Transporturile

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INTRODUCERE
2. APARITIA SI CLASIFICAREA TRANSPORTURILOR
- TERESTRE
- NAVALE
- AERIENE
3. TRANSPORTURILE AERIENE
4. STUDIU DE CAZ  TAROM
5. SISTEMUL DE REZERVARE COMPUTERIZAT
6. PROBLEMA DEZVOLTARII TRANSPORTURILOR SPECIALE
7. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

1. Introducere

Din perspectiva conceptului de marketing, principalul obiectiv al sistemului logistic îl reprezinta asigurarea serviciilor de natura logistica în comformitate cu cerintele consumatorilor si utilizatorilor. Pe ansamblu, se urmareste ca la un cost cât mai mic, sa se asigure cât mai multe utilitati de natura logistica, astfel încat nivelul satisfacerii nevoilor consumatorului sau utilizatorului sa fie cât mai ridicat din punctul de vedere al logisticii produsului. Elaborarea politicii de distributie a firmei, care sa contribuie la infaptuirea obiectivelor sale de marketing, presupune nu numai stabilirea canalelor de distributie, dar si formularea strategiei si tacticii referitoare la distributia fizica, respectiv logistica marfurilor. Sistemul logistic este compus dintr-un ansamblu de activitati ocazionate de transferul produselor între nivelurile canalelor de marketing, precum si din infrastructura necesara desfasurarii acestor activitati. Dintre activitatile de distributie fizica, cele mai importante sunt urmatoarele:

- transportul,

- stocarea,

- depozitarea,

- manipularea,

- sortarea,

- preambalarea,

- conditionarea,

- expedierea si receptia produselor,

- distributia inversa si fluxurile informationale privind logistica produselor.

Conducerea acestui sistem si integrarea sa eficienta în realizarea obiectivelor de marketing ale întreprinderii reprezinta o sarcina complexa si foarte greu de realizat. Activitatile de distributie fizica sunt extrem de diferite în privinta continutului, ele realizându-se în momente si locuri diferite în circuitul produsului, de catre unitati apartinând unor structuri organizatorice diferite si ale caror obiective nu sunt întotdeauna concordante.

Performanta întreprinderii se afla, în ansamblu, în fata problematicii centrale a stabilirii nivelului logistic optimal. O îmbunatatire a nivelului logistic ( de exemplu, timp de livrare mai scurt si pregatire de livrare mai buna) înseamna o curba a costurilor progresiv crescatoare. Cautat este acel nivel logistic care rezolva costuri mai mari prin cifre de afaceri mai mari.

2. Aparitia si clasificarea transporturilor

- Obiectul activitatii de transport presupune deplasarea in spatiu a bunurilor, marfurilor si persoanelor de catre un transportador, activitate care este o modalitate de infaptuire a intereselor de natura socio-economica, reglementate juridic.

Procesul aparitiei transporturilor ca ramura distincta a economiei nationale a inceput la sfarsitul secolului al XV-lea si s-a desfasurat o data cu revolutia industriala. Pana la inceputul secolului al XIX-lea, transportul se facea numai pe cai de comunicatii terrestre si pe cai navigabile.

Transportul ferviar a fost organizat dupa aparitia locomotivei cu abur in deceniul al treilea al secolului al XIX-lea, locul acestuia fiind luat de transportul feroviar diesel-electric si electrificat.

Transportul feroviar, auto, maritim, aerian, reprezinta un domeniu important al activitatii economico sociale prin intermediul caruia se realizeaza deplasarea sau stramutarea in spatiu a bunurilor si persoanelor in scopul satisfacerii intereselor materiale si spirituale ale societatii omenesti.

- Mijloacele de transport se pot se pot împarti în trei categorii principale: terestre, navale, aeriene.

1. Mijloacele de transport terestre sunt rutiere (pe sosele) sau feroviare (pe sine de cale ferata).

Prima revolutie în domeniul transporturilor a reprezentat-o roata, inventata acum 5000 de ani (primele roti erau formate din bucati de lemn asamblate).

Cea mai lunga autostrada din lume este Panamericana, a carei lungime depaseste 24 000 km.Ea începe în Alaska (la marginea nordica a continentului american) si continua (cu o întrerupere la mijlocul continentului) pâna în Brazilia.

Cea mai mare parcare din lume se afla în Canada la Edmonton, având 20 000 de locuri.

Cele mai simple si ieftine mijloace de transport rutiere sunt bicicletele, servind transportului persoanelor pe distante mici, având avantajul de a se strecura usor prin zone foarte aglomerate.

Motocicleta este o masina motorizata pe doua roti. Vitezele cu care ele se deplaseaza sunt similare celor cu care se deplaseaza un automobil, având avantajul gabaritului redus. Astfel, cu motociclete rapide, politistii se pot strecura prin blocajele de circulatie la locul unor eventuale accidente, pot deschide drumul masinilor de salvare, ori pot cere ajutor prin radio.

Automobilele sunt rapide si confortabile, fiind destinate transportului de persoane pe distante medii. În functie de necesitati, ele capata forme, dimensiuni si functii variate. Au aparut astfel masinile de teren, echipate cu roti mari. Pentru a tracta o rulota e nevoie de un motor puternic. Masinile sport sunt joase si alungite, pentru a fi mai rapide. O masina break are mai mult loc pentru bagaje. Pentru transportul particular în orase se folosesc taxiurile, în timp ce automobilul de oras este mai mic, cu avantajul de a se strecur si gara usor.

Pentru transportul în comun de persoane în orase si în afara acestora se folosesc troleibuze, autobuze, autocare (pentru calatorii lungi).

Pentru transportul rutier de marfuri se folosesc camioanele, utilate cu remorci specializate în functie de tipul de marfa pe care trebuie sa-l transporte. Exista astfel camioane-cisterna pentru transportul de produse petroliere, gaze lichefiate, lapte ori produse chimice. Sunt remorci frigorifice, destinate în special transportului de alimente, dar si a unor produse chimice ce necesita conditii speciale de transport fiind usor inflamabile. Exista camioane care pot transporta lemn, utilate cu o macara proprie pentru încarcarea trunchiurilor copacilor transportati. Sunt si remorci supraetajate, pe care se pot transporta autoturismele de la fabrica la punctul de vânzare. Pentru traseele foarte lungi de marfa se folosesc autotrenuri, tragând una sau mai multe remorci.

Asemenea vehicule grele pot fi utilate special ca masini de interventie: masini de salvare sau de pompieri.

Exista si masini construite special pentru alte destinatii, folosite în agricultura (diverse tipuri de tractoare ori masini agricole), sau în constructii: macarale, buldozere, autocamioane basculante, screpere, gredere (pentru nivelarea solului), masini de asfaltat, compactoare cu cilindri (pentru tasarea asfaltului).

În lume exista acum peste 400 de milioane de masini.

Transporturile rutiere se fac pe sosele. S-au construit milioane de km de autostrade, unele strapungând muntii prin tunele, sau fiind construite pe viaducte peste vai sau cursuri de apa, pentru a scurta traseele.

Transporturile pe sine

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

Facultatea de Marketing

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transporturile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
6 189 cuvinte
Nr caractere:
33 782 caractere
Marime:
31.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!