Internetul și societatea civilă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INRODUCERE

Concepţia societăţii informaţionale sau altfel spus legătura dintre societate şi sursa de informare fundamentală, internetul, constituie una dintre paradigmele metodologice de bază ale perceperii evoluţiei societăţii în ansamblu.

Actualitatea temei investigate

În sociologie concepţia societăţii informaţionale s-a creat în anii 60-90 ai secolului XX. Trebuie însă de menţionat că chiar apariţia şi dezvoltarea societăţii umane se concepe în primul rând datorită existenţei schimbului informaţional la diverse niveluri – începând cu convorbirile raţionale prin intermediul limbajului, prin forma scrisă, şi finisând cu schimbul activităţilor, tehnologiilor, diverselor cunoştinţe ştiinţifice, rezultate şi produsele cercetărilor. Revoluţia informaţională şi astfel legătura dintre societate şi informatică, ce s-a desfăşurat în perioada de tranziţie la o societate informaţională, a constituit un fundament pentru pregătirea schimbărilor sociale de importanţă majoră. Aceste surse, sau mai bine zis această sursă de informare cum este internetul, au cuprins întregul spectru al societăţii – mecanismul social, viaţa de gospodărie şi munca zilnică, domeniul politicii şi a învăţământului. Este foarte important că anume nivelul cunoştinţelor constituie factorul determinant al diferenţierii. Diferenţa dintre „cei avuţi” şi „ cei care duc lipsă” obţine din ce în ce mai mult un caracter inovator, dat fiind faptul pătura privilegiată o constituie persoanele informate, cei neinformaţi alcătuind „ noii săraci”. Drept urmare, focarul conflictelor sociale se transpune în sfera culturii. Rezultatul luptelor şi a soluţionării conflictelor este evoluţia noilor instituţii sociale şi regresul simţitor al celor învechite. Dacă este să rezumăm anumite caracteristici ale Internetului ca fenomen social, trebuie de adus la cunoştinţă cuvintele lui B. Doctorov care a menţionat că „Internetul – este în primul rând o totalitate de reţele electronice, care sunt create şi folosite de societatea globală a oamenilor liberi în scopul schimbului multilateral al informaţiei sociale.”

Reiese că tema cercetată se bucură de importanţă majoră, deoarece lumea este într-o nouă etapă a dezvoltării sale, iar Internetul constituie parte indispensabilă a acestui radical progres.

Gradul de studiere a temei

Această problemă este cercetată la diverse nivele şi de diverşi cercetători, indiferent de stat, deoarece Internetul se referă la toate popoarele. Astfel un grad mai avansat de cercetare este caracteristic specialiştilor din SUA, adică din statele puternice şi dezvoltate din punct de vedere economic.

Scopul şi obiectivele lucrării

Cercetând tema respectivă s-a conştientizat cât este de importantă colaborarea dintre state şi pe plan virtual. Scopul cercetării a fost demonstrarea eficacităţii Internetului, ca nouă sursă de informare în masă, în procesul de constituire a noii societăţi civile capabile să facă faţă tuturor problemelor de ordin mondial. Unele dintre obiective au fost: sesizarea locului Internetului în viaţa cotidiană a oamenilor, pătrunderea noilor valori apărute datorită Internetului în viaţa cotidiană, importanţa Internetului şi a societăţii virtuale pentru soluţionarea problemelor de ordin politic, etc.

Baza metodologică a cercetării ştiinţifice

În procesul cercetării s-au utilizat multiple metode fără de care cercetarea oricărei probleme nu este posibilă. Metode cum sunt cea instituţională, prin intermediul căreia am efectuat o analiză prin prisma unor asemenea tehnologii, au contribuit enorm la uşurarea analizei. Metoda istorică a contribuit prin aceea că ne-a ajutat să cercetăm trecutul pentru a evoluţia Internetului, adică importanţa acestuia pentru timpurile trecute şi pentru prezent. De menţionat că anume metoda comparativă ne-a permis examinarea acestei probleme, luând ca puncte de reper diferite state şi rolul Internetului pentru fiecare persoană.

Observații:

este un referat care contine interdependenta dintre internet si societatea civila,in cadrul facultatii de relatii internationale

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Internetul si Societatea Civila.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
8 977 cuvinte
Nr caractere:
48 053 caractere
Marime:
39.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
rusu rodica
Sus!