Italia de nord

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Introducere

Italia, oficial Republica Italiana, este o ţară aflată în peninsula Italica din sudul Europei şi cuprinde două din cele mai mari insule din Mediterană, Sicilia şi Sardinia. Italia se invecineaza în nord, cu Franţa, Elveţia, Austria şi Slovenia. Statele independente San Marino şi Vaticanul sunt enclave în interiorul peninsulei Italiene.

Italia a fost leagănul multor culturi europene, ca cea a Etruscilor şi Romanilor, şi mai târziu a fost locul de naştere al Universităţii, a Renaşterii care a început în Toscana şi s-a răspândit în întreaga Europă, a Omului Vitruvian, a ştiinţei şi astronomiei moderne, a heliocentrismului şi a Operei. Capitala Italiei, Roma, a fost centrul civilizaţiei Vestice timp de secole. Italia a posedat un imperiu colonial din a doua jumătate a sec.XIX până la mijlocul sec. XX.

Italia este o tara intens vizitata de turisti, avand o multime de orase care sunt pline de monumente istorice. Roma este recunoscuta pentru vestigiile romane precum Colosseumul, Piata si Columna lui Traian sau catacombele vechi de peste un mileniu, Pisa este recunoscuta pentru celebrul sau turn inclinat, Venetia pentru gondolele si atmosfera sa de oras dintre ape sau Florenta pentru celebrele sale cladiri medievale.

1.1.Potențial turistic natural

1.1.1.Relief

Muntii Alpii se desfasoara de la vest la est, de la pasul Altare in apropierea Savonei (golful Genova) şi pana la nord de Trieste Alpii detin o serie de forme caracteristice : varfuri piramidale, turnuri, vai glaciare, ghetari.

Se impart in trei grupe principale: Alpii vestici (Alpii Ligurici, Alpii Matitimi, Alpii Cotici, Alpii Graici), Alpii Centrali (Alpii Pennini, Alpii Lepontini, Alpii Rhaetici, Alpii Lombardiei ), Alpii Estici( Alpii Dolomitici, Alpii Carnici).

În Pleistocen Alpii au cunoscut cel puțin patru faze glaciare, în timpul cărora aceștia au fost acoperiți de cea mai mare calotă glaciară a continentului. În Alpii Italiei limita zăpezilor permanente se află la 3600 de metri. Ghețari actuali se găsesc în masivele Monte Rosa și Bernina.

Mont Blanc este cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest, situat pe granița dintre Franța și Italia. Înălțimea lui este de aproximativ 4.810 m, dar variază de la an la an cu câțiva metri, în funcție de căderile de zăpadă și condițiile climaterice. În Masivul Mont Blanc sunt foarte populare alpinismul, schiul și turismul montan.

Muntii Dolomiti au piscurile cele mai crestate din lume. Aceasta regiune este cu adevarat un paradis alpin. Se presupune ca acesti munti s-au format din recif stravechi, din acest motiv aparand in grupuri. Printre aceste grupari stancoase se afla poieni verzi pline de flori salbatice si orasele alpine bavariene.

Dolomitii sunt una dintre cele mai mari zone de ciclism din Alpi. Exista un numar foarte mare de pasuri in aceeasi regiune. Multe dintre acestea sunt interconectate. Caracteristic pentru Dolomiti este aparenta verticala monolita, unica in Alpi. Dolomitii mai sunt renumiti pentru „via ferata”, un traseu cu cabluri fixate, ce pot ajuta cataratorii si ofera siguranta incepatorilor, permitandu-le sa parcurga trasee abrupte si mai dificile. Via ferata are o istorie fascinanta - initial a fost instalata de trupele italiene si austriece care au purtat batalii in acesti munti in timpul primului razboi mondial.

Regiunea prealpina este situata intre aceste grupe montane şi valea Padului, este alcatuita in special din calcare şi alte roci sedimentare. Se remarca relieful carstic (cursuri subterane, pesteri) mai bine dezvoltat in cadrul platoului Carso situat intre Alpii Estici şi Illyria.

Bibliografie:

1.Marin, I., 1995. Continentele, Geografie Regională. Editura Universităţii din Bucureşti.

2.Marin, I., 1999. Geografie regională. Europa şi Asia. Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti.

3.Marin, I., Marin, M., 2002. Europa, Geografie Regională. Editura Universitară. Bucureşti.

4.https://www.directbooking.ro/obiective-turistice-italia.aspx

5.https://www.infotour.ro/ghid-turistic/italia/obiective-turistice/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Italia de nord.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
6 566 cuvinte
Nr caractere:
34 888 caractere
Marime:
10.28MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!