Obiective cultural istorice din Iași și împrejurimi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Palatul Culturii Palatul Culturii a fost inaugurat, in 1926, de catre Ferdinand de Hohenzollern. Realizat dupa planurile arhitectului I.D.Berindei, constructia Palatului a durat doua decenii. Monumentul a fost ridicat pe ruinele vechii curti domnesti (1434), reconstructia in stil neoclasic de printul Alexandru Moruzi (1806-1812)Stilul palatului e neogotic flamboyant, cu detalii ornamentale, cu elemente heraldice in exterior. Astazi Palatul Culturii din Iasi este sediul Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi si cuprinde: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu.

Casa Dosoftei Casa Dosoftei gazduieste Departamentul de Literatura Romana Veche al Muzeului de Literatura Romana unde pot fi vazute numeroase exponate originale, intre care si cel mai vechi manuscris continand Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche. Edificiul de piatra cu aspect arhaic a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si a apartinut initial bisericii "Sf. Nicolae Domnesc". In 1679 a functionat aici o tipografie.

Biserica Sf. Nicolae Domnesc Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", construita intre 1491-1492 de Stefan cel Mare si refacuta la sfarsitul secolului al XIX- lea, este cel mai vechi edificiu religios din Iasi care s-a pastrat pana astazi. Fiind situata in imediata vecinatate a vechii Curti domnesti si pentru faptul ca aici au fost unsi in domnie, cu sfantul si marele Mir, aproape toti domnii Moldovei, de la Despot Voda pana la Alexandru Ioan Cuza, bisericii i s-a spus Sfantul Nicolae-Domnesc.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei Catedrala ieseana este o cladire monumentala, de plan dreptunghiular, marcat la colturi de patru turle decrosate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme tarzii ale Renasterii italiene. Elementele decorative, atat in interior, cat si in exterior, sunt dominate de baroc. Din anul 1889 a fost adusa, de la biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moastele Cuvioasei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei.

Biserica Sf.Trei Ierarhi Manastirea "Sf. Trei Ierarhi" este cea mai frumoasa ctitorie a domnului Tarii Moldovei, Vasile Lupu intre anii 1637-1639. In interiorul manastirii sunt inhumate mai multe personalitati de rang domnesc: Tudosca, prima sotie a lui Vasile Lupu, si Stefan-Voda, fiul lor; Dimitrie Cantemir, principele carturar (1710-1711), precum si Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866)

Casa Roznovanu (Primaria) Actualul sediu al primariei, fostul Palat Roznovanu, este situat in inima Iasului, in apropierea celor mai semnificative monumente ale orasului. Cladirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales in I razboi mondial, intre 1916 - 1918 cand a gazduit sediile ministerelor ale conducerii politice refugiate de la Bucuresti. In incaperea in care se afla acum Cabinetul Primarului isi avea biroul M.S. Regele Ferdinand, iar in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local s-a intrunit in 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei.

Biblioteca Centrala Universitara"Mihai Eminescu" Biblioteca Centrala Universitara este una din cele patru biblioteci centrale din Romania si detine una din cele mai impresionante colectii de carti vechi.

Teatrul National "Vasile Alecsandri" Construita in Iasi, pe locul vechii primarii, intre anii 1894 si 1896, cladirea Teatrului National este considerata a fi cel mai vechi si cel mai frumos lacas de acest gen din tara.

Universitatea "Al. I. Cuza" Universitatea Alexandru Ioan Cuza, fondata la data de 26 octombrie 1860, este cea mai veche universitate din Romania. Cladirea este o imbinare a stilurilor clasic si baroc, monumentala sa intrare ducand in faimoasa "Sala a Pasilor Pierduti", decorata cu picturi realizate de catre Sabin Balasa. In fata universitatii se gasesc statuile lui A.D.Xenopol, sculptata de C.Baraschi, si a lui M. Kogalniceanu, lucrare apartinand sculptorului W.Hegel.

Bojdeuca Ion Creanga Bojdeuca Ion Creanga a fost construita inainte de 1850, in mahalaua Ticaului, numita si "Valea Plangerii". Povestitorul Ion Creanga a locuit aici din 1872 pana in 1889, anul mortii sale (in ajunul Anului Nou). In 1879 aici a fost gazduit cateva luni si Mihai Eminescu. Bojdeuca a devenit muzeu in 1918, fiind cea dintai casa memoriala din tara. In 1989, cu ocazia centenarului mortii scriitorului, s-a inaugurat alaturi de bojdeuca o spatioasa cladire in care se afla expozitia documentara.

Manastirea Golia Manastirea este inconjurata de un zid inalt, prevazut la colturi cu turle ridicate in 1667 si un turn-clopotnita refacut la 1900. Turnul Goliei are o inaltime de 30 metri. Vizitatorul care doreste sa aiba o panorama a orasului trebuie sa urce cele 120 de trepte. Cu baza patrata de 5 metri pe laturi, un parter, doua caturi boltite, o incapere a clopotelor, o galerie superioara si terase, turnul este unul dintre simbolurile Iasilor. In prezent, turnul Goliei ramane unul dintre locurile privilegiate de unde pelerinul poate contempla "orasul celor sapte coline".

Biserica Barboi Biserica Barboi a fost construita intre anii 1841-1844 pe fundatia unei biserici datand din 1615. Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatra si caramida. In curtea bisericii au fost inmormantati scriitorul Alecu Russo si domnitorul Ioan Sandu Sturdza, iar in turn a fost gasita biblioteca scriitorului Costache Conachi. Tot aici a fost diacon Ion Creanga intre anii 1863 si 1865.

Imprejurimi

Manastirea Dobrovat Ctitoria lui Stefan cel Mare. Piatra de temelie s-a pus la 27 aprilie 1503, iar constructia s-a terminat in 1504, insa marele ei ctitor n-a mai apucat sa o vada. Pictura bisericii s-a executat mai tarziu, intre anii 1527-1531, in timpul lui Petru Rares

Manastirea Cetatuia Ctitorul Manastirii Cetatuia este Domnul Gheorghe Duca. Zidirea s-a inceput in anul 1669 si s-a finalizat in 1672. Biserica a fost inconjurata de la inceput de ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, turn de intrare si turnuri de colt. In incinta manastirii s-au mai construit chilii, baie, bucatarie, pivnite si staretie cu trapeza. Unicitatea Cetatuiei consta in aceea ca aici s-a pastrat intregul ansamblu de arhitectura monastica.

Birnova biserica minastirii Birnova inceputa in 1629 de Miron Barnovschi are elemente comune cu Dragomirna este terminata in 1662 de DabijaVoda

Aroneanu 7 km de DL spre NE 1594 Aron Voda cu pridvor tip muntenesc, fatada si turla decorate cu elemente de ceramica smaltuita de culoare verde

Hlincea (7km pe DL spre S) sat schit de pe vremea lui Petre Schiopul ante 1591 cu pridvor deschis

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiective cultural istorice din Iasi si imprejurimi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 123 cuvinte
Nr caractere:
5 621 caractere
Marime:
16.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, cultura, obiective
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!