Tranzacții Internationale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In practica economica actuala, in afacerile economice internationale sunt utilizate o serie de mijloace, instrumente si tehnici de plata menite sa acorde partenerilor de afaceri garantiile mai sus-mentionate, in functie de gradul de cunoastere si incredere existent intre acestia .

In principiu se poate spune ca: "in conditii la in care renumele importatorului este mai solid cu atat exportatorul va avea nevoie de mai putine garantii inainte de a livra marfurile"1 .

Acest renume se castiga dupa eforturi sustinute ale tuturor factorilor implicati ( de decizie si executie ) pe parcursul mai multor ani sau chiar decenii.

Adoptand o uniformizare, pe plan mondial, in ceea ce priveste utilizarea mijloacelor, instrumentelor sau tehnicilor de plata, forurile internationale ce activeaza in domeniu au vizat si vizeaza in continuare reducerea riscurilor majore tinand cont de faptul ca o eliminare totala a acestora nu este posibila din punct de vedere practic.

Cele mai utilizate mijloace, instrumente si tehnici de plata, in tranzactiile economice internationale sunt: valutele, monedele internationale, cambia( trata ), biletul la ordin, cecul, in ultima perioada de timp a luat amploare si cardul, iar ca tehnici de plata merita amintite incasso documentar si creditele documentare( in variantele: acreditiv documentar si scrisoare de credit comerciala1 ) .

Valutele sunt monede nationale care au urmatoarele caracteristici:

- putere de plata;

- se bucura de o larga circulatie;

- pot fi constituite rezerva si in alte tari decat intara emitenta .

Valuta care se prezinta sub forma de bancnote sau monezi poarta denumirea de valuta in numerar iar cea disponibila intr-un cont bancar - valuta in cont .

In functie de modul in care valuta in cont a fost depusa in banca, intalnim:

- valuta in cont la vedere;

- valuta in cont la termen.

Dupa modul de preschimbare a valutelor se cunosc:

- valute convertibile ( monede ce se schimba liber cu alte monede nationale sau internationale );

- valute neconvertibile ( monede ce schimba contra altor monede nationale sau internationale numai intr-un singur sens );

- valute transferabile ( se bucura de o convertibilitate limitata stabilita in cadrul unor intelegeri regionale );

- valute liber-utilizabile ( se bucura de o convetibilitate totala; din aceasta categorie fac parte dolarul american, marca germana, lira sterlina, francul francez si yenul japonez ) .

Observații:

Tranzactii Internationale - Mijloace, Instrumente si Tehnici de Plata Utilizate in Tranzactiile Economice Internationale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tranzactii Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 406 cuvinte
Nr caractere:
8 138 caractere
Marime:
7.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!