Transportul Urban în Paris

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS 2
Introducere 3
Scurt istoric al transportului urban în Regiunea Paris 4
Metroul Parizian 5
Reţeaua Expres Regională 7
Reţeaua de autobuz 9
Reţeaua de tramvaie 11
BIBLIOGRAFIE 13
ANEXA 1 14

Extras din referat:

Introducere

Paris este capitala şi totodată cel mai mare oraş al Franţei reprezentând principalul centru economic, politic şi cultural. Oraşul este situat în partea central-nordică a ţării fiind traversat de fluviul Sena care împarte oraşul în două părţi şi se află chiar în inima Regiunii Ile-de-France, cunoscută şi sub denumirea de Regiunea Paris .

Cunoscut în lume ca Oraşul Luminilor (la Ville Lumiere), Parisul este de multe secole o destinaţie turistică majoră. Capitala Franţei este renumită pentru frumuseţea arhitecturală dar şi a bulevardelor şi muzeelor.

Oraşul propriu-zis (intramuros) are o populaţie de 2.203.817 de locuitori ( cifră din anul 2009) , dar zona metropolitană are peste 12 milioane de locuitori.

Sistemul de Transport din Regiunea Paris se bazează în principal pe 4 mijloace de transport: faimosul său metrou , Reţeaua Expres Regională (RER), autobuzul şi tramvaiul.

Sistemul de transport urban de călători din Paris se află sub conducerea Regiei Autonome de Transport Paris (RATP). Toate cele trei modalităţi de transport au acelaşi sistem de taxare, astfel biletele de bază ale RATP acoperă întregul sistem de metrou, RER şi autobuz.

Unele dintre liniile de tramvai din Regiunea Paris sunt conduse de către Compania Naţională Franceză de Căi Ferate (SNCF), iar reţeaua de autobuz este explotată şi de către Organizaţia profesională de transport a Ile-de-France (OPTILE).

Metroul este unul dintre cele mai extinse din Europa, ocupând locul doi din acest punct de vedere. În anul 1998 a fost inaugurată prima linie de metrou complet automatizată care leagă estul Parisului de vestul acestuia, având denumirea METEOR (Metro Est-Ouest Rapide).

Dezvoltarea sistemului de transport urban din Regiunea Paris se confruntă cu probleme de finanţare legate de scăderea acută a economiei franceze, de datoriile generate de lucrările anterioare, de lipsa unei voinţe politice şi de procedurile dificile.

În acest context tramvaiul a fost văzut ca un mijloc de transport ideal pentru asigurarea accesibilităţii transversale care lipseşte în suburbii deoarece presupune realizarea de investiţii relativ moderate şi dispune de o capacitate situată între cea a unui autobuz şi cea a metroului.

Patru linii sunt date în exploatare (ultimile linii inaugurate la sfârşitul anului 2006 fiind T3 şi T4). De asemenea cinci linii noi şi şase extinderi sunt planificate sau chiar se află în construcţie, în total reprezentând 75 de kilometri.

Zona Parisului dipsune şi de o reţea importantă de linii de autobuz gestionată în mare parte de către RATP şi parţial de către OPTILE .

Scurt istoric al transportului urban în Regiunea Paris

1899 - În aprilie a fost înfiinţată Compania de Metrou Paris (CMP). Ea avea responsabilitatea asupra noii reţele şi obligaţia de a construi alte linii noi.

1900 - Lucrările la Linia 1 au fost finalizate în 17 luni sub conducerea inginerului Fulgence Bienvenue. Inaugurarea a avut loc pe data de 19 iulie la ora 13:00.

1908 - Îmbunătăţirea tehnicilor a oferit posibilitatea de a construi linii pe sub râuri. Linia 4 a fost prima care a folosit această tehnică prin pasajul său pe sub Sena.

1921 - Înceând cu 1 ianuarie 1921 Societatea de Transport în Comun a Regiunii Paris (STCRP) exploata 112 linii de tramvai şi 41 de linii de autobuz.

1930 - Dezvoltarea liniilor de metrou din zonele suburbane a permis extinderea urbanizării în Regiunea Pariziană.

1937 - Un raport susţinea eliminarea totală a liniilor de tramvai în detrimentul liniilor de autobuz.

1942 - Are loc fuziunea Companiei de Metrou Paris (CMP) cu Societatea de Transport în Comun a Regiunii Paris (STCRP) la 1 ianuarie.

1949 - Crearea RATP (Regia Autonomă de Transport Paris) are loc pe baza legii din 23 martie

1964 - În anii `60 a devenit clar faptul că soluţia „autobuz” era insuficientă, condiţiile proaste de exploatare conducând la o scădere semnificativă a traficului.

1969-1972

Prima etapă a construcţiei liniei est-vest, Linia între Nation şi Boissy-Saint-Léger, electrificată şi modernizată integral, fiind pusă în funcţiune de către RATP la 14 decembrie 1969.

Tronsonul dintre La Défense şi Étoile, în totalitate nou, a fost a fost inaugurat la 21 februarie 1970. Au urmat apoi alte două linii: Étoile - Auber la 23 noiembrie 1971 şi La Défense - Saint-Germain-en-Laye la 1 octombrie 1972.

1977

9 decembrie 1977 a reprezentat o dată importantă în istoria Reţelei Expres Regionale (RER) în acea zi fiind date în funcţiune:

- Tronsonul central între Auber şi Nation;

- Partea care leagă Gare de Lyon à Saint-Germain-en-Laye şi Boissy-Saint-Léger;

- Tronsonul Vincennes - Noisy-le-Grand-Mont d'Est şi extinderea Liniei B până la Châtelet Les Halles, asigurând astfel o corespondenţă cu Linia A.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul Urban in Paris.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 491 cuvinte
Nr caractere:
18 544 caractere
Marime:
29.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!