Universalitatea Marketingului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

UNIVERSALITATEA MARKETINGULUI.3
1.1.Conceptul de marketing..5
1.2.Functiile marketingului.9
1.3. Concepte fundamentale ale marketingului..10
1.4. Obiectivul marketingului.13
1.5. Locul marketingului în familia stiintelor economice.13
CAPITOLUL II
MARKETINGUL ESTE O FUNCTIE MANAGERIALA SI O FILOZOFIE A AFACERILOR..15
CAPITOLUL III
ORGANIZATIA COMERCIALA ORIENTATA SPRE MARKETING.19
3.1. Trasaturile conceptului de marketing...21
3.2. Orientarea spre client. 12
3.2.1. Orientarea spre productie .24
3.2.2. Orientarea spre produs..25
3.2.3. Orientarea spre vânzari.25

Extras din referat:

CAPITOLUL I

UNIVERSALITATEA MARKETINGULUI

Difuzarea larga a marketingului în cele mai diverse domenii ale activitatii umane îi scoate în evidenta, înca din primele decenii posbelice, o relativa universalitate (1), trasatura caracteristica pentru teoria ca si pentru practicile sale.

Pe fondul acestor trasaturi evidente, nu au lipsit însa exagerarile privind posibilitatile si efectele utilizarii lui. Este adevarat, ca marketingul introduce un demers stiintific în orientarea unor activitati practice, ca permite rationalizarea eforturilor si optimizarea efectelor: dar aceasta nu înseamna ca i se poate atribui conditia de ”panaceu universal” pentru dificultatile de aplicare.

Pe de alta parte, relativa sa universalitate nu semnifica o difuzare prin simpla multiplicare a unui model unic, prin copierea unor experiente pozitive anterioare. Nu poate fi vorba de un « export » al lui dintr-o parte într-alta a lumii, îndeosebi din partea de bastina. Teoreticianul francez Fr. Nepveu-Nivelle se pronunta pentru un « marketing a l ‘europeene », plecând de la observatia ca marketingul de peste ocean poate servi doar ca sursa de inspiratie, dar nu trebuie copiat(2).

1 C Florescu , V Balaure , St Boboc , I Catoiu , V Olteanu , N Ai Pop „Marketing” , Grup Academic de Marketing si Manegement , Bucuresti , 1992 , pag. 38

2 C Florescu , op cit , pag 83

Asadar, un prim argument în sustinerea universalitati îl constituie

penetrarea lumii, treptat, în toate sectoarele economice, în ultima vreme el

gasindu-si aplicabilitatea si în alte compartimente decât cele economice, ale vietii societatii. O asemenea extindere a condus la dezvoltari si clasificari în teoria marketingului si la îmbogatirea arsenarului sau de metode si tehnici, corespunzatoare noilor domenii de aplicatie.

În al doilea rând, universalitatea marketingului este argumentata de patrunderea lui în economii aflate pe trepte diferite de dezvoltare. Desi a aparut în tari puternic dezvoltate economic, marketingul s-a dovedit acceptabil din punct de vedere teoretic si aplicabil practic si în alte tari, inclusiv în lumea tarilor aflate în curs de dezvoltare;

Poate fi adus drept argument, în sprijinul universalitatii marketingului afirmarea lui în orce tip de economie. Desigur, cadrul cel mai fertil s-a dovedit a fi cel al economiei de piata în toate variantele acesteia. Dar practica a aratat ca nici economia dirijata centrat nu a fost cu totul inpermeabila la viziunea si instrumentarul marketingului ; se întelege, ca într-o astfel de economie, spatiul de manevrat este mult mai limitat, practic el aflându-se în raport invers cu gradul de centralizare a economiei.

Observații:

este vorba despre conceptul de marketing,functiile sale,locul marketingului în familia stiintelor economice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Universalitatea Marketingului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
6 150 cuvinte
Nr caractere:
32 959 caractere
Marime:
24.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Profesorului:
Dorin Coita
Sus!