Tehnologii în Transporturi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O SCURTA INTRODUCERE –ISTORICA

In secolul XIX , ca urmare a dezvoltarii productiei industriale, nevoile de materii prime si materiale cereau crearea unor mijloace de transport cu capacitati mai mari, mai puternice, sigure in exploatare si care sa realizeze viteze sporite.

Dezvoltarea economica a unei tari, economiei mondiale in general, este de neconceput fara transporturi. Ele asigura buna desfasurare a productiei in industrie si agricultura, circulatia bunurilor materiale si a oamenilor,faciliteaza legaturile intre regiunile cu materii prime in care acestea se prelucreaza, desfacerea si distribuirea marfurilor in centrele corespunzatoare.Participarea la dezvoltarea economiei mondiale,iesirea din izolare a comunitatilor umane, integrarea in sistemele generale informationale si cresterea nivelului de civilizatie au fost si sunt posibile prin intermediul transporturilor.

Amplasarea cailor de comunicatie a determinat diferentierea transporturilor in urmatoarele categorii:

-terestre;

- navale;

-aeriene;

-speciale ( transporturi urbane, conductele, linii de inalta tensiune, telecomunicatiile, comunicatiile spatiale)

In domeniul transporturilor terestre sunt incluse:

-caile ferate

-caile rutiere

-transporturile urbane

-transporturile navale-interioare(fluviale, pe rauri, lacuri, canale)

-maritime

O directie importanta a progresului tehnic in transporturile de marfuri, care pe plan international cunoaste o dezvoltare puternica inca din anii ’70, o constituie unitizarea.

Prin unitizare se intelege crearea unor unitati de incarcatura standardizate, reunind un singur fel de marfa, sau marfuri diferite, dar compatibile, care permit utilizarea unor mijloace de transport specializate si mecanizarea operatiunilor de incarcare-descarcare, stivuire si depozitare a marfurilor.

Formele prin care se manifesta unitizarea includ transportul marfurilor in containere, pe palete, in pachete etc.

Containerizarea a inceput in tarile industriale inca din anii ’30, cand companii de navigatie din SUA, Marea Britanie, Franta s.a. realizau transporturi de marfuri in containere, cu nave obisnuite pentru transportul marfurilor generale. Pe caile ferate ale acestor tari au aparut in acea vreme containere de constructii si dimensiuni diferite, indeosebi pentru transportul intern de marfuri.

Pana in anii ’70, transporturile containerizate interne si internationale nu erau strans legate intre ele si nu jucau un rol de seama in comertul international. Incepand cu anii ’70 „revolutia containerizarii” cunoaste un adevarat „boom”, exercitand o actiune determinanta asupra transporturilor, a productiei si a comertului mondial. Unii specialisti afirma ca trecerea de la transportul clasic la transportul containerizat este mai importanta pentru omenire decat a fost in secolul trecut trecerea de la navele cu panze, la navele cu motor.

Foarte puternic este procesul containerizarii in transportul maritim si cel intermodal. In prezent aproximativ 90% din traficul maritim de marfuri generale al tarilor industriale si cca 50% din cel al tarilor in curs de dezvoltare se realizeaza prin containerizare.

Containerizarea a necesitat standardizarea containerelor, a mijloacelor tehnice pentru manipularea acestora si unificarea metodelor de organizare a transporturilor. O contributie importanta in acest sens a adus Organizatia Internationala de Standardizare (I.S.O.).

Dezvoltarea rapida a transporturilor containerizate se explica prin eficienta lor economica ridicata. In transportul maritim, de pilda, eficienta se manifesta prin: reducerea operatiunilor de transbordare si cresterea productivitatii muncii in realizarea acestor operatiuni de 10 – 15 ori, reducandu-se corespunzator si forta de munca necesara; reducerea cheltuielilor de stivuire a marfurilor de circa 10 ori; reducerea de 5 – 8 ori a timpului de stationare a navelor in porturi; reducerea cheltuielilor totale cu transportul si transbordarea marfurilor de circa trei ori in comparatie cu metodele clasice de transport.

In transportul pe calea ferata, containerizarea reduce volumul de lucru al statiilor de triaj, sporind in mod corespunzator capacitatea acestora, sporeste viteza comerciala a trenurilor si mareste rulajul vagoanelor in medie cu 20 – 25%. In transportul auto, prin containerizare se obtin importante economii de investitii prin simplificarea si ieftinirea constructiei mijloacelor de transport, prin folosirea mai buna a mijloacelor de tractiune. Operatiunile de incarcare-descarcare a unui container cu marfa deja stivuita in el se reduc la doua – trei minute, fata de cca trei ore cate erau necesare in cazul transportului clasic.

Containerizarea necesita insa investitii importante pentru amenajarea de terminale speciale pentru containere, pentru constructia de containere si de mijloace speciale de transport.

O tendinta recenta in administrarea containerelor pe plan mondial o constituie cresterea ponderii firmelor de leasing si de scadere corespunzatoare a ponderii carausilor specializati. Explicatia consta in faptul ca prin leasing containerele sunt mai bine gospodarite. Leasing-ul permite cresterea coeficientului de utilizare a containerelor si reducerea corespunzatoare a necesarului general de containere. De asemenea, permite o cota mai mica de impozite platite de carausii care inchiriaza containere, intrucat in cele mai multe tari plata chiriilor este trecuta la „cheltuieli de exploatare”, care nu sunt impozabile.

Nivelul chiriei depinde de: tipul si marimea containerului; termenul de inchiriere; numarul containerelor inchiriate; relatia de transport s.a. In general, termenul minim de inchiriere este de 30 zile. Pe masura ce termenul de inchiriere creste, chiria zilnica este de regula, mai mica.

In vederea stimularii inchirierilor pe termen lung, a fost elaborata si se practica tot mai mult metoda „pool plans”, care consta in posibilitatea schimbului unei parti din containerele luate cu chirie, prin predarea lor intr-un depou de containere si primirea unui numar echivalent de containere dintr-un alt depou. Aceasta metoda cunoaste o larga utilizare pe acele relatii de transport in care exista un dezechilibru intre curentii de marfuri de export-import, in special in relatiile dintre tarile industriale si tarile in curs de dezvoltare.

In noiembrie 1971, firmele de leasing au infiintat Institutul Companiilor Internationale de Leasing (Institute of International Container Lessors), al carui scop este de a coordona activitatea acestor firme in probleme de standardizare, crearea unor sisteme unice de exploatare si reparatii ale containerelor, reprezentarea intereselor firmelor de leasing in cadrul organizatiilor internationale de transport etc.

In transportul de containere pe calea ferata, un rol deosebit revine societatii „INTERCONTAINER”. Infiintata in 1967, aceasta societate reuneste 23 cai ferate europene si Societatea pentru Transportul Marfurilor Refrigerate „INTERFRIGO”. INTERCONTAINER este agent comercial al cailor ferate membre, nu are mijloace de transport sau utilaje proprii, dar exploateaza mijloacele puse la dispozitie de caile ferate si intreprinderile auto care colaboreaza cu acestea. Prin contractele anuale incheiate cu caile ferate membre, acestea din urma acorda societatii INTERCONTAINER rabaturi de la tarifele oficiale care-i permit sa-si acopere cheltuielile generate de activitatea sa comerciala, sa obtina profituri si sa acorde sprijin financiar cailor ferate membre pentru achizitionarea de material rulant de constructie speciala, utilaje pentru manipularea containerelor s.a.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologii in Transporturi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
8 143 cuvinte
Nr caractere:
48 161 caractere
Marime:
51.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!