Activități turistice în cadrul ariilor naturale protejate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CE ESTE O ARIE NATURALĂ PROTEJATĂ

În lume există peste 1.400 de denumiri care desemnează o arie protejată, fiecare fiind stabilită printr-o reglementare la nivel naţional. Pot să existe arii protejate cu denumiri diferite, dar care au acelaşi scop, însă şi arii protejate cu aceeşi denumire, dar cu obiective de management şi caracterstici foarte diferite.

De la apariţia ariilor naturale protejate până în prezent s-au dat o serie de definiţii acestora de către diverse organizaţii şi instituţii.

IUCN (Uniunea internațională pentru conservarea naturii) defineşte o arie naturală protejată astfel: “o arie (zonă) terestră şi/sau marină special dedicată protecţiei şi conservării diversităţii biologice, a resurselor naturale şi a celor culturale asociate. administrată cu mijloace legale sau alte mijloace de efect.”

Unii autori români propun ca o arie naturală protejată să fie definită astfel: o zonă delimitată geografic, cu elemente naturale rare sau în procent ridicat, desemnată sau reglementată şi gospodărită în sensul atingerii unor obiective specifice de conservare; cuprinde parcuri naţionale, rezervaţii naturale, rezervaţii ale biosferei, monumente ale naturii şi altele.

ARIILE NATURALE PROTEJATE DIN ROMÂNIA

CATEGORIA Ia: Rezervaţii Naturale Stricte: arii protejate administrate în special pentru interes ştiinţific

O zonă terestră şi/sau marină ce posedă ecosisteme, caracteristici geologice şi geomorfologice şi/sau specii reprezentative sau cu o valoare remarcabilă, destinate în principal pentru cercetare ştiinţifică şi/sau monitorizare de mediu.

CATEGORIA Ib: Zonă de sălbăticie : arie protejată administrată în special pentru protecţia zonelor naturale sălbatice

O suprafaţă mare terestră şi/sau marină nemodificată sau puţin modificată, ce îşi menţine caracterul ei natural, fără a avea aşezări permanente sau semnificative, care este protejată şi administrată pentru menţinerea caracteristicilor naturale.

CATEGORIA II: Parc Naţional: arie protejată administrată în special pentru protejarea ecosistemelor şi recreere

O zonă terestră şi/sau marină desemnată să protejeze integritatea ecologică a unuia sau mai multor ecosisteme pentru generaţiile prezente şi viitoare, să excludă exploatarea sau ocupaţiile contrare scopului pentru care a fost desemnată aria şi să furnizeze o bază pentru oportunităţi spirituale, ştiinţifice, de educaţie, de recreere şi vizitare, toate acestea trebuind să fie compatibile ecologic şi cultural.

CATEGORIA III: Monument al Naturii: arie protejată administrată în special pentru conservarea caracteristicilor naturale specifice

O zonă ce conţine una sau mai multe caracteristici naturale sau natural/culturale care au o valoare remarcabilă sau unică din cauza rarităţii înăscute, reprezentativităţii, calităţilor estetice sau importanţei culturale.

CATEGORIA IV: Arie de Management pentru Habitat/Specie: arie protejată administrată în special pentru conservarea naturii prin intervenţii manageriale

O zonă terestră şi/sau marină supusă unei intervenţii active de management pentru a asigura menţinerea habitatelor şi/sau îndeplinirea necesităţilor unor specii particulare.

CATEGORIA V: Peisaj Terestru/Marin Protejat: arie protejată administrată în special pentru conservarea peisajului terestru/marin şi recreere

O zonă terestră, după caz având şi zonă costieră sau marină, unde interacţiunea dintre oameni şi natură pe parcursul timpului a produs o zonă cu un caracter distinctiv, cu o semnificativă valoare estetică, ecologică şi/sau culturală şi deseori cu o înaltă valoare a diversităţii biologice. Apărarea integrităţii acestei interacţiuni tradiţionale este vitală pentru protecţia, menţinerea şi evoluţia unei astfel de zone.

CATEGORIA VI: Arie Protejată pentru Managementul Resurselor: arie protejată administrată în special pentru folosirea durabilă a ecosistemelor naturale

O zonă ce conţine predominant sisteme naturale nemodificate, administrate spre a asigura protecţia şi menţinerea pe lungă durată a diversităţii biologice, furnizând concomitent un flux continuu de produse naturale şi servicii pentru satisfacerea nevoilor comunităţilor.

Alte Tipuri de Arii Protejate

Aşa cum IUCN furnizează îndrumare pentru categoriile de arii protejate, câteva convenţii internaţionale furnizează de asemenea îndrumări pentru crearea de arii protejate speciale.

Observații:

Universitatea Dunărea de Jos Galați

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Activitati Turistice in Cadrul Ariilor Naturale Protejate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 802 cuvinte
Nr caractere:
16 355 caractere
Marime:
475.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!