Globalizarea Economica si Impactul ei Asupra Turismului International

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS
CAPITOLUL 1
1 Conceptul de globalizare 3
1.1 Abordari conceptuale privind globalizarea 6
1.1.1 Premisele globalizarii 6
1.1.2 Teorii ale globalizarii 11
1.2 Etape ale procesului deglobalizare.15
CAPITOLUL 2 15
2 Turismul international 17
2.1 Evolutii si tendinte in turismul international 17
2.2 Importanta economica a turismului 18
2.3 Realizari si tendinte semnificative de evolutie ale turismului pe plan mondial .22
2.3.1 Performante economice prezente si viitoare 22
2.3.2 Destinatii de top in turism 23
2.3.3 Aspecte calitative ale evolutiei turismului pe plan mondial 24
2.4 Caracteristici ale dezvoltarii turismului in tarile Uniunii Europene 26
2.4.1 Turismul receptor 26
2.5 Activitatea turistica internationala: activitate prin excelenta globala.28
CAPITOLUL 3.30
3 Globalizarea ca o confluenta a fenomenelor economice 30
3.1 Factori determinanti ai globalizarii economiei mondiale 33
3.2 Globalizarea, avantaje si inconveniente 35
3.3 Calitatea serviciilor in contextul procesului de globalizare 37
.Bibliografie 42

Extras din referat:

CAPITOLUL 1

1 Conceptul de globalizare

Globalizarea este termenul intrebuintat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul ca evenimente care au loc intr-o parte a globului au repercusiuni din ce in ce mai ample asupra societatilor si problemelor din alte parti ale globului.

Nu exista o definitie a globalizarii intr-o forma universal acceptata, si probabil nici definitiva. Motivul rezida in faptul ca globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila atingand domenii diverse ale unei societati. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.

Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor in societati si in economia mondiala care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state. In context economic, este des intalnita referirea aproape exclusiva la efectele comertului si in particular la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.

Notiunea de "globalizare" a inlocuit-o rapid pe cea de "razboi rece", fiind termenul cel mai abordat in justificarea evolutiilor contradictorii la nivelul relatiilor internationale. Pentru multi acest concept reprezinta in mod natural o evolutie inexorabila catre o "lume fara frontiere", insemnand o noua provocare la adresa procesului de regionalizare inscris pe noicoordonate. In opinia altora, acest concept este folosit inadecvat, exagerandu-se influentele negative ale acestui fenomen. Continuand aceasta serie, invocarea "globalizarii" genereaza teama si rezistenta. Conceptul este folosit ca subterfugiu pentru a justifica cresterea somajului si reducerea bunastarii. Asa cum sugereaza Hirst si Thompson, globalizarea este un mit care se potriveste unei lumi fara iluzii, si totodata unul care ne rapeste speranta", conducand la o"patologie a asteptarilor supradiminuate"

Aceasta diferenta in interpretare a condus la dezbateri intre cei ce caracterizeaza lumea drept "mergand pe drumul globalizarii" si cei care o vad drept "ramanand internationalizata"Esenta acestei dispute se secventializeaza de fapt intre cei ce asista la aparitia unor structuri autoritare alternative, in special in ceea ce priveste universul corporatiilor, care le concureaza cu succes pe cele statale in determinarea directiei economiei politice globale (globalisti, sau adepti ai globalizarii) si cei care inca privesc statul drept actor principal in noua ordine economica si politica (regionalisti sau adepti ai regionalismului). Privite la extreme, ambele pozitii par caricaturale. Este mult mai adecvat sa privim autoritatea statala si cea non-statala existand simultan intr-o maniera interactiva si dinamica.Firmele, societatea civila, organizatiile internationale guvernamentale si cele neguvernamentale nu actioneaza in maniera independenta fata de stat, dar nici nu se supun mereu acestuia. In mod similar, statul nu este indiferent la activitatile care ii submineaza autoritatea si incearca sa le diminueze impactul.

Redus la conceptele economice se poate spune ca globalizarea contrasteaza cu nationalismul economic si cu protectionismul. Este inrudita cu economia de piata libera si neo-liberalismul. Imparte o parte din caracteristici cu internationalizarea si este deseori interschimbabila, chiar daca unii prefera sa foloseasca termenul de globalizare pentru largirea gaurilor din granitele nationale sau statale. Formarea satului global - o mai mare apropiere intre diferite parti ale lumii odata cu cresterea posibilitatilor de schimburi personale, intelegere mutuala si prietenie intre cetateni "internationali", si crearea civilizatiei globale.

Globalizarea economica - patru aspecte se refera la globalizarea economica ce indica patru tipuri de fluxuri peste granite, si anume fluxuri de bunuri/servicii, de exemplu liber schimb, fluxuri de persoane (migratia), de capital si de tehnologie. O consecinta a globalizarii economice este imbunatatirea relatiilor dintre dezvoltatorii aceleiasi industrii din diferite parti ale lumii (globalizarea unei industrii), dar si o erodare a suveranitatii nationale asupra sferei economice. FMI-ul defineste globalizarea ca si "cresterea in interdependenta economica a tarilor din intreaga lume prin cresterea volumului si a varietatii tranzactiilor de bunuri si servicii peste granite, fluxul de capital international mult mai liber si mai rapid, dar si o difuziune mai larga a tehnologiei."(FMI, World Economic Outlook, mai 1997). Banca Mondiala defineste globalizarea ca "Libertatea si capacitatea indivizilor si a firmelor de a initia tranzactii economice voluntare cu rezidenti ai altor tari".

O definitie asemanatoare este prezentata si intr-un raport al Fondului Monetar International din 1997: fenomenul globalizarii economiei mondiale reprezinta integrarea internationala aflata in stransa crestere, atat a pietelor de bunuri si servicii, cat si a celor de capital.

Globalizarea a devenit un proces obiectiv, implacabil, care se desfasoara cu o viteza deseori ametitoare, cuprinzand in sfera sa cvasi-totalitatea statelor lumii.

Sub aspect strict economic, al eficientei alocarii si utilizarii resurselor, globalizarea economica apare ca un fenomen rational, de natura sa furnizeze un

volum mai mare de bunuri si servicii de resurse tot mai putine. Globalizarea economica presupune, asadar, in esenta globalizarea procesului de creare a productiei interne brute ale statelor lumii.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
12 704 cuvinte
Nr caractere:
75 657 caractere
Marime:
80.49 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Data publicare:
12.07.2008
Structură de fișiere:
  • Globalizarea Economica si Impactul ei Asupra Turismului International.doc
Predat:
la facultate
Materie:
Turism

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
CAP 1. - CONCEPTUL DE GLOBALIZARE IN DEZBATERILE INTERNATIONALE CONTEMPORANE. CONFRUNTARI DE...
Decizia este un act specific speciei umane. Decizia reprezinta hotararea care are urmari...
Universitatea "Al.I.Cuza" din Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor,...
Turismul international si strategii de abordare a pietei multinationale Obiective: - Insusirea...
Desi considerat de cei mai multi dintre experti din domeniu un fenomen specific epocii...
Sus!