Implanturile subperiostale complete mandibulare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Proteza mandibulara complete este cea mai instabila, neretentiva, si conventionala proteza confectionata in practica dentara. In timpul functionarii, proteza mandibulara se misca de 5 ori mai mult decat proteza maxilara. Pacientii cu atrofie avansata prezinta in plus si problem legate de: mucoasa subtire, coordonare muscular slaba, dificultati in vorbire, si probleme psihologice ce se reflecta asupra stilului de viata .

Aceste implanturi sunt gandite sa fie aplicate pe os, subperiostal si au avantajul asupra celor endoostale ca presiunea ocluziei este distribuita pe o suprafata mult mai mare de os. Ele sunt alcatuite din 2 zone : una submucoasa sau substructura si cealalta supramucoasa sau suprastructura.

Substructura, este responsabila cu osteointegrarea , toata presiunea ocluziei trecand spre osul mandibular prin aceasta ; este alcatuita dintr-un cadru ce urmareste forma crestei edentate si din care protruzioneaza vertical mici tije ce traverseaza mucoasa pentru a se cupla fie cu o componenta suprastructurala, fie cu proteza. Acest cadru este realizat din otel chirurgical , titan, sau alt material hipoalergenic din motive de biocompatibilitate, acesta poate avea anumite particularitati pentru a fi mai bine integrat in periostul mandibular.

Aceste particularitati sunt: -material care are proprietatea de coroziune in partea sistemului sistemului de aparare al pacientului , cu scopul unei mai bune aderente la os; -materiael rugoase, pe care substanta osoasa se depune cu usurinta; -material hibridate cu molecule proprii : osteopontina, osteocalcina, hidrixiapatita pentru o fixare la nivel celular cadrului .

Acest cadru este realizat dupa un mulaj al crestei edentate pentru a evita zone de contact minim sau zone care sa compromita aderenta protezei in fazele incipiente ale implantarii. Intr-un timp operator precedent, este posibila osteoplastia, care are rolul de a

corecta eventualele resorbtii eronate.dupa care,in timp 6 saptamani se asteapta vindecarea si remodelarea crestei pentru amprentarea propriu-zisa.

Mulajul se realizeaza prin amprentare directa a osului ,materialul de amprentare prezentand pe langa caracteristicile oricarui material si cateva speciale. Compozitia materialului trebuie sa fie una non toxica pentru a preveni o reactie de aparare, care ulterior sa modifice topografia cresti. Elasticitatea materialului si rezistenta la rupere sunt esentiale atat pentru rezistenta ulterioara la turnare cat si pentru a diminua riscul pierderii de material pe creasta osoasa.

Alte particularitati includ: radioopacitatea materialului si modificarile de dimensiune dupa efectuarea mulajului. Materialele care indeplinaesc aceste cerinte se impart in 3 mari categorii: polisulfidele , siliconurile si polieterurile . Etapa ulterioara amprentarii implica turnarea modelului in ghips dur, pentru a oferi un suport adecvat etapelor urmatoare.

Substructura implantului este alcatuita din 2 zone: -componenta linguala destinata versantului intern al crestei, si componenta vestibulara, destinata celuilalt versant. Ambele componente au ca obiective: integrarea osoasa cat mai buna fara a incarca in exces mandibula , distribuirea uniforma a presiunii si ergonomia ulterioara.

Aceste deziderate sunt realizeazate cu ajutorul unor structuri metalice de forma triunghiulara sau patrulatera cu varful catre muchia crestei si baza inferior acesteia . Acestea isi unesc inferior bazele intre ele fie simplu, fie prin tije orizontale pentru a forma un cadru care sa le sustina. Varfurile sunt conectate atat unele cu altele prin segmente orizontale cat si cu

Bibliografie:

1. Contemporary Implant Dentistry

2. Contemporary Implant Dentistry

3. Introducing Dental Implants

4.Journal of Oral Implantology

5. University of Conneticut Health Center

6. Subperiosteal Implants

Carl E Misch

www.allislam.net

John A. Hobkirk, Roger M. Watson, Lloyd Searson

www.apt.allenpress.com

www.dentalimplants.uchc.edu

www.dental-implants.com

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Implanturile subperiostale complete mandibulare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 175 cuvinte
Nr caractere:
7 410 caractere
Marime:
169.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Stomatologie
Tag-uri:
implanturi, mandibula
Predat:
Facultatea de Medicina Dentara , Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi
Materie:
Stomatologie
An de studiu:
III
Sus!