuri insulele sunt prea mici pentru a gazdui §i amenajari turistice §i satele traditionale. Aceste insule apartin de Guvern, iar acesta le poate aloca amenajarilor turistice in functie de necesitati. Dezvoltatorul amenajarii prime§te o concesionare pe termen lung §i plateste o chirie anuala, calculata separat pentru fiecare insula in parte. Amenajarile trebuie sa-§i asigure infrastructura de energie electrica, apa, canalizare §i de§euri solide, doc pentru barci §i infirastructura pentru agrement. Trebuie de asemenea sa ofere cazare §i facilitate necesare pentru angajatii amenajarii. Familiile angajatilor raman acasa, de multe ori foarte departe.

Politica guvernului a fost de a extinde turismul pentru beneficiile economice, dar printr-o metoda sistematica de dezvoltare treptata. La sfarsjtul anilor 1980, atolul Kaafu a fost considerat saturat cu amenajari turistice. Aceasta decizie a fost luata pentru mentinerea standardelor de mediu ridicate pentru amenajarile existente §i pentru a pastra destul pamant pentru sate, dezvoltarea urbana §i parcurile recreative. De fapt, una dintre vechile amenajari de langa Male este incet scoasa din circuit pentru a permite dezvoltarea unei comunitati satelit a ora§ului, care va absorbi expansiunea urbana a capitalei.

Toate noile amenajari vor fi realizate pe Atolul Alif, accesibil cu barca de la aeroportul interna§ional. In 1988, 16 insule de pe acest atol au fost destinate amenajarilor. Acestea au fost alocate dezvoltatorilor pe baza aprobarii planurilor lor de dezvoltare, a aranjamentelor financiare §i a altor consideratii. Pana la inceputul anilor '90, mare parte din aceste amenajari au fost realizate. In timpul acestei perioade de dezvoltare in Alif, nici o noua amenajare nu mai este permisa in tara.

Colateral, politica Guvernului este de a incuraja aducerea amenajarilor existe la standarde mai ridicate, inclusiv pentru a inruni standardele actuale de mediu. Aceste imbunatatiri sunt considerate necesare pentru a mentine competitivitatea acestor amenajari. De asemenea scopul este acela de a mentine toate dotarile turistice la un nivel rezonabil de calitate, pentru a atrage piete turistice de calitate. Mare parte din aceste renovari au fost realizate.

Datorita resurselor financiare locale limitate, Guvernul incurajeaza investitiile straine. Pe masura ce tara se dezvolta, in principal sectorul turismului, capitalul local disponibil pentru investitii va fi tot mai mare.

Observații:

este un referat la politici regionale de dezvoltare turistica a fost prezentat la unive Babes-Bolyai , facultatea de Geografie Cluj Napoca

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea Spatiului Turistic in Maldive.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 868 cuvinte
Nr caractere:
16 468 caractere
Marime:
12.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Nicoara Liviu
Sus!