Publicitate pe Internet

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Aproximativ 240 milioane de oameni din toata lumea au acces la World Wide Web (WWW). Indiferent de obiectul de activitate in care se afla cineva, nu se pot ignora 240 milioane de oameni. Pentru ca cineva sa faca parte din aceasta comunitate si pentru a arata ca este interesat sa ofere produsele si serviciile sale, trebuie sa se afle pe Internet pentru ei.

Recent, odata cu cresterea accesibilitatii la Internet, EC (electronic commerce) a captat interesul consumatorilor individuali si al societatilor comerciale de orice marime si preocupari. Mai mult decat atat, cu tehnologiile avansate disponibile acum, se vorbeste tot mai des de Economia Digitala (DE - Digital Economy).

Odatã cu cresterea exponentialã a popularitãtii Webului - instrument primordial de utilizare a Internetului - o activitate din ce în ce mai profitabilã a început sã fie exploatatã de cãtre un numãr crescând de companii: publicitatea si marketingul electronic, instrumente ce oferã posibilitãti enorme la un cost minimal.

Cu mai mult de 30 milioane de utilizatori în toata lumea si o rata de crestere a numarului de utilizatori de 10-15% pe luna, activitatea de marketing pe Internet devine mult mai usoara decît cea prin metodele clasice. Daca se ia în consideratie faptul ca o campanie tipica de marketing determina o rata de raspuns de cel putin 2%, teoretic rezulta un numar de raspunsuri pe Internet de cateva mii, cel putin.

Din ce în ce mai multe întreprinderi - din toate sectoarele economice - încep sã realizeze potentialul enorm al noului mediu de comunicatie electronicã, Internetul. Pentru a avea acces la un auditoriu de câteva milioane de "spectatori" - si potentiali clienti - marile retele de televiziune oferã preturi de ordinul zecilor sau sutelor de mii de dolari pentru spoturi publicitare de 30 de secunde; pentru a atinge o asemenea audientã, doar giganti ca IBM, Coca Cola sau Ford îsi puteau permite campanii publicitare de milioane de dolari. Însã prin Internet, orice companie îsi poate asigura o prezentã neîntreruptã, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru preturi incomparabil inferioare. În plus, prin aceastã prezentã permanentã, compania îsi asigurã un serviciu de suport si informare continuu, rapid si eficace cãtre clienti.

Marketing sau publicitate?

Exista o diferenta esentiala între conceptele de marketing si publicitate. Nu exista publicitate gratuita pe Internet. Este adevarat, multe situri (în special motoarele de cautare mai populare) vând spatii din paginile lor unor firme care îsi afiseaza mici reclame. Dar acestea nu se pot compara cu spoturile publicitare de la TV sau radio. De fapt, etica initiala a Internetului exclude si chiar condamna utilizarea mesajelor comerciale. Scopul primordial al Internetului este schimbul de informatii. Acesta este principalul obiectiv al utilizatorilor Internetului... si aceasta este si modalitatea prin care va veti atrage viitorii clienti. Acest schimb de informatii presupune urmatorul mecanism:

- Necesitatile utilizatorului, care va cauta sa se informeze pe Internet la fel cum, cautând un program TV adecvat necesitatilor sale de moment, cauta din canal în canal pâna gaseste o anumita emisiune care îi retine atentia;

- Dorinta dvs. de a fi gasit, presupunând o anumita strategie specifica;

- Oferta dvs. de produse, servicii si informatii, care trebuie sa corespunda cu necesitatile utilizatorului pentru ca acesta sa se transforme în client.

O constatare generalã se desprinde din experienta companiilor ce au început deja sã se aventureze pe Net: pentru a avea succes în publicitatea electronicã, aceasta publicitate trebuie sã fie luatã în seamã, dacã nu chiar apreciatã. Populatia Web creste din ce în ce mai rapid în fiecare lunã iar rata de crestere a numãrului documentelor accesibile este si mai ridicatã, fãcând imposibilã "descoperirea" unei pagini izolate; un ajutor foarte mare este un link la asa-numitele "motoare de cãutare" - indexuri si baze de date uriase, continând milioane de adrese URL. Aceste indexuri, din ce în ce mai multe si mai cuprinzãtoare, sunt specializate pe categorii, existând astfel indexuri dedicate afacerilor.

La fel ca si site-urile Web, si aceste indexuri se împart în douã mari categorii: cele gratuite si cele comerciale. În general, regula de bazã constã în faptul ca paginile - si respectiv site-urile - non-profit (pagini informationale, liste de resurse, etc) sunt legate gratuit în indexurile generale - ce utilizeazã "roboti de cãutare" pentru a indexa automat un numãr cât mai mare de site-uri. Pe de alta parte, resursele comerciale - site-urile întreprinderilor comerciale - sunt în general listate în indexuri comerciale ce-si oferã serviciile contra unor sume ce de multe or nu sunt neglijabile.

O altã metodã constã în închirierea de spatiu publicitar pe un site popular - cu un trafic ridicat. Asa cum canalele de televiziune taxeazã direct proportional cu numãrul de spectatori ai unui program, tot asa tarifele unui "baner" publicitare - ce puncteazã spre site-ul companiei ce a închiriat publicitatea - depind de traficul pe site. Ca ordin de mãrime, un site cu 30.000 de conectãri pe sãptãmâna are un tarif în jurul a 200$ sãptãmânal pentru un baner de 10x5 cm.

A fi legat la un astfel de serviciu oferã o vizibilitate importantã companiilor comerciale, vizibilitate fãrã de care prezenta lor pe Net ar rãmâne ineficientã. Din pãcate una sau mai multe legãturi nu sunt în nici un caz suficiente. Un accent extrem de important trebuie pus pe constructia si designul paginilor de publicitate, fiind nevoie de multã atentie, bun gust si stil.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Publicitate pe Internet.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
7 488 cuvinte
Nr caractere:
40 135 caractere
Marime:
31.17KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Profesorului:
Conf. univ. dr. Dan Petre
Sus!