Model de amenajare turistică a spațiului litoral - Sitges, Spania

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Localizare

Oraşul Sitges este situat pe coasta Mării Mediterane, la 35 de kilometri la sud de Barcelona, face parte din regiunea Garraf şi are o suprafaţă de 43,7 km².

Scurt istoric

Având în vedere că primele aşezări omeneşti datează din secolul IV i.e.n, numele oraşului are de asemenea o vechime considerabilă :Sitges vine de la cuvântul pre-roman “Sitjia”, care înseamnă “groapă adâncă”.

În perioada medievală, Sitges reprezenta portul principal de export al regiunii Penedès ; portul a rezistat din 1345, când regiunea a primit permisiunea regelui să-şi înfiinţeze propriul port, până în secolul XIX, când a fost construită calea ferată Vilafranca – Barcelona.

În secolul XVIII, Catalunia obţine permisiunea să facă schimb direct de bunuri cu America, ceea ce duce la înflorirea activităţii maritime şi la împărţirea populaţiei, formată în special din agricultori ce cultivau viţa de vie, în 3 categorii, şi anume : marinari, proprietari şi negustori.

Din punct de vedere turistic, încă din 1879, băile din Sitges erau utilizate în scopuri medicinale, ceea ce a făcut ca entuziaştii spa-urilor să devină rapid turiştii plajelor din această zonă, în 1888. Chiar şi înainte de apariţia căii ferate, Sitges reprezenta o cunoscută staţiune de vară, atât pentru catalani, cât şi pentru negustorii americani veniţi aici pentru comerţ, iar odată cu modernizarea căilor de comunicaţie şi venirea arhitectului modernist Santiago Rusiñol în 1891, oraşul a devenit centrul cultural al modernismului, găzduind personalităţi remarcabile din lumea artistică : muzicieni, pictori, sculptori şi scriitori modernişti şi-au lăsat amprentele aici.

În 1902 apare primul hotel din oraş, în 1909 Charles Deering, un milionar nord-american, transformă strada principală, alcătuită din case vechi pescăreşti şi un spital, într-una din faimoasele atracţii ale oraşului iar în 1934 ia fiinţă Centrul de informare turistică.

Potenţialul turistic

Oraşul Sitges este situat într-o depresiune cuaternară formată în Masivul calcaros Garaff. Datorită structurii, aici se întâlnesc o serie de fenomene carstice, cum ar fi văi carstice adânci, doline, uvale, precum şi peşteri.

Coasta este de asemenea formată din calcare, gresii, conglomerate şi dolomite, se întinde pe o direcţie ENE – VSV şi prezintă un regim microtidial, curentul predominant al coastei catalane fiind pe direcţia SV.

Datorită poziţiei, climatul este tipic mediteranean, iar Masivul Garraf constituie o barieră naturală împotriva vânturilor nordice reci. Datorită acestor circumstanţe favorabile, oraşul are propriul său microclimat, caracterizat prin veri şi ierni blânde, o temperatură medie de 18,7ºC şi peste 300 de zile însorite pe an.

Plajele

De-a lungul coastei oraşului Sitges se întind 17 plaje, fiecare prezentând caracteristici diferite şi oferind un complex de servicii necesar pentru confortul maxim. Diversitatea plajelor este dată de posibilitatea de alegere între locaţii restrânse şi liniştite, plaje late cu nisip fin propice familiilor sau plaje urbane cu vedere la centrul istoric al oraşului.

Datorită management-ului environmental exemplar, a constantelor lucrări de îmbunătăţire şi a calităţii apei şi nisipului, 6 dintre cele 17 plaje au primit certificatul de calitate ISO 14001.

1. Plajele estice

Les Botigues - cea mai mare plajă a oraşului, aceasta se întinde de 1.415 m, cu o lăţime medie de 100 m, oferă o varietate de servicii turistice, cum ar fi standuri de mâncare şi băuturi, şezlonguri, duşuri şi acces la zona de înot pentru persoanele cu mobilitate limitată, şi este certificată cu ISO 14001.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Model de Amenajare Turistica a Spatiului Litoral - Sitges, Spania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 214 cuvinte
Nr caractere:
11 424 caractere
Marime:
10.54MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!