Europa de Vest

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Europa de Vest
I. Potential Natural.2
II. Potential Antropic.3
1. Franta.3
1.1 Paris.3
a) Monumente si clădiri.4
b) Muzee.5
c) Suburbii, străzi şi alte zone.5
1.2 Lyon.5
1.3 Marsilia .6
1.4 Corsica.6
1.5 Bordeaux.6
1.6 Coasta de Azur.7
1.7 Alpii Francezi: Mont Blanc.7
1.8 Mont Saint-Michel.7
1.9 Valea Loarei.7
2. Principatul Monaco.7
3. Belgia .8
3.1 Bruxelles.8
3.2 Anvers.9
3.3 Bruges .9
3.4 Namur.10
4. Olanda.10
4.1. Amsterdam.10
4.2. Haga.10
4.3 Rotterdam.11

Extras din referat:

Europa de Vest

I. Potential Natural

Europa de Vest are o clima blanda, cu veri racoroase si ierni placute, asigurand conditii optime pentru dezvoltarea unei vegetatii bogate, reprezentata de padurile de foiase. Este un mediu intens populat, în câmpiile şi în regiunile deluroase fiind evidente peisajele agricole şi industriale, completate, la rândul lor, de aşezări de diferite tipuri şi mărimi. Mediile naturale se menţin doar în regiunile montane înalte, subalpine şi alpine, unde intervenţia umană a avut o intensitate mult mai redusă.

Pădurile au fost tăiate pe mari suprafeţe, păstrându-se mai mult în zona masive¬lor hercinice. In urma despăduririlor, au pătruns arăturile, pe spatii ce au fost trans¬formate în câmpuri cultivate deschise, ce formează un peisaj specific numit open-field. Asemenea peisaje, unde spaţiul imens este cultivat mai ales pentru pieţele externe, cu parcele delimitate de o reţea de drumuri paralele, sunt frecvente în Olanda. In alte regiuni, cum ar fi Masivul Central Francez, nord-vestul Spaniei sau Marea Britanie, parcelele agricole sunt delimitate şi corespund peisajului câmpurilor cultivate închise (sau bocage). In regiunile deluroase şi părţile joase montane, ca urmare a despăduririlor, terenurile sunt degradate, afectate de torenţialitate sau de alunecări de teren. In locul pădurii, s-a instalat pe alocuri stepa secundară, cu arbuşti spinoşi şi mărăcini, având soluri tot mai puternic erodate, afectate de numeroase ravene, de torenţi.

Prin construcţia ţărmurilor artificiale, din necesităţi de protecţie împotriva abra-ziunii, peisajul ţărmurilor s-a modificat substanţial. Un astfel de peisaj aparte, antro¬pic, cu ample lucrări hidrotehnice, diguri şi canale, se întâlneşte în nordul Olandei, în regiunea polderelor.

Activităţile industriale determină, de multe ori, modificări ale peisajelor. Astfel, exploatările miniere, prin specificul activităţii, au introdus modificări de anvergură în regiuni întinse, precum Bazinul Rhur - Rhin. In alte zone, precum nord-vestul Angliei, exploatările de adâncime au fost urmate de prăbuşirea plafoane¬lor minelor părăsite, apărând, astfel, depresiuni ce au modificat mult peisajul local.

In completarea activităţilor industriale, marile aglomeraţii urbane, precum Londra, Paris, Moscova, Milano, Atena etc. induc şi ele modificări în peisaj, prin poluarea aerului, poluarea acustică, şi, în general, prin modificarea tuturor compo¬nentelor naturale ale mediului.

II. Potential Antropic

Statele ce alcatuiesc Europa Vestica sunt: Franţa, Monaco, Belgia, Olanda, Luxemburg, Regatul Unit şi Irlanda.

1. Franta

Franţa oficial Republica Franceză este o ţară situată în Europa de Vest, dar care cuprinde şi diverse insule şi teritorii situate pe alte continente. Deşi marea parte a teritoriului francez (Franţa metropolitană) se află în vestul Europei, Franţa este constituită şi din teritorii aflate în America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul şi sudul Oceanului Indian, nordul şi sudul Oceanului Pacific, şi Antarctica, aici însă suveranitatea este exercitată în cadrul Tratatului Antarcticii. Franţa metropolitană se întinde de la Marea Mediterană la Canalul Mânecii şi Marea Nordului şi de la Munţii Alpi şi Râul Rin până la Oceanul Atlantic. Se învecinează cu: Belgia, Luxemburg, Germania, Elveţia, Italia , Monaco, Andora şi Spania.

Franţa posedă o largă varietate de relief, de la câmpiile din nordul şi vestul ţării până la lanţurile muntoase din sud (Munţii Pirinei) şi sud-est (Munţii Alpi), aceştia din urmă având cel mai înalt punct din vestul Europei, Mont Blanc (4.810 de metri). Mai există regiuni muntoase cum ar fi Masivul Central sau Munţii Vosgi, precum şi largi bazine ale unor râuri cum ar fi Loara, Ronul, Garonne şi Sena.

Republica Franceză este un stat unitar fiind o democraţie organizată ca o republică semi-prezidenţială. Este o naţiune dezvoltată având cea de-a cincea economie mondială în 2008.

Principalele zone turistice sunt:

1.1 Paris este capitala şi cel mai mare oraş al Franţei. Oraşul este traversat de fluviul Sena, care împarte oraşul în două părţi - Malul Drept, în partea de nord a Parisului, şi Malul Stâng, în partea de sud. Nucleul istoric al Parisului este Ile de la Cité, o insulă mică locuită în antichitate de tribul pariziilor (parisii în Latina) care întemeiaseră în zonă un mic sat de pescari. Astăzi cea mai mare parte din insulă este ocupată de impresionantul Palais de Justice şi de catedrala Notre-Dame de Paris.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Europa de Vest.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
7 748 cuvinte
Nr caractere:
41 902 caractere
Marime:
2.04MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Adriana Barbulescu
Sus!