Sisteme inteligente de transport

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurt rezumat: Lucrarea prezinta informatii privind unele servicii ale sistemelor inteligente de transport ce se vor instala in Suceava, aplicatii si modele pilot ale unei platforme de monitorizare a traficului si management integrat al automatelor de trafic si semnalizarii rutiere. Rezultat al unei suite de proiecte de cercetare romanesti din programe nationale, platforma pilot va contribui semnificativ la fluidizarea traficului si reducerea poluarii datorate acstuia.

1.1 Introducere

Primul mod de transport pe uscat, cunoscut de omenire a fost cel rutier. Transportul rutier de persoane si marfa reprezinta factorul dinamizator, elementul cheie al unei economii bazate pe cunoastere si al coeziunii sociale. In ultimele decenii s-a inregistrat o crestere continua a numarului autovehiculelor proprietate personala in trafic, in timp ce transportul in comun nu a cunoscut o crestere spectaculoasa a numarului de utilizatori. Actuala infrastructura rutiera nu mai corespunde solicitarilor. Accidentele si congestiile cauzate de trafic au un impact important asupra vietii, scad productivitatea si diminueaza energia. Congestiile in trafic, care determina probleme de mediu si accidente, se agraveaza de la o zi la alta, iar prima cauza este cresterea neasteptata a numarului de autovehicule personale. Arhitectura actuala a infrastructurii rutiere nu este gandita pentru a suporta o astfel de cerere de trafic, parcarile subterane sunt cvasiinexistente, iar disciplina in trafic lasa mult de dorit. Transporturilor rutiere au si efecte negative (poluarea aerului si accidentele), rezultatul fiind distrugerea treptata a habitatului urban. In ultima parte a deceniului opt, in mileniul trecut, densitatea traficului in marile metropole occidentale si din tarile dezvoltate a atins cote impresionante.

Fara masuri corective, costul congestiilor va reprezenta in 2010,1% din produsul intern brut al Uniunii Europene si va face ca legaturile regiunilor cu pietile centrale sa fie tot mai proaste. Sectorul de transport rutier ramane in continuare o sursa majora de poluare a aerului.

Ca urmare a acestei stari de fapt, mai multe state dezvoltate, ce se confruntau cu aceste probleme, printre care SUA, Australia, Japonia, iar din Europa: Marea Britanie, Franta, Germania, Belgia si altele, au demarat, in mod independent, programe speciale de infuzie a tehnologiilor IT, de telecomunicatii si de telematica in scopul imbunatatirii conditiilor de trafic si a sigurantei acestuia. In relativ scurt timp, aceste programe au fost preluate la nivel guvernamental si non-guvernamental, definindu-se ceea ce poarta astazi denumirea de Sisteme Inteligente de Transport.

Ulterior s-a impus necesitatea unei abordari globale, in care sa fie implicate mai multe tari europene, care sa-si fundamenteze politicile regionale de transport pe principii unitare ale unui program cadru. Consiliul Consultativ pentru cercetare in Domeniul Rutier (ERTRAC) a stabilit in iunie 2004 Agenda de Cercetare Strategica la care au aderat majoritatea statelor europene, printre care si Romania.

Analizand tendintele si oportunitatile actuale, Consiliul Consultativ a stabilit obiectivele cercetarii in domeniul transporturilor pana in 2020, punand bazele unei noi forme de colaborare in urmatoarele domenii:

- Mobilitatea persoanelor si transportul de marfa

- Siguranta si securitatea

- Mediu, energia si resursele

- Sisteme de design si productie

Dupa aderararea Romaniei la UE legislatia internationala impune tarii noastre respectarea acordurilor incheiate sub egida CEE/ONU privind transporturile rutiere. Printre obiectivele strategiei nationale ce deriva din aceste cerinte se impune necesitatea alinierii la noile tendinte din domeniul transporturilor rutiere internationale, ca urmare a evolutiei industriei transporturilor rutiere, a tehnologiilor si sistemelor de transport de ultima generatie, de necesitatea asigurarii sigurantei participantilor la traficul rutier, de imbunatatirea si implementarea standardelor internationale in ceea ce priveste mediul inconjurator.

Dintre prioritatile sectoriale importante, este de mentionat intarirea capacitatii administrative in domeniul transportului rutier.

Economia Romaniei s-a stabilizat, prezinta tendinte de crestere in anumite domenii si implicit cererea de transport si mobilitatea au crescut. Cresterea spectaculoasa a traficului rutier nu poate fi satisfacuta pe termen scurt de o crestere corespunzatoare a spatiului rutier. Din acesta cauza, in toate mediile economice dezvoltate s-au incercat solutii de descongestionare, orientate pe doua directii:

- ameliorarea amenajarii spatiului rutier pentru cresterea gradului de utilizare si de imbunatatire a caracteristicilor si parametrilor ce favorizeaza cresterea traficului;

- imbunatatirea indicilor de utilizare a spatiului concomitent cu imbunatatirea parametrilor de desfasurare a traficului prin control si monitorizare.

Intensificarea traficului rutier a determinat dezvoltarea unor sisteme de control care sa asigure utilizarea eficienta a spatiului limitat, afectat circulatiei, in conditii de siguranta crescuta si de reducere a poluarii.

Controlul traficului din sistemele de trafic rutier are ca obiect cresterea capacitatii de trafic a retelelor rutiere in urmatoarele conditii:

- cresterea eficientei pentru participantii la trafic (economie de timp si de carburanti, cresterea gradului de confort prin servicii de informatii si de asistenta service auto);

- cresterea gradului de siguranta pentru participantii la trafic si pentru factorii invecinati spatiului rutier prin furnizarea informatiilor care influenteaza desfasurarea traficului rutier (vant, nebulozitate, precipitatii etc.).

In strainatate functioneaza sisteme complexe de control al traficului rutier.

1.2 Monitraf - o platforma de dezvoltare a unui sistem centralizat de monitorizare si control al traficului rutier urban

Proiectul Monitraf este o continuare a proiectelor de cercetare dezvoltare ale caror rezultate au fost deja implementate in Suceava, si anume: sistem de supraveghere a traficului rutier, realizat in intersectia Ana Ipatescu - Bd. Nicolae Balcescu care utilizeaza camere de supraveghere si senzori de trafic cu infrarosu, cu portal web de informare a participantilor la trafic sau oricarei persoane interesate de traficul rutier si probleme conexe ale acestora (proiect Infotrafic). Un alt proiect aflat in stransa legatura cu acesta este Traficpol, care a realizat o platforma de achizitie a informatiilor privind calitatea aerului, informatii ce sunt afisate in intersectia sus-mentionata pe un panou cu mesaje variabile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme Inteligente de Transport.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
12 235 cuvinte
Nr caractere:
72 711 caractere
Marime:
987.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
transport, sisteme, monitorizarea traficului
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Ion Popescu
Sus!