Soluții și aplicații ale sistemelor inteligente în transporturi

Extras din referat:

ITS - SOLUȚII ÎN TRANSPORTUL PUBLIC URBAN

Problematica traficului rutier este una foarte stringentă, lucru demonstrat atât de numeroasele articole științifice publicate în domeniul transporturilor, și nu numai, cât și al realizărilor din industrie. În acest sens industria automotive prin marile concerne constructoare de mașini a transpus în practică rodul cercetărilor științifice prin numeroase realizări care au dus la facilitarea și fluidizarea traficului rutier, creșterea nivelului de siguranță a participanților, și nu în ultimul rând au avut un impact favorabil asupra mediului înconjurător.

Un transport public urban flexibil și de calitate este greu de conceput fără implementarea sistemelor inteligente de transport - ITS.

Sistemele inteligente de transport - (Intelligent Transport Systems - ITS) sunt sisteme de transport care utilizează tehnologia informației și comunicațiilor pentru eficientizarea și cresterea calității serviciilor de transport

În literatura de specialitate se menționează că principalii beneficiari ai ITS sunt patru categorii de participanți la procesul de transport:

- proprietarii și administratorii rețelelor de transport (managementul serviciilor de transport);

- conducătorii de vehicule și gestionarii de parcuri de transport;

- călătorii, expeditorii de mărfuri și alți clienți ai transportului;

- autoritățile locale și centrale care elaborează planurile de dezvoltare ale transportului urban.

Elementele componente ale sistemelor inteligente de transport integrate în sistemul public de transport urban, sunt urmatoarele:

. Informații în timp real despre serviciile de transport public urban, furnizate cetățenilor prin intermediul internetului, telefonul mobil, sau al altor dispozitive mobile, prin serviciul pentru mesaje scurte (SMS), prin protocolul pentru aplicații wireless (WAP) sau alte servicii.

. display-uri electronice, instalate în autobuze, troleibuze, tramvaie și stații, ce afișează timpul rămas până la ajungerea în stația următoare, legături cu alte mijloace de transport public sau timpul de așteptare până la sosirea următorului mijloc de transport.

. panouri electronice , pe care se regăsesc informații despre rute, prețul biletelor de călătorie, graficul de deplasare al mijloacelor de transport, informații în timp real despre evenimentele din trafic, etc.

. ecrane cu led-uri, instalate la bordul vehiculelor de transport public urban, care afișează în format text, informații primite în timp real de la centrele de control al traficului; dispozitive audio, prin care se anunță vocal oprirea urmatoare.

. automate pentru vânzarea de bilete, instalate în stații care să accepte ca mijloc de plata și cardul bancar.

. e-ticketing - serviciu electronic, bazat pe dispozitive de validare instalate în vehiculele de transport în comun, cartele electronice reincarcabile și carduri cu multiple calatorii.

. sisteme de securitate și siguranță, reprezentate în deosebi de camere video instalate în mijloacele de transport în comun și în stații, pentru prevenirea actelor de violență, furt sau distrugere.

. alte servicii de informare a pasagerilor, ca de exemplu: afișarea locației curente a autovehiculului, distanței între stații, furnizarea de informații referitoare la parcări, pentru cei care folosesc mijloace proprii de transport.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Solutii si aplicatii ale sistemelor inteligente in transporturi.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Marime:
1.83MB (arhivat)
Publicat de:
Daniela D.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
Facultatea de Inginerie Electrica , Universitatea din Craiova din Craiova
Materie:
Transporturi
Nota primită:
Nota 10
Sus!