Reforma administartiei publice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Incepand din anii 1990 societatea romaneasca se afla intr-un continuu proces de schimbare si dezvoltare pe plan economic, social, politic, civic. In aceasta transformare a societatii romanesti nu se poate face abstractie de sistemul administratiei publice, de necesitatea introducerii unei dimensiuni europene in acest domeniu, in conformitate cu valorile acestui spatiu administrativ.

Administratia publica locala a cunoscut mari transformari din punct de vedere structural, institutional, incepand cu anul 1990, prin consacrarea principiilor constitutionale:

- Principiul descentralizarii,

- Principiul autonomiei locale,

- Principiul deconcentrarii serviciilor publice

Inainte de 1989, Partidul Comunist (care nu a fost niciodata ales in urma unui vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat), detinea monopolul asupra resurselor si asupra modului de redistribuire a acestora in societate. Administratia publica era in principal un instrument de control.

Agenda publica era, in realitate, ordinea de zi a Partidului Comunist(sistemul era bazat pe un partid unic) si era pusa in aplicare prin intermediul institutiilor de stat si administratie. Mandatul administratiei publice era in totalitate supus monopolului politic, astfel, aceasta fiind responsabila doar in fata liderilor politici.Nu exista posibilitatea negocierii intre stat si societatea civila.

Si astazi, puterea politica incearca sa detina puterea si sa decida ce este mai bine pentru interesele membrilor acestora,coruptia si birocratia ridicandu-se la cote alarmante.

Dupa cum spunea, in lucrarea sa,prof.univ. dr. Ioan Alexandru - Tratat de administratie publica "In zilele noastre, puterea politica a statului democratic estesi ea limitatadin mai multe cauze. Mai intai, guvernele ca expresie a puterii politice sunttinute sa respectesi sa tinaseama de birocratia diferitelor administratii careau avantajul cadureazamai mult decat guvernele si cunosc mai bine dosarele. Apoi guverneletrebuie sase inteleagacu liderii sindicalisi saincheie fel de fel de "pacte sociale". In caz contrar atat birocratia catsi sindicatele pot obstructiona reformele pe care nu le agreaza(ceea ce sesiintamplala noi). Mai mult, in unele cazuri trebuie sase inteleagasi cu alesii locali (al caror roleste uneori asemanator cu al vechilor feudali) precumsi cu diverselesi multiplele grupuri de presiune (formalizate sau informale)si in fine - in statul democratic - trebuie sase inteleagasicu opozitia care in functie de pozitiasi ponderea din parlament estecapabila saparalizezeinitiativele executivului.Pe de altaparte atat in interiorultarii catsi in relatiile externe guvernele sunttinute sa respecte legislatia comunitatilor carora le apartin (este cazul membrilor U.E.) precumsi normele cuprinse in tratatele si conventiile de drept international.'

'Aceasta stare de lucruri a generat o falsa impresie si anume ca rolul statului in lume a scazut si ca multe din functiile acestuia au fost instrainate. In mare parte ideea necesitatii diminuarii rolului statului foloseste celor care profita de pe urma slabirii puterii si defavorizeaza in mare masura majoritatea. Cel putin in acest moment realitatea este alta, si anume statulsi-a dezvoltat administratia, birocratia, pe masuracesi-aasumat functii din ce in ce mai numeroase in sanul unei societati pe care sfarseste prin a odomina lipsind-o uneori de orice posibilitate de actiune autonoma.

Se cautapermanent solutii pentru a degaja statul din stransoarea birocratieisi pentru a-ireda rolul sau initial pur politic. "

CAPITOLUL I

Notiunea de administratie publica

Administratia publica locala este infaptuita prin intermediul unitatilor administrativ-teritoriale care potrivit legii sunt: comuna, orasul, care uneori prin lege poate fi declarat municipiu, si judetul. Aceste unitati administrativ teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridica deplina si patrimoniu propriu, subiecte juridice de drept fiscal, titulare ale codului de inregistrare fiscala si ale conturilor deschise la unitatile teritoriale de trezorerie, precum si la unitatile bancare.

Trasaturi ale administratiei publice

a) administratia publica, conceputa ca sistem de organe ale statului, este alcatuita din Presedintele Romaniei, Guvernul, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale de specialitate, serviciile lor deconcentrate in judete, prefectul si autoritatile administratiei publice locale;

b) administratia publica, ca activitate, are mai multe componente: se realizeaza numai de catre autoritati executive si administrative intitulate autoritati ale administratiei publice; se aduce la indeplinire legea, se organizeaza sau realizeaza efectiv serviciile publice; se realizeaza in regimul de putere publica, ce face sa prevaleze interesul public in fata interesului particular.

Evolutia istorica a administratiei publice locale s-a concretizat prin dezvoltarea acesteia pe baza principiului deconcentrarii serviciilor publice si respectiv descentralizarii, cu recunoasterea autonomiei locale.

Privita prin prisma prevederilor constitutionale, corelate cu dispozitiile Legii 215/2001, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, organizarea si functionarea administratiei piblice locale are la baza urmatoarele principii:

- principiul autonomiei locale

- principiul deconcentrarii serviciilor publice

- principiul descentralizarii

- principiul legalitatii

- eligibilitatea Autoritatilor Publice Locale

- consultarea cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit

Bibliografie:

Tratat de Administrattie Publica - Prof.Univ.Dr. Ioan Alexandru, Ed.Universul Juridic 2008

Legea 215/2001, republicata cu modificarile si completarile ulterioare

Legea 195/2006-Legea cadru a descentralizarii

Drept administrativ roman - Tiberiu Pavelescu, Gabriel Moinescu, Bucuresti.2004

Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a Ministerelor

Legea 195/2006 - Legea Cadru a descentralizarii

Institutul European din Romania - Studii de impact III - Reforma administratiei publice in contextul integrarii europene

Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 104 cuvinte
Nr caractere:
24 470 caractere
Marime:
45.38 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Stiinte Politice
Data publicare:
19.05.2018
Structură de fișiere:
  • Reforma administartiei publice.docx
Predat:
Facultatea de Administratie Publica , Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (master)
Specializare:
Master
Materie:
Bazele sectorului public
An de studiu:
I
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Lucrarea de fata ii prezinta pe functionarii publici din administratia publica, trasaturile,...
Tema aleasa de mine in aceasta lucrare esteA : SATISFACTIA CETATEANULUI FATA DE SERVICIILE...
Conceptul de cultura include ansamblul valorilor materiale si spirituale create de omenire in...
Cap. 1 Notiuni introductive. Prezentarea generala a Primariei si Consiliului Local al...
Am ales aceasta tema de proiect deoarece, eu lucrez in cadrul Administratiei Financiare si mi-a...
Sus!