Politica externa si diplomatie in Africa de Sud

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
Capitolul I Scurta incursiune istorica
Capitolul II Perspective actuale de politica externa
2.1 Africa de Sud - Statele Unite ale Americii
2.2 Africa de Sud -China
2.3 Africa de Sud - Rusia
Concluzii

Extras din referat:

Introducere

Africa de Sud este o tara asezata la extremitatea sudica a continentului Africa, avand 2.798 de kilometri de coasta maritima la Oceanul Atlantic si Oceanul Indian. Tara este marginita la nord de Namibia, Botswana si Zimbabwe, la est Mozambic si Swaziland, iar in interiorul statului se afla enclava Lesotho, tara independenta complet inconjurata de Africa de Sud.

Africa de Sud s-a afirmat in ultimele decenii ca o mare putere regionala, dar si internationala, fapt dovedit de cele trei mandate in cadrul Consiliului de Securitate al O.N.U. Relatiile de colaborare cu statele BRICS si mai ales cu China au dus la cresterea rolului statului african pe arena internationala, dovedind capacitatea sa alerta de dezvoltare.

La ora actuala, Africa de Sud este cea mai dezvoltata economie din regiunea africana si se situeaza printre primele state la nivel international. Conform statisticilor din 2019, Africa de Sud se afla pe locul 33 conform PIB-ului nominal mondial. Insa, desi extrem de bogat in resurse naturale, precum aur, platina si diamante, PIB-ul pe cap de locuitor ramane foarte scazut -locul 90 mondial. Din punct de vedere militar, Africa de Sud se afirma ca o adevarata putere regionala, fiind depasita doar de Egipt si Etiopia.

Pe parcursul anilor 2000, Africa de Sud si-a asumat rolul de gardian al pacii pe continentul african; in acest sens a participat in calitate de mediator la tratativele de pace din Congo, Nigeria, Zimbabwe, Angola, Kenya, Burundi, si a contribuind cu trupe la misiunile ONU si ale Uniunii Africane din Darfur, Burundi, Congo si chiar si in Republica Central Africana (in nume propriu).

Capitolul I

Scurta incursiune istorica

Teritoriul Africii de Sud este locuit din cele mai vechi timpuri de diverse triburi, care au convietuit astfel pana la descoperirea pamantului sud-african de catre exploratorul portughez Bartolomeu Diaz la inceputul anului 1499. Aceasta descoperirea a dus la colonizarea olandeza, care se v-a instala aici incepand cu secolul al XVII-lea. Pe parcursul stapanirii olandeze au inceput sa se imprastie ideile de segregare care se vor manifesta violent dupa obtinerea independentei nationale. Compania olandeza a Indiilor de Vest angaja la inceput ,, cetateni liberi,, slavi, si straini, insa pe parcursul secolului urmator doar albii aveau dreptul de a lucra pentru companie, formandu-se o ierarhizare sociala in fruntea caruia se aflau albii crestini.

Stapanirea olandeza este continuata de ceea britanica care isi face simtita prezenta in sudul Africii in 1795 pentru a opri controlul Republicii Franceze. Teritoriul intra oficial in cadrul Imperiului Colonial britanic la sfarsitul razboaielor napoleoniene.

Secolul al XIX -lea aduce cu sine abolirea sclaviei in regiune, ceea ce a ingrijorat populatia alba (africaans). Colonisti britanici si negrii liberi au determinat migratia populatiei africaans spre zonele de nord si nord-est intre anii 1837-1846, unde au format republicile Transvaal in 1952 si Oranje in 1954. Odata cu formarea acestor republici, sentimentele de superioritate ale albilor au continuat sa creasca in intensitate. Spre exemplu, doar albii aveau drepturi legislative, negrii fiind exclusi de la vot.

In doua jumatate a secolului XIX au fost descoperite zacaminte importante de aur si diamante care a impulsionat dezvoltarea regiunii sud africane. Pana in secolul XX, regiunea s-a transformat radical dintr-o zona exclusiv agricola in una miniera si industriala. In aceste conditii populatia africaans trebuia sa concureze cu cea de culoare pentru locurile obtinerea locurilor de munca. S-a dezvoltat astfel o concurenta tot mai mare intre cele doua, excluzand posibilitatea crearii unei clase muncitoare comune.

La data de 31 mai 1910 s-a format Uniunea Africii de Sud, dominion britanic care cuprindea teritoriile fostelor colonii ale Capului si Najdului, precum si republicile africaans Transvaal si Oranje. In aceasta perioada practicile segregationiste i-au forma legala; astfel, dupa constituirea Uniunii, populatia de culoare este deposedata de proprietati, nu avea dreptul sa calatoreasca liber pe teritoriul tarii, nu aveau drept de vot si nu puteau participa la viata politica a statului.

In 1931, tara a obtinut suveranitate deplina de sub tutele Marii Britanii, insa cele doua state au continuat sa colaboreze. La izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Uniunea Africana a luptat alaturi de armatele britanice pana la obtinerea victoriei.

Bibliografie:

1. allafrica.com

2. http://istoria.md/

3. www.csmonitor.com

4. www.dailymaverick.co

5. www.dfa.ie

6. www.foreignaffairs.com

7. www.gov.za

8. www.rt.com

9. Yansong Rong - Chinese Embassy in South Africa (9 March 2016). "Economic transformation: China, SA should co-operate". Cape Times: Business Report. Retrieved 9 March 2016.

10. Zhao Quansheng, Interpreting Chinese Foreign Policy: The Micro-macro Linkage Approach, Oxford University Press, 1996, page 68 (https://books.google.ro/)

Download referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 472 cuvinte
Nr caractere:
19 215 caractere
Marime:
64.74 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Stiinte Politice
Data publicare:
09.05.2023
Structură de fișiere:
  • Politica externa si diplomatie in Africa de Sud.docx
Predat:
Facultatea de Stiinte Socio-Umane , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Specializare:
Relații internaționale și studii europene
An de studiu:
III
Profesorului:
Gabriel Șerban
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Introducere. Actualitatea temei.La inceputuIsec.XXI -lea ,cind ordinea mondiala se contureaza in...
Transformarile radicale social-politice in Europa Centrala sl de Est in ultimul deceniu s-au...
Politica Externa si de Securitate Comuna constituie una din modalitatile de realizare a...
Prin politica externa intelegem totalitatea scopurilor pe care un stat le urmareste si a...
Marea revolutie din 1789 si situatia Frantei in lume pe timpul revolutiei. Consulatul lui...
Sus!