Evaluarea Riscurilor și Amenințărilor de Securitate în Bosnia și Herțegovina

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bosnia este situata in Balcanii de Vest, si se invecineaza cu Croatia (pe 932 km) la nord si sud-vest, cu Serbia (pe 302 km) catre est, si cu Muntenegru (pe 225 km) catre sud-est. Se incadreaza intre paralelele de 42? si 46? latitudine nordica, si intre meridianele de 15? si 20? longitudine estica.

Numele tarii provine de la cele doua regiuni istorice, Bosnia si Hertegovina, limita dintre ele de-a lungul timpului fiind foarte vag definita. Bosnia ocupa zonele nordice, circa patru cincimi din suprafata tarii, in vreme ce Hertegovina ocupa coltul sudic. Tara este predominant muntoasa, cuprinzand zona centrala a Alpilor Dinarici. Partile nord-estice ajung in Campia Panonica, in vreme ce la sud are o mica iesire la Marea Adriatica. Alpii Dinarici sunt dispusi in general pe directia est-vest, si sunt mai inalti spre sud. are doar 20 kilometri de iesire la mare, in jurul orasului Neum din cantonul Hertegovina-Neretva. Desi orasul este inconjurat de peninsule croate, conform legislatiei internationale, Bosnia are prin el drept de acces la mare.

Teritoriul actual al Bosniei-Hertegovina a fost locuit in antichitate de triburi ilire. In perioada Imperiului Roman, procesul de cucerire a acestor teritorii, inceput in perioada Republicii este finalizat si teritoriul este inclus in provinciile romane Iliricum si Dalmatia. Dupa divizarea Imperiului roman intre Est si Vest, linia de demarcatie intre cele doua componente trecea pe teritoriul actual al Bosniei-Hertegovina. Stabilirea slavilor pe teritoriul de azi al Bosniei-Hertegovina are loc in secolele V-VII. Incepand din secolul X pe teritoriul de azi al Bosniei Hertegovina devine obiect de disputa intre statele feudale ale sarbilor, croatilor si, dupa 1102 si Regatul Ungariei. Statul feudal bosniac se formeaza in secolul XII si atinge apogeul in a doua jumatate a secolului XIV, sub regele Tvrtko. Dupa moartea acestuia, in 1391, statul bosniac intra in criza, fiind cucerit in secolul XV de catre imperiul otoman. Procesul de cucerire este finalizat in anul 1481. Stapanirea otomana a durat pana in anul 1878. Semnificativ este faptul ca, in aceasta perioada, mare parte din populatia slava din Bosnia-Hertegovina se converteste la religia islamica. Cu toate acestea pe teritoriul provinciei Bosnia, au ramas populatii semnificative crestine, ortodoxe si catolice.

Intre 1878-1918, Bosnia-Hertegovina intra in componenta Imperiului austro-ungar, ca o provincie administrata impreuna de catre cele doua componente ale Monarhiei.

In anul 1918, Bosnia-Hertegovina intra in componenta Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor (devenit ulterior Regatul Iugoslaviei). In perioada interbelica Bosnia-Hertegovina este obiect al conflictului dintre sarbi si croati, fiind divizata in anul 1929 intre banovina Croatiei si restul regatului.

In anul 1941 teritoriul Bosniei-Hertegovina este inclus in Statul Independent Croat, creat cu sprijinul Germaniei. Teritoriul Bosniei se transforma intr-un spatiu de conflict intre fortele germane, croate, monarhistii sarbi (cetnicii) si partizanii comunisti ai lui Iosip Broz Tito.

La sfarsitul razboiului, Bosnia-Hertegovina intra in componenta Republicii Populare Federale Iugoslavia (devenita ulterior Republica Socialista Federala Iugoslavia). Intre 1945-1992, Bosnia a cunoscut o perioada de dezvoltare si de relativa prosperitate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Riscurilor si Amenintarilor de Securitate in Bosnia si Hertegovina.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
6 018 cuvinte
Nr caractere:
31 484 caractere
Marime:
58.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
bosnia, balcanii de vest
Predat:
la master
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
ION FLORIAN
Sus!