Previzualizare referat:

Extras din referat:

Descriptorii uniformi de resurse (Uniform Resource Locators) sau URL-uri, reprezinta punctul-cheie al localizarii si interpretarii informatiilor din Internet.URL-urile sunt de mod standard de descriere, atat a locatiei unei resurse Web, cat si a continutului acesteia.URL-urile din documentele HTML va ajuta sa localizati resursele Web, indiferent ca acestea sunt documente pe calculatorul dumneavoastra local sau pe un calculator aflat in parte opusa a globului.Pentru a crea documente HTML care contin hiperlegaturi, trebuie sa intelegeti notiunile URL de baza.

Hiperlegaturi Cuvintele si frazele colorate, pe care le vedeti in documentele Web, reprezinta hiperlegaturi.Daca efectuati clic pe o asemenea legatura, puteti sa va deplasati la locatia indicata de legatura respectiva.

Sintaxa standard Limbajul HTML utilizeaza o sintaxa standard pentru exprimarea unui URL.forma generala este urmatoarea:

nume-serviciu://gazda-internet:numar-port/resursa

Dupa cum puteti vedea, exista trei parti distincte ale acestei sintaxe:

- Numele serviciului este urmat de caracterul : si de doua bare inclinate (exista doua exceptii ale obligativitatii barelor inclinate, dupa cum vom vedea ulterior).

- Numele-gazda Internet precizeaza unde este localizat serviciul respectiv si numarul portului (optional), urmat de o singura bara inclinata.

- Resursa este, in mod normal, numele unui document sau fisier localizat pe un calculator, dar pot exista si alte tipuri de resurse, asa cum vom vedea.

Conexiuni Serviciile Internet utilizeaza legaturi virtuale pentru a conecta servicii situate pe doua calculatoare diferite, prin cuple (porturi) virtuale.Aceste conexiuni virtuale sunt gestionate de software-ul de retea, prin intermediul unor notiuni abstracte, numite numere de porturi.Cu exceptia cazurilor explicite in care trebuie sa includeti un numar de port intr-un URL, in realitate trebuie doar sa stiti cum sa recunoasteti un URL.

Iata un exemplu de URL, care ilustreaza componentele obligatorii:

http://www.yourcompany.com/home.html

Crearea unui URL

Pentru a crea un URL, parcurgeti urmatorii pasi:

1. Identificati numele serviciului pe care il veti include in URL-ul respectiv. Cel mai utilizat este serviciul de tip http. Protocolul Transfer HiperText (http) Mecanismul prin care serverele Web si clientii acestora comunica prin intermediul retelei de calculatoare. 2. Identificati locatia Internet a resursei. Aceasta este un nume-gazda Internet, de exemplu www.yourcompany.com

3. Identificati numele resursei, cum ar fi un nume de document, un nume de fisier sau un alt tip de resursa. Un exemplu ar putea fi home.html.

Utilizand exemplele din enumerarea de mai sus, putem construi un URL care ar putea reprezenta pagina "gazda" (home page) a companiei dumneavoastra:

http://www.yourcompany.com/home.html

Exemple de URL-uri caracteristice pentru diverse servicii

Aceasta sectiune cuprinde exemple care acopera toate tipurile de baza de URL-uri.Fiecare exemplu reprezinta o resursa World Wide Web concreta,la care puteti avea acces prin intermediul programului dumneavoastra de explorare Web.

URL-uri de tip HTTP

URL-urile de tip HTTP reprezinta documente disponibile pe un server World Wide Web.Iata un exemplu, si anume pagina-gazda NCSA Mosaic: http://www.ncsa.uiuc.edu/SDG/Software/Mosaic/NCSAMOsaicHome.html Ce este bara aceea inclinata?

Toate URL-urile utilizeaza bara inclinata (/) pentru a specifica documente.Chiar daca ati configurat un server Web pe un PC, utilizati bara inclinata directa (slash /) in URL-urile dumneavoastra, nu bara inclinata inversa (backslash - ), pentru a specifica o cale catre un fisier.

URL-uri de tip FTP

Acestea reprezinta servicii de tip protocol de transfer de fisiere (ftp) in Internet.Iata un exemplu: ftp://gatekeeper.dec.com/pub/

Observati ca, in acest caz, nu am specificat un nume de fisier, ci mai degraba un nume de director (pub/).URL-urile de tip ftp pot specifica si nume de fisiere. Acest URL complet este o arhiva care contine software gratuit, intretinuta de corporatia Digital Equipment, pentru clientii sai si nu numai; este accesibila oricui.

Ce este acea bara inclinata de la sfarsit?

Exemplul de URL anterior contine la sfarsit o bara inclinata.Desi nu este obligatorie, este o buna idee ca sa o utilizati in situatia in care va referiti la un director.

URL-uri de tip TELNET

Serviciile de tip TELNET va permit sa va conectati ca utilizator pe un sistem de calcul aflat la distanta si sa folositi ecranul si tastatura sistemului local ca terminal. Iata un exemplu: telnet://wudlab.sprl.umich.edu:3000

URL-ul de tip TELNET reprezinta o exceptie a regulii celor trei parti; acesta cuprinde numai numele serviciului si numele calculatorului-gazda.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • URL.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 064 cuvinte
Nr caractere:
6 107 caractere
Marime:
11.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
TIC (Tehnologia Informației și Comunicării)
Tag-uri:
telnet, link, conexiune
Predat:
la liceu
Sus!