Metode și tehnici de stimulare a creativității

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. INTRODUCERE
II. MOTIVATIA ALEGERII ACESTEI TEME
III. ROLUL CREATIVITATII IN ORGANIZATIE
IV. APLICAREA TEHNICILOR DE STIMULARE A CREATIVITATII
V. PRACTICI DE STIMULARE A CREATIVITATII ANGAJATILOR
VI. CONCLUZII

Extras din referat:

I. INTRODUCERE

Lumea evolueaza foarte repede , iar lucrurile care mai ieri pareau de domeniul fantasticului devin astazi realitate. Schimbarile se produc permanent in viata noastra si cel mai dificil lucru este sa tinem pasul cu ele. Una din schimbarile majore care au avut loc in secolul trecut a fost modul in care a fost privit omul, din punct de vedere economic. Daca la inceputurile capitalismului oamenii erau considerati mai degraba ca niste „unelte vii’’, forta de munca fiind o componenta a unei intreprinderi, alaturi de utilaje, materii prime, capital, astazi ea a devenit o resursa de mare importanta, mai importanta chiar decat capitalul si tehnologia, ea fiind cea care poate face diferenta intre succesul in afaceri si faliment.

In mediul concurential actual, care se manifesta nu doar la nivelul local ci mai ales international, au inregistrat succese evidente nu atat intreprinderile care au reusit tehnologizarea, ci mai ales cele preocupate deopotriva de capitalul uman. Esenta oricarei organizatii este efortul uman, iar eficienta si eficacitatea acestuia sunt influentate, in mare masura, de comportamentul oamenilor in cadrul organizatiei. Managerii care au descoperit cum sa ridice nivelul de competenta al salariatilor, cum sa delege autoritatea la toate nivelurile, cum sa mobilizeze oamenii, au reusit sa faca fata mai usor crizelor economice sau provocarilor. Implicarea angajatilor a necesitat un nou stil de conducere al carui scop nu mai este controlul , ci parteneriatul.

Angajatii competenti, bine organizati si motivati constituie resursa strategica si miza succesului unei intreprinderi. Analizele au aratat ca firmele care au succes in afaceri sunt si cele care aplica un management modern al resurselor umane.

Cuvinte cheie : creativitate , metode , tehnici , angajati .

II. MOTIVATIA ALEGERII ACESTEI TEME

Tema referatului meu este “Metode si tehnici de stimulare a creativitatii profesionale “

Motivul alegerii acestei teme deriva din dorinta de documentare in legatura cu acest subiect, extrem de important, deoarece un bun manager, trebuie sa se asigure in permanenta ca afacerea sa se adapteaza cerintelor pietei, ca poate face fata concurentei si ca aduce ceva in plus. Pentru a realiza aceste obiective, e necesar ca oamenii cu care lucreaza sa aiba mereu idei noi, care sa vina in sprijinul companiei si sa se implice in buna functionare a acesteia . Aceste idei trebuie sa se concretizeze in produse si servicii. Practica manageriala dovedeste ca aceste idei pot fi rezultatul gandirii individuale realizate solitar sau in contextul unor grupuri special constituite pentru acest scop, in baza unor metode manageriale de stimulare a creativitatii personalului intreprinderii . Din ce in ce mai multe companii pun accent pe aceasta latura si, cu siguranta nu intamplator, tot mai multi candidati pentru diferite posturi accentueaza in aplicatiile trimise faptul ca au potential creativ.

Scopul lucrarii este de a analiza opiniile mai multor autori in ceea ce priveste metodele de stimulare a creativitatii personalului .

Obiectivele lucrarii sunt:

- de a defini esenta metodelor de stimulare a creativitatii personalului;

- de a caracteriza fiecare metoda in parte;

- de a descrie cateva aplicatii in cadrul unor firme;

III. ROLUL CREATIVITATII IN ORGANIZATIE

Creativitatea este necesara ori de cate ori exista o problema reala in organizatie , dar si atunci cand se doreste progresul , de exemplu, fara a exista disfunctionalitati reale, pentru a intari pozitia in raport cu concurenta, din spirit de competitivitate . Iata cateva exemple de definitii date de-a lungul timpului :

(1)

(2)

(3);(4)

Treptat, stimularea creativitatii devine solutia de rezolvare a crizelor, de implementare a schimbarilor, de raspuns la ramanerile in urma ale unor tari fata de altele, ale unor intreprinderi fata de altele. Pentru intreprindere sunt foarte importante inovatiile in domeniul produselor si tehnologiilor, dar nu trebuie deloc neglijate inovatiile in alte departamente (sisteme informationale, structuri organizatorice, procedee decizionale s.a.). Pe plan mondial se manifesta tot mai accentuat tendinta de proliferare a acestora din urma, ceea ce va duce la optimizarea activitatilor in cadrul intreprinderilor. In S.U.A., tehnicile creative au fost in mod original imaginate de ingineri pentru ingineri, in Europa continentala, parintii creativitatii au fost responsabilii de marketing care, prin temperament si prin functie au descoperit inaintea altora beneficiile ce pot fi aduse rapid prin utilizarea metodelor neconventionale .

Factorii care stimuleaza creativitatea :

- inteligenta si memoria;

- flexibilitatea si independenta in gandire;

- capacitatea de analiza si sinteza;

- simtul practic si receptivitatea la experiment;

- sensibilitatea la probleme si curiozitatea;

- motivatia puternica pentru succes;

- forta de convingere in aplicarea ideilor noi;

Factorii de inhibitie pentru creativitate:

- rutina profesionala, obisnuinta de a actiona pe cai cunoscute;

- supraestimarea experientei si a rationamentelor logice;

- lipsa de incredere in imaginatie, gandire rigida;

- teama de risc, de a nu gresi, dorinta de securitate personala;

- lipsa de energie in abordarea problemelor;

- lipsa motivatiei individuale

Bibliografie:

Petrescu, I., Managementul personalului organizaTiei, Editura Expert, Bucuresti, 2003

http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/ Managementul resurselor umane

Prof.univ.dr.Radu EMILIAN, Conf.univ.dr. Gabriela TIGU, Lect univ. Olimpia STATE, Lect.univ. Claudia TUCLEA

Factorul uman si performantele organizatiei

Prof.univ.dr. Alecxandrina DEACONU; Lect.univ.dr. Simona PODGOREANU; Prof.univ.dr. Lavinia RASCA

http://www.rasfoiesc.com/business/management/Metode-si-strategii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode si Tehnici de Stimulare a Creativitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 394 cuvinte
Nr caractere:
38 715 caractere
Marime:
262.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!