Factorii de Succes și Măsurarea Performanțelor Companiei Renault - Studiu de Caz

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Renault - coordonate istorice

Avându-şi sediul la Boulogne-Billancourt Cedax, Franţa, Renault este astăzi unul dintre liderii mondiali în domeniul fabricării autovehiculelor pentru pasageri, vehiculelor utilitare şi maşinilor agricole. Compania a fost înfiinţată în 1899, la Paris, de către fraţii Louis, Marcel şi Ferdinand Renault, sub denumirea de Renault Frères. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, după încarcerea lui Louis Renault pentru “comerţ cu inamicul”, compania este rechiziţionată, confiscată şi apoi naţionalizată în 1945 de către guvernul provizoriu condus de generalul de Gaulle, devenind Regia Naţională a Uzinelor Renault (RNUR). Privatizarea începe în 1990: Renault îşi schimbă statutul, devenind societate pe acţiuni.

Astăzi, Grupul Renault operează pe două segmente de afacere: Divizia de Automobile şi Divizia de Finanţare a Vânzărilor, care operează prin Banca RCI (Renault Crédit International). Multă vreme singur generalist european ce pilota o singură marcă, Renault rupe izolarea semnând, în 1999, o alianţă cu Nissan Motors, şi achiziţionând constructorul român Dacia. În anul următor, Renault cedează Renault Vehicule Industriale (RVI) către Volvo şi achiziţionează Samsung Motors. În 2008, Renault îşi afirmă prezenţa şi pe piaţa rusească de maşini, devenind acţionar de referinţă al AvtoVAZ, principalul constructor rus de maşini.

Pentru a-şi optimiza organizarea şi a crea relaţii cu diversele entităţi de creaţie şi concepţie, în 1999 este finalizată construcţia unui centru tehnologic la Saint-Quentin-en-Yvelines, care regrupează activităţile de cercetare, de inginerie şi de design, numărând mai bine de 7000 de creatori care lucrează la elaborarea noilor modele.

II. Factorii de succes ai companiei

În contextul crizei economice şi al creşterii permanente a potenţialului concurenţial pe piaţa mondială de autovehicule, producţia mondiale de automobile a scăzut cu 8% în 2008 faţă de anul precedent, şi cu 13% în 2009. În aceste circumstanţe, nu toţi fabricanţii de maşini supravieţuiesc, iar cei care supravieţuiesc sunt cei care reuşesc să-şi minimalizeze pierderile. Pe tot parcursul secolului trecut, cât mai ales în prezent, fiecare producător s-a folosit de toţi factorii aflaţi la îndemână pentru a-şi asigura succesul şi subzistenţa pe o piaţă atât de dinamică cum este piaţa maşinilor. În cazul companiei Renault, se pot menţiona astfel de factori de succes, care ţin atât de competitivitatea produselor (a autovehiculelor produse), de deciziile de marketing şi de management, cât şi de mediul extern al întreprinderii (conjuncturi favorabile specifice ţării de origine a companiei, relaţiile cu furnizorii şi clienţii, etc.)

1. Vechimea companiei reprezintă un atu al companiei, Renault aflându-se şi ea, alături de Ford, Peugeot, Daimler-Benz, Mercedes, Volkswagen şi alţii, în topul celor mai vechi producători de maşini din lume, şi având o istorie îndelungată şi o contribuţie semnificativă la dezvoltarea acestui sector.

2. Calitatea relaţiei cu clientela şi a serviciilor pe care le oferă acesteia. Astfel, conform unui studiu efectuat în 2009, 80,7% din clienţii Renault se declară „pe deplin satisfăcuţi”.

3. Deşi prezenţa statului francez ca deţinător majoritar al acţiunilor Renault (15,01%) este uneori creatoare de presiune asupra iniţiativelor companiei (de exemplu, reducerea personalului), este totodată un factor important, deoarece se asigură astfel sprijinul statului în cazul unor dificultăţi financiare (exemplu: creditul de 6 mld. euro acordat Grupului în 2009).

4. Parteneriatele şi alianţele Renault joacă de asemenea un rol foarte important în succesul companiei. Astfel, alianţa cu Nissan în 1999 a fost primul parteneriat industrial şi comercial de acest tip între o societate franceză şi o societate japoneză. Mai precis, cele două organizaţii mondiale s-au aliat prin participări încrucişate la capital (Renault deţine 44% din acţiunile Nissan, iar Nissan deţine 15% din acţi-unile Renault).

Achiziţia companiei Dacia în 1999 a permis întărirea poziţiei pe piaţa Europei Centrale şi de Est, iar achiziţionarea producătorului sud-coreean Samsung Motors a permis pătrunderea în Asia de Sud-Est; parteneriatul încheiat în 2008 cu AvtoVAZ, liderul rus de construcţii de maşini, a permis afirmarea pe piaţa rusească şi obţinerea de noi beneficii prin vânzarea de licenţe. Recenta alianţă (aprilie 2010) cu Daimler permite grupului Renault-Nissan accesul la noi tehnologii de motoare şi la expertiza grupului german în domeniul electronicii şi al calităţii.

Observații:

Documentul reprezinta un studiu de caz redactat in 2010 privind compania Renault.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Factorii de Succes si Masurarea Performantelor Companiei Renault - Studiu de Caz.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 625 cuvinte
Nr caractere:
8 828 caractere
Marime:
17.18KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!