Previzualizare referat:

Extras din referat:

- cognitiva - prin aceasta se realizeaza cunoasterea si intelegerea fenomenului politic interpretarea cat mai corecta a acestui fenomen ce conduce la un comportament corespun-zator atat pt. societatea civila cat si pt. societatea politica; - normativa caile, mijloacele, metodele privind organizarea si conducerea politica cat mai eficienta a societatii; - prospectiva se refera la previziunea politica pe baza unor investigatii de amploare, menite sa descifreze tendintele fenomenului politic, mutatiile ce survin in cadrul rapor-turilor sociale pe plan national si international si a noilor cerinte de progres ale societatii; - educativa care vizeaza implicarea responsabila a fiecarui cetatean in activitatea politica in cadrul careia sa primeze spiritul patriotic, democratic, respectarea valorilor umane.

Politica romaneasca este legata de specificul formarii poporului roman, precum si cu problemele cu care s-a confruntat in devenirea sa istorica, legate, mai ales, de necesitatea apararii in fata actiunilor de cotropire straina, de eliberare sociala si nationala, de faurire a statului national unitar.

In perioada antica s-a remarcat intelepciunea politica a lui Dromichaites, care nu recurgea la forta in consolidarea statului, ci folosea legaturi politice pasnice. Astfel de legendari ganditori ai vremii respective au mai fost si Burebista, Deceneu, Decebal.

In perioada medievala s-au impus rationamentele politice ale lui Vlad Tepes care considera ca autoritatea politica a statului pe plan extern se afla in raport direct cu taria lui dinauntru. Neagoe Basarab cu ale sale Invataturi catre fiul sau Tudosie, - lucrare apreciata ca fiind primul manual de politologie, in care la baza alegerii valorilor in conducerea statului trebuie sa stea criteriul meritelor personale ale fiecaruia si nu partinirea sau inrudirea.

Dimitrie Cantemir - al carui ideal era intemeierea unui stat autoritar centralizat, bazat pe dreptate, legi scrise si principii morale.

In perioada moderna se remarca reprezentantii Scolii Ardelene, apoi Tratatul de politica scris la Constantinopol (1827) si inspirat de ideile lui Mountesquieu si Rousseau, atribuite lui Ionita Tautu.

Generatia anului 1848 a creat si la noi o mare bogatie de idei si de doctrine politice progresiste. Ion Heliade Radulescu defineste politica: Stiinta ce se ocupa despre binele material si moral al societatii, si greseala in literatura si in politica atinge natiuni in-tregi. Pentru I. H. Radulescu, adevarata politica o fac aceia care se ocupa de stiinta spre a ameliora societatea sau politica, studiind trecutul ei, conducand prezentul, spre a prepara un viitor mai fericit. In viziunea lui, stiinta politica are ca obiect binele comun prin respectarea valorilor morale, slujirea idealurilor umaniste, sociale si nationale inaintate. Simion Barnutiu insista asupra dreptului natural sau rational si mai ales pe ideea libertatii. El concepe finalitatea stiintei politice in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politologie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 031 cuvinte
Nr caractere:
21 820 caractere
Marime:
20.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Stiințe Politice
Tag-uri:
studii politice, politologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!