Rolul media în rezolvarea conflictului din Afganistan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Confruntati cu o lume necunoscuta, in care au descoperit ostilitatea, americanii incearca sa gaseasca raspunsuri la intrebarile majore, nelinistitoare pe care si le pun, in presa, in carti, pe Internet sau la scoala. Talibani, Afghanistan, Pakistan, bin Laden - reprezinta tari si nume de care pana acum nu auzisera, dar care au devenit in prezent subiecte principale in conversatii. Presedintele George W. Bush a fost primul care a trebuit sa se puna la punct cu aceste notiuni, stiut fiind ca, in timpul campaniei electorale, el credea ca talibanii sunt un grup rock, iar numele presedintelui Pakistanului ii era complet necunoscut. In prezent insa, vanzarile de carti despre Afghanistan si harti ale acestei tari au crescut notabil. Profesorii sunt pusi si ei, uneori, in dificultate de intrebarile copiilor, vazandu-se obligati sa se documenteze asupra acestui subiect pentru a le putea raspunde. Aceste evenimente i-au trezit pe oameni, a declarat Robert Goldman, profesor de drept international la American University din Washington. Este clar ca acest lucru a schimbat perceptia americanilor despre o parte a lumii pe care pana acum au ignorat-o, schimbandu-le maniera de a judeca unele probleme internationale, a adaugat el.

Atentatul de 11 septembrie a insemnat debutul unei noi etape in evolutia relatiilor internationale, etapa cunoscuta sub denumirea de Razboiul impotriva terorismului sau Cruciada impotriva terorismului.

Inca din momentul impactului primei aeronave cu cladirea nordica a World Trade Center presa americana si cea internationala a relatat cu lux de amanunte desfasurarea evenimentelor.

Ambii protagonisti ai inclestarii (SUA si fortele talibane) au incercat sa sensibilizeze opinia publica prin prezentarea adversarului ca fiind principalul vinovat de violenta excesiva ce caracterizeaza conflictul. Ambii pozeaza in victime, ambii cheama la formarea de aliante pentru lupta impotriva dusmanului si nu in ultimul rand ambii doresc sa le fie recunoscuta si acceptata justetea si legitimitatea propriilor actiuni.

Cum se produc aceste informari ale maselor, cum se pun in practica aceste strategii de lupta? Bineinteles, prin intermediul mijloacelor de informare, prin presa scrisa (cotidiene, publicatii de specialitate), prin intermediul audio-vizualului (reportaje televizate, interviuri acordate de cei direct implicati precum si opinii culese din randul cetatenilor de rand) etc.

In vederea evidentierii pericolului pe care regimul taliban il reprezinta atat pentru SUA cat si pentru intreaga lume occidentala s-a purtat o puternica campanie de defaimare a regimului taliban si a retelei de terorism condusa de Oussama bin Laden prin infatisarea de imagini pline de cruzime (executii publice, torturi), precum si prin evidentierea caracterului terorist al gruparilor ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea si finantarea regimului de la Kabul. De asemenea, reluarea in mod repetat a imaginii impactului celor doua avioane cu turnurile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Media In Rezolvarea Conflictului Din Afganistan
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 206 cuvinte
Nr caractere:
16 059 caractere
Marime:
13.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Stiințe Politice
Predat:
la gimnaziu
Sus!