Partidele Politice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. CONSTITUTIA ROMANIEI;
2. LEGEA PARTIDELOR POLITICE NR. 27/1996
3. ION DELEANU ,, Drept constitutional si institutii politice"- Tratat, vol.I, Editura
Nova, Bucuresti, 1996, p. 222-232.
4. CRISTIAN IONESCU ,, Drept constitutional si institutii politice" vol. I, pag.
309-329, Editura Lumina Lex, Bucuresti 1997

Extras din referat:

1. Conceptul de partid politic

O definitie socotita clasica este cea data de englezul Edmund Burke, unul dintre fondatorii gandirii politice engleze. Un partid politic, spunea acesta, este ,, un corp de oameni animati de un principiu particular, asupra caruia sunt de acord, pentru a promova, prin eforturile lor, interesul national ".

Sociologul roman Dimitrie Gusti apreciaza partidul politic ca fiind ,, una dintre cele mai sugestive si mai interesante personalitati colective"2. propunandu-si, totusi, sa dea o definitie stiintifica a partidului politic, Dimitrie Gusti arata ca ,, partidul politic este o asociatie libera de cetateni, uniti in mod permanent prin interese si idei comune, de caracter general, asociatie ce urmareste, in plina lumina publica, a ajunge la puterea de a guverna pentru realizarea unui ideal etic social"3.

Intr-o alta opinie, un partid se creaza din grupuri si indivizi care percep nevoia de a orienta o anumita conceptie privitoare la guvernarea politica si care manifesta vointa de a orienta evolutia societatii globale intr-o anumita directie.

In general, autorii care au incercat sa defineasca partidul politic s-au limitat la marcarea fundamentului sau ideologic chiar daca succesiv, centrul de interes s-a mutat spre alte aspecte de ordin organizational, ale structurii si raporturilor de putere in sanul partidelor sau ale relatiilor dintre partide si mediu social-economic in care au aparut si asupra caruia actioneaza.

Privit din perspectiva juridica, partidul politic este o persoana juridica (morala): are o organizare de sine statatoare, un patrimoniu, actioneaza pentru realizarea unui scop legitim. In general, aceste trei elemente care confera personalitate juridica oricarui partid politic sunt cuprinse si prezentate in statutul partidului si in programul sau politic. Dar faptul ca un partid politic are un anumit numar de membri si simpatizanti, ca este organizat si functioneaza corespunzator principiilor si valorilor democratiei, legislatiei in vigoare in statul respectiv, nu este suficient pentru a i se recunoaste dreptul de a participa la viata politica sau pentru a i se atribui personalitatea politica.

Partidul fiind, din punct de vedere juridic o asociatie, infiintarea si functionarea lui sunt supuse conditiilor legale prevazute pentru infiintarea oricarei asociatii sau organizatii obstesti. Ca atare, orice partid politic dobandeste personalitate juridica din momentul inregistrarii sale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partidele Politice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 373 cuvinte
Nr caractere:
12 939 caractere
Marime:
15.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
politica, guvern, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!