Politica regională a UE, conținut și evoluție

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Politica regionala urmareste sa corecteze dezechilibrele regionale astfel incat sa se asigure o repartizare mai echilibrata a populatiei si activitatilor economice pe ansamblul teritoriului.

Necesitatea unei politici regionale, care sa aiba in vedere echilibrarea repartitiei demografice si localizarea polilor de dezvoltare, ca si sustinerea eforturilor regiunilor cel mai slab dezvoltata pentru a le ajunge din urma pe celelalte, nu a scapat atentia legiuitorului comunitar de-a lungul celor peste patru decenii de existenta a UE.

Tratatul privind crearea CECO (1951) recunostea deja existenta unor contraste importante, insa abia in preambului Tratatul de la Roma semnatarii acestuia isi declarau intentia de a actiona eficient pentru reducerea decalajelor socio-economice. Cu toate ca Tratatul de la Roma recunoaste, in preambul, importanta problemelor regionale si fixeaza obiectivul ?unei dezvoltari armonioase prin reducerea decalajului intre diferitele regiuni si a ramanerii in urma a celor mai putin favorizate?, el nu prevede o politica regionala.

Abia Actul Unic European, intra in vigoare la 1 iulie 1987, care a introdus in tratat titlul intitulat ?Coeziunea economica si sociala?, a furnizat o baza institutionala dezvoltarii unei politici regionale. Pana in 1975 (anul in care s-a creat un fond structural special-Fondul European de Dezvoltare Regionala-F. E. D. E. R. ), Comunitatea nu a jucat un rol activ in acest domeniu. Putem spune deci, ca punerea in practica a unei adevarate politici comunitare regionale este destul de recenta.

Constructia europeana are ca efect crearea unui ansamblu de state care intretin legaturi economice stranse si rezolva impreuna problemele de interes comun. Totusi, conceptul de integrare a UE nu poate fi considerat drept credibil, decat cu conditia mentinerii intre statele membre a unei coeziuni economice si sociale corespunzatoare.

In aceasta perspectiva, dispozitiile ?Agendei 2000? referitoare la politica structurala au avut ca obiectiv sa raspunda unei duble provocari: pe de o parte, ameliorarea eficientei instrumentelor politicii structurale pentru realizarea obiectivului de coeziune economica si sociala; pe de alta parte, asigurarea perenitatii politicii structurale in cadrul viitoarei largiri a UE catre TECE.

Realizarea unei dezvoltari armonioase facea parte inca din 1957 dintre obiectivele Comunitatii Economice Europene; instaurarea unei piete comune trebuia sa permita asigurarea dezvoltarii statelor membre si recuperarea diferentelor de dezvoltare intre anumite regiuni.

Criza economica din 1973 si restructurarile economice care au urmat au pus in lumina diferente de dezvoltare intre anumite state membre. Aceste disparitati intre regiuni s-au multiplicat mai ales in urma aderarii Marii Britanii si a Irlandei si apoi a Greciei, Portugaliei si Spaniei. Incepand cu aceste momente, a devenit indispensabila necesitatea punerii in functiune a unei adevarate politici structurale, astfel incat sa fie ...

Bibliografie:

1. ?Economie europeana?-Romeo-Victor Ionescu

-Ed. Fundatiei Academice DANUBIUS Galati, 2006

2. ?Economie europeana?-Mirela Diaconescu

-Ed. URANUS Bucuresti, 2004

3. ?Economie europeana?-Dinu Marin, Cristian Socol,

Marius Marinas

-Ed. Economica Bucuresti, 2004

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica Regionala A Ue Continut Si Evolutie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 218 cuvinte
Nr caractere:
6 912 caractere
Marime:
14.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Stiințe Politice
Tag-uri:
politica, repartitie demografica
Predat:
la gimnaziu
Sus!