Dezvoltarea și Promovarea Turismului de Litoral în Țara Noastră

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I:Potentialul turistic al zonei litoralului romanesc..............................................

Capitolul II: Aspecte privind cererea si oferta pe litoralul romanesc.............................

Capitolul III: Tendinte in turismul de litoral pe plan mondial.......................................

Capitolul IV:Propuneri de dezvoltare si promovare a turismului pe litoralul romanesc..........................................................................................................

Bibliografie..............................................................................................................

Extras din referat:

Capitolul I

Potentialul turistic al zonei litoralului romanesc

Potentialul turistic ar putea fi definit astfel: totalitatea factorilor de atractie apartinand cadrului natural sau antropic, la care se adauga, valorificarea prin intermediul amenajarilor turistice si care genereaza fluxuri turistice cu arii de provenienta interne si internationale ce se deplaseaza catre arii de destinatie unde consuma intr-o maniera turistica produsele turistice, rezultate dintr-un potential si amenajarea acestuia.

Potentialul turistic are doua componente: componenta naturala si componenta antropica

Delimitat de Capul Midia si Vama Veche, litoralul romanesc al Marii Negre, supranumit si Riviera romaneasca, se intinde pe o lungime de 245 de km. De-a lungul drumului European E 87 se afla insirate cele cinsprezece statiuni care pun la dispozitia turistilor peste 250.000 de locuri de cazare.

1. Potentialul turistic natural al litoralului romanesc

Litoralul romanesc al marii Negre se intinde pe o lungime de 245 km, de la Gurile Dunarii in partea de nord si pana la Vama Veche situata la granita cu Bulgaria la sud. Intre Gura Chiliei si Sfantul Gheorghe, pe o distanta de 40 km, tarmul marin este reprezentat de limita Deltei Dunarii. De la Sfantul Gheorghe la Capul Midia se desfasoara o zona cu nisipuri joase in mare parte dominata de prezenta complexului lagunar Razelm.Pe lungimea litoralului se disting doua sectoare diferite ca natura: la nord de Capul Midia, litoralul este alcatuit din plaje joase, nisipoase cu formatiuni care atesta geneza fluviala (intinderi acoperite cu stuf, lagune, grinduri) si la sud de Constanta, litoralul este alcatuit dintr-o succesiune de promotorii intre care se desfasoara alveole concave de coasta, cu faleza inalta, aici intalnindu-se cordoane litorale care delimiteaza lacurile Tasaul, Mamaia, Agigea, Techirghiol, Tatlageac si Neptun.

Zona sudica a litoralului, acolo unde se gasesc statiunile de litoral amenajate special pentru practicarea turismului de litoral este situata intre paralela de 44? 25' si paralela 43? 25'latitudine nordica si se intinde pe 82 km. Conditiile climatice ale litoralului romanesc sunt dintre cele mai favorabile cu o clima blanda si uscata, vara zilele fiind lungi si calduroase.Salinitatea redusa a apei favorizeaza practicarea sporturilor nautice si a scufundarilor subacvatice, curios fiind si faptul ca fenomenul de maree lipseste Marii Negre. Lipsa curentilor de mare intensitate in sezonul estival si inaltimea mica pe care o au valurile marii, lipsa mareelor ce ofera turistilor plaje uscate in mod permanent, panta tarmului lina, fara adancimi bruste si fara stanci si pietris care stanjenesc accesul la mare contribuie la cresterea numarului de turisti. Fauna marii este lipsita de elemente periculoase si aerul marii este caracterizat printr-o mare puritate, aerosolii naturali provenind din sfaramarea valurilor care ajuta la mineralizarea organismului.

2. Potentialul turistic antropic al litoralului romanesc

Ansamblul de doisprezece statiuni ale litoralului Marii Negre ofera un potential turistic care atrage anual, datorita bazelor de agrement si peisajului natural, sute de mii de turisti.

Una dintre principalele atractii ale litoralului il reprezinta parcul acvatic AquaMagic care este un loc de distractie pentru turisti. Aqua Magic este situat la intrarea in statiunea Mamaia si se adreseaza turistilor de toate varstele, avand o capacitate de 2.500 vizitatori

Bibliografie:

Minciu, R. - ,, Economia Turismului", Bucuresti, Editura Uranus, 2002

http://upet.ro/annals/pdf/20100133.pdf

Cianga, Nicolae - "Agrementul turistic"

Institutul national de statistica-Anuarul statistic

http://ro.scribd.com/doc/96931955/Tendintele-Dezv-Turismului-de-Litoral

6.Glavan V. - ,, Geografia Turismuluiin Romania",Editura fundatiei ,, Romania de maine",Bucuresti 1995

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea si Promovarea Turismului de Litoral in Tara Noastra.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 393 cuvinte
Nr caractere:
13 393 caractere
Marime:
193.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turistic, romanesc
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!