Sistemul Politic

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Sistemul politic.
- Structura si functionalitatea sistemului politic.
- Sistem politic – Regim politic.
- Statul - institutie centrala a sistemului politic.
- Partidele – institutii ale sistemului politic.
- Puterea politica - componenta esentiala a sistemului politic.
- Principii generale ale domeniului politic.

Extras din referat:

- Sistemul politic

Reprezinta un subsistem al sistemului social cuprinde relatiile politice, institutiile politice si conceptiile politice, sistemul care asigura organizarea si conducerea de ansamblu a societatii , functionalitatea ei.

Diferitele comunitati umane, ajunse la o anumita treapta de dezvoltare, nu mai pot exista si functiona fara sa fie organizate într-un sistem politic, aceasta constituind o necesitate, o lege generala a progresului istoric.

Constituindu-se ca un sistem de organizare si conducere ansamblu a societatii, sistemul politic slujeste si trebuie sa slujeasca atît societatea în întregul ei, cât si fiecare subsistem în parte, interesele general ale societatii, cât si cele individuale.

Experienta istorica a dovedit si dovedeste ca numai organul comunitatilor umane în sisteme politice puternice, bine structurate, le-asigurat acestora viabilitatea.

Majoritatea politologilor lumii contemporane înteleg prin sistem politic ansamblul relatiilor politice, al institutiilor politice, al conceptiile politice si al raporturilor dintre ele, existente la un moment dat într-o societate. Definitia conceptului de sistem politic s-a emis relativ târziu în literatura de specialitate, în speta dupa al doilea razboi mondial, atât literatura occidentala, cât si în cea din Europa de Est. In legatura cu conceptul de sistem politic, se mai fac unele confuzii, dintre care cel mai de întâlnite sunt cele care identifica sistemul politic cu sistemul social global.Este adevarat ca sistemul politic are ca principala menire asigurarea functionarii societatii în ansamblu, dar aceasta nu înseamna ca el poate identificat cu sistemul social global.

Printre primii autori care s-au preocupat de problematica sistemului politic se remarca David Easton, care, în mai multe lucrari (prima aparuta în 1953 si intitulata "Sistemul politic", alta în 1956, având ca titlu "O analiza sistemica a vietii politice"), avanseaza elemente valoroase pentru întelegere conceptului mentionat, printre care acela ca sistemul politic este un sistm deschis cu autoreglare. Ceva mai târziu, J. W. Lapierre în lucrarea "Analiza sistemelor politice" defineste sistemul politic drept "ansamblul proceselor de decizie care privesc totalitatea unei societati globale” Mentionam faptul ca pâna în prezent nu exista o definitie unanima acceptata a sistemului politic, dupa cum am vazut ca nu exista o asemenea defntie nici pentru conceptul de sistem global, precum si faptul ca sfera notiunii sistem si chiar demersul sistemic difera de la un autor la altul. De pilda, M. Burlatki întelege prin sistemul politic "un sistem relativ închis, care asigura integrarea tuturor elementelor societatii si a însasi existentei acestei ca organism integrat, condus în mod centralizat de puterea politica al carei pivot îl constituie statul. El include în sine:

- institutiile politice - statul, dreptul, partidele si organizatiile politice;

- sistemul comunicatiilor care leaga membrii societatii si grupurile sociale cu centrul „puterea politica”.

T. Parsons, în legatura cu sistemul politic, afirma: "Conceptul nostru cheie de orientare este politica definita ca un subsistem primar functional al societatii, strict paralel cu statutul teoretic, cu economia".

Dupa cum apreciaza mai multi politologi, pentru definirea conceptului de sistem politic trebuie avute în vedere atât perspectiva structurala, cât si cea functionala. Din perspectiva structurala, sistemul politic reprezinta un subsistem al sistemului social global, fiind alcatuit din relatiile politice, institutiile politice, conceptiile politice, precum si forme si mijloace ale actiunii politice, normele si valorile politice corespunzatoare. Privit însa în perspectiva functionala, sistemul politic asigura organizarea si conducerea societatii, a sistemului social în ansamblu. Ca parte componenta a sistemului social global, sistemul politic reprezinta ansamblul structural de relatii specializate, de laturi care se conditioneaza reciproc, asigurând functionarea, în raport cu exigentele ce decurg din relatiile sale cu sistemul cu celelalte subsisteme, ca si din propriul mecanism de autoreglare, sistemului politic, natura si configuratia relatiilor, institutiilor, conceptiilor politice, formelor de actiune, normelor si valorilor politice determina rolul specific în viata sociala, concretizat în functii adecvate cerintelor asigurarii stabilitatii si prosperitatii societatii în fiecare etapa istorica data. Aprofundând componentele sistemului politic, vom mentiona, în primul rând, relatiile politice, respectiv acele legaturi, raporturi care se stabilesc între diferite categorii si grupuri sociale în calitatea lor de agenti ai unor actiuni vizând satisfacerea intereselor lor în raport cu puterea de stat. În aceasta perspectiva, relatiile politice sunt raporturi între grupuri de indivizi, între partide si organizatii politice, între acestea si puterea politica, în primul rând puterea de stat. Relatiile politice exprima, de asemenea, legaturi, raporturi dintre natiune si nationalitati, respectiv relatii interetnice. toate aceste legaturi, desfasurându-se pe plan intern, se regasesc sub denuimirea de relatii nationale, spre deosebire de relatiile interstatale, sunt relatii politice între tari. Daca, în mod cert, relatiile politice internationale nu pot exista în afara natiunilor si statelor nationale, epoca contemporana consemneaza o crestere fara precedent a interdependentelor si abilitatilor de conlucrare dintre state. Continutul si interconditionarile relatiile nationale (interne) si relatiile internationale (externe) constituie o sfera de mare importanta a politicului.

Observații:

Academia de Studii Economice din Republica Moldova

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Politic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 391 cuvinte
Nr caractere:
18 742 caractere
Marime:
23.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!