Dobânzi la minime istorice la creditele în lei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In acest an sunt asteptate reduceri pentru dobanzile la lei si dolari, in timp ce dobanzile in euro au sanse mari sa inregistreze noi majorari. De aceeasi evolutie, ascendenta, vor avea parte si dobanzile in franci elvetieni.

Anul trecut, ratele dobanzilor au crescut la unison, incepand cu cele pentru lei si finalizand cu dobanzile pentru monedele ,,exotice".

La noi, Banca Nationala a majorat in doua randuri rata dobanzii de politica monetara, de la 7,5 la 8,75%. Totodata, banca centrala a saltat rata rezervelor minime obligatorii de la 16 la 20% la lei si de la 35 la 40% la valuta. Aceste masuri au avut ca efect scumpirea creditelor in lei. La nivelul populatiei, acest lucru s-a resimtit prin cresterea dobanzilor cu 1,5 puncte procentuale in primele 10 luni ale anului, conform ultimelor date publicate de BNR.

Schimbare de directie

Insa, indiferent de clientela vizata, creditele in lei au avut cele mai mari dobanzi in 2006, comparativ cu celelalte valute disponibile. Principala frana in calea diminuarii dobanzilor este rata dobanzii de politica monetara. Aceasta este instrumentul de baza cu care BNR controleaza inflatia, iar o diminuare a ei este posibila doar in masura in care cresterea preturilor se atenueaza.

In 2006, rata inflatiei a scazut de la 8,9% in luna ianuarie pana la 4,7% in noiembrie. Prin urmare, obiectivul BNR pentru finalul de an - inflatie de 5% - este ca si atins, astfel ca reducerea dobanzilor in acest an este luata in calcul de tot mai multi analisti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dobanzi la Minime Istorice la Creditele in Lei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 116 cuvinte
Nr caractere:
5 950 caractere
Marime:
12.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Tag-uri:
dobnada, bani, lei
Predat:
la master
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!