Accidente și complicații ale extracției dentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fractura coronara a dintelui de extras

Este accidental care apare cel mai frecvent in timpul extractiei dentare, fiind favorizat de distructii mari corono-radiculare prin procese carioase, prezenta unor obturatii voluminoase, carii de colet, etc. Fractura coronara a dintelui de extras poate sa apara si datorita unei prize incorecte a clestelui sau prin manevre brutale in cursul luxarii dintelui. Daca s-a produs accidental se va efectua extractia resturilor radiculare.

Fractura radiculara a dintelui de extras

Este un accident frcevent care poate sa apara chiar in cazul utilizarii unei tehnici chirurgicale corecte. Factorii de risc sunt:

- Radacini subtiri, efilate

- Radacini curbe, cudate, in ,,baioneta”

- Radacini divergente (in special la primii molari superiori)

- Fenomene de hipercementoza

- Os alveolar dens

- Anchiloza dento-alveolara

Pentru a preveni acest accident este esentiala evaluarea riscului de fractura radiculara, in special a apexului prin examen radiologic, precum si adaptarea tehnicii chirurgicale corespunzatoare (extractie cu separatie radiculara, alveolotomie).

Fractura coronara a dintelui vecin

Accidentul poate sa apara din cauza unor erori in manevrarea instrumentarului de extractie:

- Utilizarea unui cleste inadecvat (falci prea late)

- Aplicarea incorecta a clestelui de extractie, in afara axului dintelui

- Aplicarea incorecta a clestelui de extractie, fara adaptarea la conturul dintelui

- Aplicarea defectuoasa a elevatorului, cu punct de sprijin pe dintele vecin

- Deraparea instrumentarului de extractie

Luxatia dintelui vecin

Acest accident apare prin folosirea incorecta a instrumentarului de extractie, in special a elevatorului care se sprijina pe dintele vecin, in loc sa se sprijine pe alveola dentara. Dintele vecin luxat sau partial avulsionat va fi reaplicat in pozitie corecta si imobilizat. Este necesara monitorizarea vitalitatii dintelui, cu devitalizarea acestuia atunci cand apar leziuni ale pulpei dentare. De obicei se produc luxatii cu mobilitate redusa care nu necesita un tratament specific, eventual urmarirea vitalitatii pulpare.

Fractura coronara a dintilor antagonisti

Se produce din cauza aplicarii unor forte de tractiune verticala necontrolata asupra clestelui de extractie, mai frecvent in cazul extractiei dintilor inferiori.

Smulgerea sau lezarea mugurilor dintilor permanenti

Se poate produce in timpul extractiei cu clestele a molarilor temporari, ale caror radacini insufficient resorbite inconjoara coroana dintelui subiacent, prin aplicarea prea profunda a falcilor clestelui pe dintele temporar, sau prin patrunderea in profunzime cu elevatorul si lezarea sacului follicular sau a mugurelui dentar.

Se va realize mai intai o evaluare radiologica preextractionala si, in cazul in care radacina molarului temporar inconjoara coroana dintelui permanent, se va recurge la extractia cu separatie radiculara. De asemenea, nu se va patrunde in profunzime cu falcile clestelui de extractie sau cu elevatorul.

Daca s-a produs smulgerea mugurelui dentar subiacent, acesta se va reintroduce in alveola si se va practica sutura mucoasei supraiacente. Daca s-a lezat numai sacul folicular si/sau mugurele dintelui permanent, se va practica sutura mucoasei supraiacente.

Evolutia poate fi favorabila, spre vindecarea chirurgicala, cu continuarea normala a evolutiei dintelui respective. Daca apare o supuratie, este necesara extractia mugurelui dintelui respectiv.

2. Leziuni ale partilor moi perimaxilare

Lezarea partilor moi din cavitatea orala apare aproape intotdeauna ca rezultat al folosirii unor forte excessive, necontrolate, in timpul extractiei dentare.

Leziunile pot fi:

- Plagi gingivale liniare, produse prin deraparea elevatorului. Tratamentul consta in suturarea plagii.

- Plagi ale mucoasei palatine produse prin deraparea elevatoarelor in timpul extractiei molarilor superiori. Daca se produce lezarea arterei palatine, poate sa apara o hemoragie in jet, fiind necesara ligaturarea vasului distal de plaga.

- Plagi ale limbii produse prin deraparea elevatoarelor in timpul extractiei molarilor inferiori. Aceste plagi pot fi insotite de hemoragii importante din vasele linguale. Pentru controlul hemoragiei este necesara sutura in masa a plagii, deoarece hemostaza prin tamponament nu este eficienta.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Accidente si complicatii ale extractiei dentare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 125 cuvinte
Nr caractere:
13 908 caractere
Marime:
17.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Stomatologie
Predat:
la facultate
Materie:
Stomatologie
Sus!