Partidele Politice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Aspecte ale partidelor politice 3
Dezvoltarea sensului de partid politic 4
Grade de organizare ale partidelor politice 5
Sarcinile partidelor politice 6
Reglementarea cadrului juridic de functionareale partidelor politice in Romania 6
Aturile partidelor politice 7
Sisteme de partide 8
Concluzii 9
Bibliografie 9

Extras din referat:

Aspecte ale partidelor politice

Istoria partidelor incepe inca din Antichitate, insa in forma pe care o stim azi au aparut abia din secolul XVIII-XIX. Partidele politice apar odata cu dezvoltarea sistemului parlamentarist, deci cu dezvoltarea ideii de reprezentare in viata publica. Cele mai cunoscute institutii ale societatii sunt statul si partidele politice.

Fiecare partid are ca principal obiectiv si anume acapararea puterii politice de aici rezultand 2 moduri de definire a partidelor politice. Primul mod de definire numesc partidele ca fiind acele organizatii care participa la lupta pentru putere. Al doilea mod definesc partidele politice ca niste organizatii care vizeaza prin lupta parlamentara cucerirea si influentarea puterii si care sunt legate de regimul democratic al puterii

Exista anumiti filozofi de la iluministii francezi ca Charles de Secondat, baron de Montesquieu pana la Thomas Jefferson care considerau sistemul partidist responsabil de conflictul care se naste in interiorul statului. Inscriindu-se in randul iluministilor francezi care considerau ca sistemul partidist e responsabil de conflictul ce se naste in interiorul statului, Rousseau era de parere ca “reprezentativitatea parlamentara devenea un fel de sclavagism politic” in cadrul democratiei alta decat democratia directa pe care o considera singura forma de democratie functionala. Un alt illuminist francez Montesquieu considera ca republicile pot fi de 2 feluri si anume democratice si aristrocratice Acesta explica modul de aparitie al partidelor politice dar isi manifesta suspiciunea in ceea ce priveste guvernarea prin partide si caracterul conflictual al societatii care se bazeaza pe partidele politice.

Primii care vor studia fenomnul partidist sunt Moisei Ostrogorschi si Robert Michelsncare critica partidele politice asa cum le critic ape timpuri Rousseau.Cea dintai lucrare despre partidele politice apare in 1901 cu titlul “Partidele politice si democratia” publicata de M.Ostrogorschi in care studiaza evolutia partidelor politice europene si americane din secolul al-XIX-lea.In lucrarea sa M. Ostrogorschi. critica partidele politice americane din cauza transformarii lor odata cu cresterea corpului politic ca pe o manipulare care viciaza vointa generala.

O parere total diferita de cele prezentate mai sus o are Raymond Aron in lucrarea sa “Democratia si totalitarismul” unde realizeaza o teorie a societatii democratice in care vorbeste despre rolul important pe care il joaca partidele politice.

Dezvoltarea sensului de partid politic

Partidele politice pot fi definite in functie de mai multe criterii si anume: doctrina si scopul. Pe la inceputul secolului al-XIX-lea Benjamin Constant definea partidele politice ca “reuniuni de oameni care profeseaza aceeasi doctrina”.Aceasta afirmatie corespunde unei societati in care viata politica e slab reprezentata iar activitatea partidelor este de asemenea slab reprezentata. In prima jumatate a secolului al-XIX-lea sistemul electoral din Anglia se schimba si organizatia devine elemental cel mai important al unui partid. Incepand cu secolul al-XX-lea politologii propun un nou mod de abordare a definitiei partidelor politice si anume faptul ca scopul acestora care ar trebui sa fie concentrata pe cucerirea si influentarea puterii. In lucrarea sa “Tratat de stiinta politica” George Burdeau definea partidele politice ca fiind niste grupuri de indivizi care impartasind aceleasi opinii politici fac eforturi pentru a impune un punct de vedere care sa atraga un numar cat mai multi cetateni si care cauta sa acapareze puterea sau cel putin sa o influenteze.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partidele Politice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 954 cuvinte
Nr caractere:
11 809 caractere
Marime:
13.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Mihai Milca
Sus!