Metode de eficientizare a lectiilor de specialitate si instruire practica in predarea online, in invatamantul profesional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In timp ce pandemia a perturbat semnificativ predarea si a adancit inegalitatile, aceasta a oferit, de asemenea, si oportunitati pentru transformarea pedagogiei si transformarea etosului scolar, si anume, noi modalitati de predare si invatare, noi moduri de comunicare cu copiii si familiile, noi roluri pentru cresterea nivelului general de bunastare a elevilor.

Incepand cu 11 martie 2020, ca urmare a deciziei Ministerului Educatiei si Cercetarii de a suspenda cursurile fata - in - fata, sistemul de invatamant se reorienteaza catre practici noi de comunicare si de cooperare prin care sa asigure continuitatea invatarii si functionarea organizationala. Masurile instituite prin starea de urgenta ne releva maniere diferite, cateodata inedite, de a fi si a actiona. Adulti si copii deopotriva sunt in situatia de a descoperi noi moduri de conectare sociala si de continuare a activitatilor profesionale, sociale, culturale, ludice si de petrecere a timpului liber; in acest sens, utilizarea noilor tehnologii a luat o amploare de neimaginat in urma cu cateva luni.

Toate aceste elemente au, cu siguranta, o zona de evolutie si dezvoltare sociala importanta, dar faptul ca totul s-a intamplat brusc ,,peste noapte" a pus societatea in fata unei provocari de o magnitudine pe care nu am mai intalnit-o pana in prezent.

Ca urmare, institutii guvernamentale, scoli, ONG-uri si companii private, profesionisti ai educatiei si din zona tech s-au trezit la o masa rotunda a dezbaterilor (de cele mai multe ori online, la distanta) pentru a gasi solutii, punand la dispozitie expertiza, idei, resurse, portaluri, instrumente si platforme de e-learning. Desi trebuie spus ca nu intotdeauna viteza si cantitatea au asigurat un proces didactic de calitate, totusi putem vorbi aici, in primul rand, ca despre un context prielnic pentru reflectie si adaptare permanenta.

Cu toate acestea putem afirma ca nu am inceput cu totii chiar de la 0 (zero), deoarece demersurile de realizare a activitatilor educative utilizand instrumente si resurse digitale nu constituie o noutate, pentru cei mai multi profesori, datorita faptului ca, atat MEC cat si institutiile din subordine au promovat, in ultimele decenii, cateva initiative si programe cu componenta digitala, incepand cu programul AEL, apoi cu Sistem Educational Informatizat (SEI), urmate de actiunea e-Twinning, programe de formare a cadrelor didactice in utilizarea noilor tehnologii si terminand cu incercarile de constituire a unei baze de resurse educationale deschise sau demersurile din proiectele ROSE si CRED.

Putem sustine, totusi, ca elementul care a condus la o presiune majora asupra sistemului de invatamant si a societatii in ansamblul ei, a constat in utilizarea exclusiva a mijloacelor de comunicare la distanta pentru a face educatie de calitate, corespunzator secolului XXI.

Astfel, trebuie sa recunoastem din capul locului ca:

sistemul de invatamant este doar partial pregatit, o parte dintre cadrele didactice nu poseda, in acest moment, suficiente informatii si competente specifice instruirii asistate de calculator;

curriculumul permite intr-o masura variabila / secventiala/ revizuita transpunerea materiei in activitati la distanta;

companiile edtech nu au fost stimulate pentru a construi solutii interoperabile, mulate pe nevoile de sistem ale educatiei.

In aceste circumstante au aparut, inevitabil, o serie de impedimente de natura logistica,

3

pedagogica, tehnica si de continut in domeniul multor discipline scolare.

Toate acestea pot sa fie vazute fie ca bariere fie drept provocari carora profesorii, elevii, parintii si decidentii educatiei incearca sa le faca fata in ritmul rapid in care apar, manifestand, in proportii variabile, disponibilitate, interes, maiestrie pedagogica, inventivitate.

In acelasi timp, trebuie mentionat ca nu au existat (si, partial, nu au fost posibile) masuri care sa poata fi aplicate la nivelul intregii populatii scolare, solutiile adoptate la nivelul unitatilor de invatamant si al claselor variind foarte mult de la experiente antrenante si memorabile de invatare, prin sesiuni de invatare online, si pana la situatii in care perioada de suspendare a cursurilor fata in fata a insemnat pentru unii elevi un fiasco sau chiar un haos total fata de scoala si, implicit, fata de invatarea formala.

Astfel de situatii au avut la baza atat cauze subiective cat si cauze obiective ca: lipsa de echipamente, nivelul scazut al competentelor digitale, cazuri sociale (mii de familii care traiesc de pe o zi pe alta si care nu au conditii de a le asigura copiilor cele necesare participarii la activitatile online), apoi avem situatii la nivelul unitatilor de invatamant, cum ar fi de tipul de incadrare, suplinirea pe post, zona in care este situata localitatea si infrastructura acesteia, etc.

In absenta unei infrastructuri tehnologice decente la nivelul cadrelor didactice, dar mai ales la nivelul elevilor, fara abilitare consistenta in zona competentelor digitale a profesorilor, fara acces la platforme online dedicate, de tipul Virtual Learning Environment sau Virtual Classroom, cu resurse didactice digitale si multimedia precare, fara un orizont de timp care sa fie destinat activitatii online, cadrele didactice au fost nevoite sa sustina activitati didactice intr-un regim cu totul special.

Experientele, pozitive sau negative, dobandite in acest rastimp reprezinta resurse valoroase nu doar pentru cei direct implicati in activitate, ci mai cu seama pentru specialistii din stiintele educatiei, pentru ca decantarea acestor experiente poate fi valorificata epistemologic prin sugestiile de optimizare a politicilor educationale, a continuturilor curriculare, a formarii initiale si continue a cadrelor didactice.

In aceste circumstante au aparut, inevitabil, o serie de impedimente de natura logistica, pedagogica, tehnica si de continut in domeniul multor discipline scolare. Toate acestea pot sa fie vazute fie ca bariere, fie drept provocari carora profesorii, elevii, parintii si decidentii educatiei incearca sa le faca fata in ritmul rapid in care apar, manifestand, in proportii variabile, disponibilitate, interes, maiestrie pedagogica, inventivitate.

In acelasi timp, trebuie mentionat ca nu au existat (si, partial, nu au fost posibile) masuri care sa poata fi aplicate la nivelul intregii populatii scolare, solutiile adoptate la nivelul unitatilor de invatamant si al claselor variind foarte mult de la experiente antrenante si memorabile de invatare prin sesiuni de invatare online si pana la situatii in care perioada de suspendare a cursurilor fata in fata a insemnat pentru unii elevi un fiasco total fata de scoala si, implicit, fata de invatarea formala.

Aceste situatii au avut la baza atat cauze subiective cat si cauze obiective ca: lipsa de echipamente, de nivelul scazut al competentelor digitale, de tipul de incadrare, suplinirea pe post etc.

Bibliografie:

- SCOALA ONLINE, ELEMENTE PENTRU INOVAREA EDUCATIEI - Raport de cercetare evaluativa, Bucuresti, Mai 2020, Editura Universitatii Bucuresti

http://bdmasterchef.blogspot.com/

http://bdmasterchef.blogspot.com/2013/02/sistemul-de-servire-indirect-sau-francez.html

https://www.rasfoiesc.com/sanatate/alimentatie/REGULI-DE-ETICA-SI-TEHNICA-A-S17.php

https://dokumen.tips/documents/servire-directa.html

https://dokumen.tips/search?q=Servirea+Sist+de+Servire-+Material+Complet

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 267 cuvinte
Nr caractere:
22 558 caractere
Marime:
554.66 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
31.03.2021
Structură de fișiere:
  • Metode de eficientizare a lectiilor de specialitate si instruire practica in predarea online, in invatamantul profesional.pdf
Predat:
ȘCOALA PROFESIONALĂ SPECIALĂ din Campulung Moldovenesc
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Juverdeanu Gabriela
Te-ar putea interesa și:
TEMA 1 INSTRUIREA DIFERENTIATA - METODE, TEHNICI SI RESURSE I. Instruirea diferentiata, de la...
"Secolul XXI se apropie si, desi rolul sau nu este prea bine conturat,computerul va avea,...
I. Curriculum: proiect, proces, produs Proiectarea globala Obiectivele temei urmaresc: o...
Industria hoteliera moderna se contureaza odata cu aparitia marilor hoteluri europene din a doua...
In actuala revolutie tehnico-stiintifica informatica, telecomunicatiile, producerea si...
Sus!