Oferta turistică a stațiunii Călimănești

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap.I Prezentarea statiunii Calimanesti
1.1.Scurt istoric despre statiunea Calimanesti
1.2.Profilul statiunii Calimanesti
1.3.Delimitare si cai de acces
1.4.Potentialul turistic natural al statiunii Calimanesti
1.4.1.Relieful
1.4.2. Clima
1.4.3.Vegetatia
1.4.4. Hidrografia
1.5.Potentialul turistic antropic
1.5.1.Potentialul cultural istoric
1.5.2.Potentialul socio demografic
1.5.3.Potentialul tehnico economic
Cap.II Baza tehnico mteriala pentru turism in statiunea Calimanesti
2.1.Analiza bazei materiale
2.1.1.Reteaua unitatilor de cazare
2.1.2.Reteaua unitatilor de alimentatie din statiune
2.1.3.Baza de tratament
2.1.4.Baza de agrement
Cap.III Circulatia turistica in statiunea Calimanesti
3.1.Nr.total de turisti
3.2.Sejurul mediu
3.3.Distributia pe grupe de varste a turistilor din statiunea Calimanesti
Cap.IV Forme de turism practicate in statiunea Calimanesti
4.1.Turismul balnear
4.2.Turismul de odihna si recreere
4.3.Turismul cultural
4.4.Turismul de week-end
Cap.V Directii de dezvoltare a turismului in statiunea Calimanesti
5.1.Valorificarea superioara a potentialului turistic
5.2.Flexibilitate in politica de preturi si tarife
5.3.Promovarea corespunzatoare a produselor turistice sau
promotionale adecvat

Extras din referat:

CALIMANESTI…

Despre aceasta asezare unde valurile Oltului lovesc zidurile Manastirii Cozia lacas sfant ctitorit de marele voievod al Tarii Romanesti Mircea cel Batran si caruia i s-a zis "pamantul cel fagaduit", se stie inca de pe vremea strabunilor daci. Ei au fost primii care au stiut de existenta apelor calde si binefacatoare, izvorate din pamant, peste Olt de locul unde s-a ridicat Manastirea Cozia.

In anul 138 romanii cucerind Dacia ridica aici un castru de aparare in locul numit Bivolari, cunoscut sub numele de castrul roman "Arutela" denumirea romana a raului Olt. Constructia castrului a facut ca in jurul lui sa se dezvolte o asezare rurala bine inchegata si bine dezvoltata pe ambele maluri ale Oltului si sub poalele muntelui Cozia. Insa aceasta obste sateasca se va destrama in secolul V, fiind impartita de catre conducatorii ei, Caliman, Serban si Bogdan. Noile asezari se vor numi Calimanesti pe locul actualului oras, Serbanesti pe dealul de sub masivul Cozia si Bogdanesti la sud de actualul oras pe malul drept al Oltului.

Localitatea sub denumirea de Calimanesti este atestata documentar prima data la 18 mai 1388 de catre Mircea cel Batran"...a binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire...la locul numit Calimanesti pe Olt, care a fost mai inainte satul boierului domniei mele Nan Udoba".In afara de manastirea Cozia ,ctitorie a marelui voievod Mircea cel Batran unde se afla locul de vesnica odihna al sau si al maicii Teofana, mama celui care la inceputul veacului al XVII-lea a realizat prima unire a principatelor romanesti, Mihai Viteazul, se mai gasesc si manastirile Ostrov, Turnu si Stanisoara construite in diferite epoci ale istoriei.

Atractii turistice: Biserica din Ostrov, ctitorita de Neagoe Basarab si construita in anii 1518-1522, sihastria de la Turnu, unde se gaseste o biserica datand din 1676, Manastirea Cozia aflata la 5 km distanta de oras. Datand din anii 1387-1388, Manastirea Cozia este ctitoria domnitorului Mircea cel Batran, care este ingropat aici. Aici se pot vedea picturi murale datand din 1391. Muzeul Manastirii Cozia adaposteste o valoroasa colectie de icoane.

Cap.I Prezentarea statiunii Calimanesti

1.1.Scurt istoric despre statiunea Calimanesti

Primele documente scrise despre aceste meleaguri dateaza din 20 mai 1388, cand pe malul drept al Oltului de la Cozia, voievodul Mircea cel Batran, a ctitorit manastirea Cozia. Fiul lui Mircea cel Batran, Radu Prasnaglava, la 19 iunie 1421, intareste manastirii Cozia, toate daniile anterioare facute de tatal sau.

Intre anii 1520-1521, in ostrovul Calimanestiului, se rezideste, din porunca lui Neagoe Basarab, schitul, despre care inca din anul 1500, Radu cel Mare mentiona ca este de foarte multa vreme parasit.

O adevarata perla a arhitecturii romanesti medievale este bolnita manastirii Cozia, ctitoria lui Radu Paisie, ridicata in 1542 dupa « planurile si invatatura lui Maxim maistorul ». Tot aici, intre zidurile manastirii, doamna Tudora, mama voievodului Mihai Viteazul, intrand in cinul calugaresc cu numele de Theofana monahia, si-a trait ultimele ei zile.

In august 1612, Radu Mihnea, vizitand manastirea Cozia, hotaraste sa scuteasca satul Calimanesti de toate dajdiile cate sunt peste an in schimbul intretinerii drumului de pe Valea Oltului de catre sateni. Prin actul din 17 aprilie 1618, Alexandru Ilias acorda dreptul egumenului si soborului manastirii sa judece pe locuitorii din Calimanesti « pentru pacatele lor», neadmitandu-se nici o interventie a administratiei civile locale sau centrale.

Cunoscute de localnici de multa vreme, izvoarele minerale de aici si-au castigat mai tarziu faima de izvoare de sanatate.

In 1827 in « Curierul romanesc » medicul balneolog C.Marcial mentioneaza efectul terapeutic al apelor de la Calimanesti, iar in 1829 tot in aceasta revista dr.Mayer care fusese trimis de domnitorul Grigore Ghica, « sa caute ape minerale in tara » a facut o scurta descriere si a celor din Calimanesti.

Informatiile acestea consemneaza inceputurile afirmarii apelor minerale de la Calimanesti dincolo de granitele judetului si statului. Descoperirea in jurul anului 1848 a izvorului numit azi « nr.1 in Caciulata a deschis noi perspective acestei zone balneare. Izvorul de la Caciulata este captat incepand din 1854, de catre Alexandru Golescu Negru, cunoscut revolutionar pasoptist care dandu-si seama de calitatile curative deosebite ale acestui izvor, a venit mai multi ani de-a randul aici si a adus mereu alti suferinzi facand o larga propaganda apelor minerale din zona.

In aceasta perioada, insusi domnitorul tarii se intereseaza indeaproape de aceste ape, acesta fiind motivul vizitei la « apele minerale de la Calimanesti » a doctorului Carol Davila la 28 mai 1855.Ramanand impresionat de calitatile curative ale apelor minerale din aceasta zona, Carol Davila propune infiintarea aici a unui stabiliment balnear pentru ostasi, asemanator celui aflat deja in functiune la Olanesti si Herculane.

De asemenea, el recomanda imparatului Napoleon al III-lea al Frantei, care suferea de rinichi si stomac, sa urmeze un tratament cu apa de Caciulata, apa transportata la Paris cu diligenta.

In perioada 1868-1869 doctor Bernard face prima analiza chimica a izvorului Caciulata, iar peste cativa ani la Expozitia de la Viena( 1873) apele minerale de la Calimanesti- Caciulata sunt apreciate si medaliate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oferta Turistica a Statiunii Calimanesti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
8 641 cuvinte
Nr caractere:
52 784 caractere
Marime:
237.72KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!