Tratamente Termice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tratamentul termic este o succesiune de operatii care implica încalzirea la temperatura optima, menti¬nerea la aceasta temperatura pe o durata determinata si racirea unui produs în conditii determinate, cu scopul obti¬nerii structurilor cores¬pun¬zatoare unor asociatii de proprietati.

Parametrii tratamentelor termice

Parametrii tratamentului termic sunt:

– temperatura de încalzire sau temperatura optima de tratament;

– viteza de încalzire;

– durata de mentinere;

– viteza de racire.

Particularitatile diagramei Fe-C

Fig.1. Diagrama de echilibru Fe-C

Diagrama Fe-C este o diagrama incompleta, continutul de C merge pana la 6,67%, peste aceasta concentratie aliajele nu mai au cautare in industrie, iar limitele diagramei sunt greu de determinat.Pe diagrama Fe-C apar doua feluri de linii : continue si intrerupte, aceasta din cauza ca sunt 2 diagrame suprapuse.Cu linii continue avem aspectul nestabil al diagramei Fe-C, topiturile cristalizeaza cu acest aspect in cazul racirilor relative rapide sau cand topiturile contin elemente antigrafitice (Mn,Cs,W,S,P). Cu linii intrerupte avem aspectul sau stabil al diagramei Fe-C, topiturile cristalizeaza cu acest aspect in cazul racirilor extrem de lente sau cand ele contin elementele grafitizante (Al,Si,Cu,C,Ni) .

Diagrama Fe-C are in acest aspect complicat datorita transformarilor in stare solida care determina aparitia sub linia solidus a unor linii suplimentare .

Transformarea in stare solida are 2 cauze. Variatia solubilitatii cu temperatura pe diagrama Fe-C apar 2 linii suplimentare : ES indica scaderea solubilitatii cu temperature carbonului in Fe ³.

Transformarile aleotropice componentilor in anumite intervale ale retelei cristaline diferite.

Diagrama Fe-Fe3 C

ABCD –linia lichidus ,AHJECFD – linia solidus. Apar 3 orizontale:H2B este orizontala perlitica iar B este punctual perlitic :ECF este orizontala eutectica de-a lungul ei are loc reactia eutectica la temperature constante se descompune intr-un amestec subst: PSK este orizontala eutectoida de-a lungul ei are loc reactia eutectoida .

E desparte domeniul otelurilor de cel al fontelor

0 – 0,2%C fier tehnic pur ; 0,02 – 2,11%C Oteluri carbon ;

2,11 - 6,67%C fonte albe;

Puncte critice in diagrama Fe-Fe3

Punctele critice reprezinta temperaturile la care au loc transformarile in structura aliajelor. Se noteaza cu A urmat de o cifra care indica felul transformarii(ex A1,A2). Litera r arata ca transformarea are loc la racire si c la incalzire.

Depasirea la incalzire a punctului A1 determina transformarea perlitei in austenita, iar racirea rapida din domeniul austenita si ferita conduce la obtinerea structurii formate din martensita si ferita. Datorita prezentei feritei structura de calire incompleta va avea o duritate mai mare decat cea initiala insa nu va avea duritatea maxima .

Observații:

Prezentat la fac din pitesti,sectia ar,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratamente Termice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 302 cuvinte
Nr caractere:
19 038 caractere
Marime:
79.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Profesorului:
Marioara Abrudeanu
Sus!