Umorul în Publicitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Publicitatea reprezintă cel mai spectaculos mijloc de comunicare al timpurilor noastre. Publicitatea este unul din elementele utilizate, de regulă pentru prezentarea convingătoare a produsului sau serviciului către cumpărator. De la apariţia primelor manifestări ale comunicării publicitare şi până la definirea unui spaţiu clar în sfera comunicării de masă a acestor manifestări, umorul a constituit o temă de larg interes în istoria publicităţii.

David Ogilvy ne aduce la cunoştinţă ceea ce pare a fi considerată „regula de aur” a utilizării umorului în publicitate – dacă publicul pe care îl ţinteşti nu i se pare deloc amuzantă reclama pe care tu ai creat-o, umorul poate face mai mult rău decât bine: Dar trebuie să ținem cont de faptul că foarte puţini pot scrie spoturi cu adevărat amuzante. Un exemplu concludent în acest sens ne vine din publicitatea româneascăunde un spot cu adevărat îndrăzneţ, la produsele din carne de pui Transavia, cu un umor care nu se potriveşte deloc specificului cultural al românului, nu a reuşit să creeze efecte pozitive. Cu alte cuvinte brandul Transavia a fost distrus de când se afla încă în faşă. Astăzi societatea producătoare a produselor Transavia a fost nevoită să realizeze o revalorizare a brandului astfel încât să crească consumul pentru propriile produse.

Diversele forme ale comicului se folosesc adeseori în alcătuirea reclamelor şi constituie un mijloc destul de eficace pentru stimularea atenţiei voluntare. Comicul poate fi provocat fie prin imagini, fie prin text, fie prin îmbinarea acestor două mijloace.

Foarte mulţi dintre noi astăzi schimbăm postul de televiziune când în timpul programului obişnuit sunt inserate spoturi publicitare. Umorul are marele avantaj de a anihila acest efect. Un spot care are cu adevărat umor va trezi, inevitabil dorinţa de revedere a acestuia. Între principalele argumente în favoarea folosirii umorului în publicitate amintim: atrage atenţia, asigură memorabilitatea spotului, şi nu în ultimul rând acesta poate genera o emoţie pozitivă faţă de brand şi faţă de spotul în sine.

Crearea unui spot publicitar cu umor poate genera şi efecte benefice pentru un anumit brand produs. Este cunoscut că reclamele bune au avantajul că sunt povestite de cei care le-au vizionat, mesajele şi conţinuturile lor sunt folosite în convorbirile dintre oameni ceea ce poate fi o formă inedită de publicitate.

Simţul comun ne spune că există persoane care au un „simţ al umorului” mult mai dezvoltat decât ceilalţi. Dacă ar fi să definim la nivel de simţ comun o persoană care are simţul umorului am putea spune că aceasta este o persoană care face glume bune şi care are capacitatea de a înţelege şi evalua glumele celorlalţi. Este de aşteptat ca persoană care nu are un „simţ al umorului”dezvoltat să nu aibă capacitatea de a înţelege glumele unei persoane care şi-a dezvoltat şi cultivat acest „simţ”.

Din această perspectivă trebuie să spunem că o reclamă bună este o reclamă al cărei umor este perceput şi de cei care nu au dezvoltat acest „simţ”şi de cei care şi-au cultivat această capacitate. Psihosocilogia ne arată însă că aceste persoane sunt văzute ca fiind mai atractive şi mai inteligente. Cu alte cuvinte umorul poate avea un efect pozitiv atunci când este folosit în discuţii zilnice. Un alt argument în favoarea utilizării umorului în reclama publicitară este acela că poate face ca mesajul să poată fi acceptat mai uşor. O întrebare firească ar fi dacă se poate manipula în publicitate prin intermediul umorului? Jean Baudrillard afirma că „a acuza publicitatea de manipulare,înseaamnă a-i acorda o onoare nemeritată”. În consecinţă, umorul nu poate manipula.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Umorul in Publicitate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 431 cuvinte
Nr caractere:
11 811 caractere
Marime:
25.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Sus!