Liberalismul. libertatea individuală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Liberalismul este un curent ideologic si social-politic care promoveaza libertatea si egalitatea in drepturi. Liberali imbratiseaza o gama larga de opinii, in functie de modul de intelegere a acestor principii, majoritatea liberalilor sustin urmatoarele idei fundamentale: constitutionalismul, democratia libera, alegeri libere si corecte, drepturile omului, comertul liber,, precum si libertatea religioasa. Liberalismul este o ideologie politica si economica. Putem identifica un nucleu constitutiv cpnceptual al liberalismului: libertate, drepturi individuale, stat de drept, toleranta si pluralism, proprietate privata, concurenta.

Liberalismul, ca ideologie politica s-a nascut in urma razboaielor religioase din secolul XVI- XVII, care au avut ca scop separarea Bisericii fata de Stat si Cetatean, ca o incercare de rezolvare a problemei teologico-politice. John Locke, considerat ulterior parintele liberalismului politic, a promovat toleranta politica: menirea legilor este aceea de a veghea nu la puritatea doctrinelor sau veracitatea opiniilor personale, ci la siguranta comunitatii, ale bunurilor si integritatii personale ale fiecarui ulterior cristalizarii principiilor liberalismului politic, a aparut si liberalismul economic, al carui parinte este considerat economistul Adam Smith. Acesta a sustinut liberalitatea economica, initiativa individuala si noninterventia statului in economie. Liberalismul economic are la baza princioiul " laissez- faire ".

In sens larg, liberalismul proslaveste construirea unei societati caracterizate prin: libertatea de gandire a indivizilor, domnia dreptului natural, liberul schimb de idei, economia de piata pe baza initiativei private si un sistem transparent de guvernare, in care drepturile minoritatilor sunt garantate. Exista mai multe curente de gandire liberala care se diferentiaza intr-un mod mai precis prin fundamentele lor filosofice, prin limitele asignate statului si prin domeniul asupra caruia ele aplica principiul libertatii.

Liberalism politic este doctrina care vizeaza reducerea puterilor Statului la protectia drepturilor si libertatilor individuale, opunandu-se ideii de "Stat providential". Indivizii sunt liberi sa isi urmareasca propriile interese atat timp cat nu afecteaza drepturile si libertatile celorlalti.

Liberalism economic este doctrina care proclama libera concurenta pe piata, neinterventia Statului in economie si are ca principiu fundamental proprietatea individuala.

Concepte fundamentale

Valorile liberale fundamentale sunt libertatea individuala, creativitatea individuala, responsabilitatea si independenta personala, respectul drepturilor indivizilor, egalitatea in fata legii. Liberalismul este definit prin 4 concepte de baza:

- libertatea individuala

- proprietatea privata - responsabilitatea individuala- egalitatea in fata legii

1. Libertatea individuala este definita ca fiind dreptul de a actiona fara nici o constrangere impusa din exterior, cu conditia sa nu afecteze drepturile si libertatile legitime ale celorlalti indivizi.

2. Proprietatea este dreptul individului de a dispune de rezultatele activitatilor sale, de bunurile care-i apartin. Proprietatea include dreptul la viata si cel de a dispune de propriul corp. Dreptul individului la securitate si rezistenta la opresiune deriva din acestea.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Liberalismul. Libertatea Individuala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 670 cuvinte
Nr caractere:
9 163 caractere
Marime:
42.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
liberalism, politica, ideologie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!