Evoluția internetului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Internetul - de la origini pana in prezent

In zilele noastre Internetul a devenit o necesitate, fara de care ne-am descurca extrem de greu. Insa acesta a parcurs niste pasi pana a ajunge la forma in care il folosim noi acum. Mai intai sa vedem ce intelegem prin cuvantul "internet". In sens larg, Internetul este o retea mai mare ce uneste milioane de computere din toata lumea.

Primele incercari

Multi cercetatori spun ca aceasta retea globala s-a nascut la inceputul anilor '60. Insa aceasta a existat si inainte, dar in alta forma, prin dezvoltarea telegrafului. Acesta utiliza legaturi punct-la-punct si o banda de hartie perforata pentru a transmite informatia pe urmatoarea legatura spre destinatie. Exact in acelasi mod, prima retea de calculatoare utiliza banda perforata drept canal de comunicatie.

In anul 1960 se pune problema construirii unei retele care sa reziste unui razboi nuclear. Astfel , ARPA un departament de cercetare din cadrul Pentagonului creaza o retea de computere numita ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Net). principalul obiectiv al acestei retele era crearea unei alte retele care sa reziste unui atac nuclear, care era asteptat deoarece Razboiul Rece era la apogeu.Astfel, a aparut un system unde toate informatiile erau codificate intr-un protocol numit TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet protocol), care este si acum baza Internetului. Acest protocol facea posibila comunicarea intre modele diferite de calculatoare, care foloseau si sisteme diferite de operare.

Proiectul initial lega doar patru computere de la patru universitati, pentru ca mai tarziu cercetatorii sa devina interesati iar numarul acestora sa creasca. La inceputul anilor '70 numarul a crescut la 50 si au aparut si primele servicii :- File Transfer Protocol pentru trimiterea fisierelor - Telnet pentru accesarea si folosirea bazelor de date - E-Mail pentru trimiterea de mesaje.

Dezvoltarea retelelor

In curand, oameni au inceput sa faca schimb de noutati si de imagini si astfel s-au dezvoltat multe alte retele, printre care si "Usenet". 10 ani dupa aparitia acesteia , Internetul reunea 80.000 de calculatoare. Insa chiar si atunci nu foarte multi cercetatori profitau de internet; cei mai multi foloseau doar e-mail-ul si grupurile de discutii.

Abia incepand cu anul 1990 apar notiunile de WWW( Worl Wibe Web), Hypertext si URL. URL-urile reprezentau un protocol de transmitere si era urmat de www (de cele mai multe ori) si de domeniu (de exemplu numele serverului si numele paginii). De exemplu: http://ro.wikipedia.org.

Acum mai ramanea ca toata aceasta infomatie dispersata pe Internet sa fie unificata de un sistem. raspunzand acestei necesitati, in februarie 1993, NCSA (National Center for Superconducting Applications) anunta aparitia programului Mosaic, un navigator pentru masinile UNIX Acesta folosea iconite, menu-uri, si chiar cuvinte colorate marcand legaturile. La mijlocul lui noiembrie 1993, Mosaic a fost lansat pe platformele Apple Macintosh, pe sistemele folosind MS-Windows, precum si pe cele UNIX cu X Windows.

In octombrie, ca urmare a folosirii Mosaic pentru X Windows, numarul serverelor Web inregistrate la CERN crescuse la 500, pentru ca in in 1994, numarul lor sa ajunga la 4600 , iar in 1999-3,6 milioane de servere. Astfel, publicul avea acces la peste 300 de milioane de pagini web.

In prezent, Internetul continua sa se dezvolte fara incetare, patrunzand toto mai mult in viata noastra.Acesta a devenit un mediu de conversatii liber si democratic, unde este imposibil sa nu gasesti ceea ce cauti.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia internetului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
538 cuvinte
Nr caractere:
3 030 caractere
Marime:
7.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
TIC (Tehnologia Informației și Comunicării)
Tag-uri:
internet, evolutie, informare
Predat:
la liceu
Sus!