Previzualizare referat:

Extras din referat:

Turismul este centrat pe vizitarea monumentelor istorice, a teritoriilor biblice si indeosebi a ,,orasului sfant", Ierusalim.

Israelul este o destinatie turistica de peste 2000 de ani. In intreaga tara veti descoperi muzee, parcuri nationale, rezervatii naturale si locuri sfinte. Israelul este plin de ruine si orase vechi. Oamenii vin in Israel pentru a atinge o parte a trecutului. Evenimentele, povestile si legendele despre aceste locuri au ramas intiparite in mintea oamenilor de pretutindeni. Orasul lui David: Silwan (in Biblie Siloam ) este cea mai veche parte a Ierusalimului. David, Solomon si profetii au trecut pe aici. Gradinile din Siloam au inspirat Cantecul Cantecelor. O vizita a Israelului presupune si vizitarea Bisericii Sfantului Mormant, a Cetatii Ierusalimului, Gradinile Suspendate din Haifa, Stalpul biciuirii, Altarul pe Piatra a Sfantului Mormant.

De Pasti, crestini de toate etniile se aduna la Ierusalim pentru a urma drumul parcurs de Iisus. In duminica Floriilor, multimile se aduna pe Muntele Maslinilor ca sa reediteze intrarea lui Iisus in Ierusalim. Se opresc acolo unde Domnul a plans, prevazand soarta sa si a orasului. Locul e marcat de o biserica in forma de lacrima, numita Dominus Flevit ("Domnul a plans"). Tot pe acest munte este Gradina Ghetsimani, in care exista inca o mica livada de maslini, despre care se spune ca ar avea aproape 2000 de ani. Ierusalimul adaposteste patru cartiere importante: Cartierul Evreilor, Cartierul Crestinilor, Cartierul Musulmanilor si al Armenilor. Astazi aceste patru comunitati etnice si religioase promoveaza impreuna culturi diferite cu acelasi patrimoniu. Sunt 8 porti care strabat zidurile orasului, iar cel mai important trafic se desfasoara prin Poarta Jaffa. Via Dolorosa este drumul pe care Iisus a mers de la judecata catre rastignire. Aici sunt cele 9 opriri ale Crucii care conduc si spre Biserica Sfantului Mormant din Cartierul Crestin , cunoscut ca locul unde a fost ingropat si unde a inviat Hristos - centrul credintei crestine din intreaga lume.

Orasul ce poate fi desemnat un oras international datorita celor trei mai religii monoteiste (iudaca, crestina si islamica) si a monumentelor religioase construite de-a lungul istoriei, Ierusalimul este unul din cele mai importante centre cultural-religioase din lume.Numele original al orasului este "Shalem". Comentariile despre semnificatia denumirii sunt multiple si nu pot mentiona decat cateva din ele: Orasul Armoniei, Orasul Pacii, Orasul lui Salem, Locul unde Dumnezeu se va arata etc.

Turismul este o sursa importanta de atragere a valutei straine: 3,8 miliarde de dolari in anul 2000, ceea ce reprezinta 7,7% din valoarea totala a exporturilor si 26,6% din exportul de servicii. Chiar daca acest sector nu contribuie decat cu 3% din PIB, valoarea sa adaugata sub forma de valuta este de 85% (ceea ce ii confera pozitia de lider la valoarea adaugata printre industriile exportatoare ale tarii) si asigura locuri de munca pentru 40,000 de persoane. Cu potentialul sau considerabil, totusi inca neexploatat pe deplin, turismul este un element esential al politicii economice israeliene, care vizeaza asigurarea cresterii economice si eliminarii deficitului de plati.

Trebuie amintit ca numarul record de turisti care au intrat in Israel, a fost inregistrat in anul 2000 ("Millenium"), pe parcursul caruia au vizitat tara 2,7 milioane de turisti.

Ierusalimul a constituit centrul vietii nationale si spirituale evreiesti, inca de pe vremea Regelui David, care l-a proclamat capitala a regatului sau, in jurul anului 1000 i.e.n. De la distrugerea orasului si a templului sau, in anul 70, pana la reinfiintarea statului Israel in 1948, orasul s-a gasit sub dominatia diferitelor puteri straine; cele mai multe si-au lasat aici amprenta, dar nici una dintre ele nu a facut din el capitala sa nationala.

Pana in a doua jumatate a sec. XIX, Ierusalimul era o cetate imprejmuita de ziduri si formata din patru cartiere distincte: evreiesc, musulman, armean si crestin. Din 1875, populatia evreiasca in crestere a devenit majoritara si a inceput sa se stabileasca in locuri situate in afara zidurilor, formand astfel nucleul Ierusalimului modern, astazi o metropola infloritoare si plina de gratie.

Sub dominatia britanica (1918-1948), Ierusalimul a suferit transformarea dintr-un oras provincial al Imperiului Otoman, lasat in paragina si ros de saracie, intr-un oras modern, in plina inflorire. S-au construit multe cartiere noi in oras si in jurul lui, fiecare oglindind caracterul grupului etnic pentru care sau de catre care fusese infiintat.

Linia de armistitiu trasata la sfarsitul Razboiului de Independenta din 1948-1949 impartea Ierusalimul in doua. Zona de est, inclusiv Orasul Vechi, a fost anexata de Iordania. Sectorul de vest al Ierusalimului a devenit capitala Israelului. Timp de 19 ani, ziduri inalte de sarma ghimpata au despartit cele doua jumatati ale orasului.

Ierusalimul a fost reunificat in 1967 ca rezultat al razboiului de sase zile. Astazi, Ierusalimul este cel mai mare oras al Israelului, ce reprezinta 10% din populatia tarii. Este un oras orientat deopotriva catre trecut si catre viitor, restaurandu-si vestigiile arheologice, perfectionandu-si infrastructura si construind cartiere noi; este capitala Israelului si adaposteste resedinta Presedintelui, Knessetul (Parlamentul israelian), Curtea Suprema, ministerele si sediul Rabinatului. Este un oras cu o populatie variata - evrei si arabi, credinciosi si laici, orientali si occidentali, un oras in care arta abunda si infloreste intr-o viata culturala vibranta, internationala ca viziune si deopotriva, specific israeliana.

In Ierusalim se afla locurile sfinte ale celor trei mari religii monoteiste ale lumii: Zidul Plangerii, ultimul vestigiu al celui de-al doilea templu, loc de rugaciuni si sursa de inspiratie pentru evreii din Israel si de pe intregul glob; Domul Stancii, marcand locul traditional de unde profetul Mohamed s-a inaltat spre cer; moschea Al-Aqsa, considerat drept cea de a treia asezare sfanta a Islamului, dupa Mecca si Medina; gradina Getsemani, biserica Sfantului Mormant, Via Dolorosa si alte locuri crestine legate de viata si moartea lui Isus din Nazaret.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Israel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
922 cuvinte
Nr caractere:
5 312 caractere
Marime:
8.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, religie
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!