Litoralul de Est și Sud-Est al Franței și Spaniei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Litoralul sudic al Frantei se desfasoara intre orasele Perpignan si Monte Carlo, pe aproximativ 500 km. Prezinta mai multe forme de tarm, deltaice, cu estuar, faleza, cu nisipuri fine sau pietroase.

Datorita pozitiei sale si, prin urmare, numarului de ore de insolatie, partea estica a litoralului francez este cu mult mai valorificata decat partea sudica pana la Montpellier.

Partea vestica a tarmului intre Perpignan si Marsille

Perpignan

Primul oras de pe coasta sudica a Frantei este capitala Pirineilor Orientali, la 12 km de Meditarana si 30 km de granita Spaniei. Aceasta apropiere de Catalonia influenteaza limba si bucataria franceza. Este traversat de raul Tet, remarcabil prin calitatea amenajarii sale, atragand numerosi turisti.

Orasul a fost un centru comercial al vinului, fructelor si legumelor pentru un timp. Din punct de vedere istoric, Perpignan aprovizioneaza tot restul Frantei cu fructe si legume pentru intreg anul.

In fara Garii din Perpignan se afla statuia lui Salvador Dali care a sustinut ca aceasta statie este centrul Universului pentru ca aici a avut cele mai inedite idei din viata sa.

Palatul Regilor de Majorca este un palat medieval datand din secolul 13-14. Partial restaurat, se afla in partea sudica a orasului si este inconjurat de bastioane din secolul 17 si citadele din secolul 18.

Catedrala Saint Jean dateaza din secolul 14-15 si este construita in stilul gotic, la fel ca si Biserica Saint Jacques.

Castillet este poarta principala de intrare in centrul vechi la Perpignanului. Constructia a debutat in 1368 in timpul lui regelui Pierre IV d'Aragon. In secolul 15 s-a construit a doua poarta, tot in caramida, poarta Notre Dame, la est de prima. In secolele XVII-XVIII, cladirea este transformata in inchisoare. Actualmente, adaposteste Muzeul de Arte Traditionale Populare.

Plajele din apropiere: Argeles se presupune a fi o plaja excelenta, una dintre cele mai bune din Franta. Plaje este enorma si ofera o imagine magnifica asupra Pirineilor. Plaja e separata de aria rezidentiala si de campare printr-un parc bogat in verdeata.

Collioure este o plaja speciala datorita panoramei sale asupra crenelurilor medievale scaldate de apele marii. Poti admira Castelul Roial, construit de Cavalerii Templieri, in timpul unei promenade la apus sau stand la unul dintre restaurantele sau cafenelele din apropierea malului.

Narbonne

Narbonne este un oras in sudul Frantei in regiunea Lanquedoc-Roussillon. Cu mult timp in urma este un port prosper localizat la 15 km de linia tarmului.

Narbonne este conectat la Canalul Du Midi si Raul Aude prin Canalul Robine care trece prin centrul orasului.

Aflat la intersectia unor drumuri de mari importanta inca din antichitate, putem vedea azi urmele lasate de romani in aceste locuri prin Via Domitia, drumul costruit din piatra de acestia.

Orasul a fost si un centru de imigrare al evreilor inca din secolul 5, fapt ce a influentat foarte mult cultura din aceasta zona.

Narbonne a decazut odata cu imposibiltatea acceasrii orasului ca port datorita aluviunilor aduse de Raul Aude care au ingreunat patrunderea navelor.

Palatul Arhiepiscopal, construit intre secolele 12-14, este acum casa a doua muzee importante: Muzeul de Arte si Muzeul de Arheologie.

L'Horreum este singurul monument antic care a supravietuit in intregime in Narbonne. Aflat la 5 mentri sub pamant, imensa magazie dateaza din primul secol d.h.

Plaje:

Plaja Narbonne se afla la poalele masivului calcaros Montagne de la Clape. Plaja este lata si bine ingrijita, insa din cand in cand vatul puternic strica dispozitia turistilor.

La Franqui este foarte cunostuta datorita practicarii surfului. Este o plaja fina de mare intindere.

Leucate este o plaja excelenta, cu o panorama placuta datorita dealurilor pe care adesea se pot practica sporturi extreme.

Beziers

Cap d'Agde este statiunea orasului Agde, la este de Beziers. Statiunea a fost construita aproape in intregine dupa 1960. Se afla la poalele unui vulcan stins. Detine toate facilitatile necesare unei statiuni turistice. Este recunoscuta mondial pentru plajele sale de nudisti.

Canalul du Midi din sudul Fantei are 240 km lungime. Alaturi de Canalul Garonne si raul Garonne, face conexiunea intre Oceanul atlantic si Marea Mediterana. Constructia acestui canal in secolul 17 era considerat de popor unul dintre cele mai mari proiecte din acea perioada. Intrat in Patrimonul UNESCO, canalul este considerat unul dintre cele mai placute cursuri de apa din lume.

Fortul Brescou, situat in largul statiunii Cap d'Agde, este construit pe un vulcan vechi emers(5000m2). Construit in 1586, in perioada razboaielor religioase, cladirea avea un rol defensiv, insa a fost distrusa in 1632. 50 de ani mai tarziu este recostruita asa cum o putem admira azi dupa planurile lui Vauban. A devenit inchisoare de stat in secolul 18. In 1851 a fost definitv inchisa.

Montpellier

Este singurul oras de mari dimensiuni care nu dateaza din antichitate. Se dezvolta de la un simplu domeniu de activitate- agricultura,la o capitala de interes economic si cultural

Observații:

Analiza din punct de vedere turistic al zonei litoralului rasaritean din Franta si Spania.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Litoralul de est si sud-est al Frantei si Spaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 442 cuvinte
Nr caractere:
24 318 caractere
Marime:
23.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, litoral, franta, spania
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!