State cu regim prezidențial în lume - studiu de caz - Coreea de Sud, Brazilia și SUA

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Regimul prezidential

Principale caracteristici

Principala trăsătură a acestui tip de regim este aceea că întreaga putere executivă este concentrată în mâna unei singure persoane alese fie prin vot direct, fie prin vot indirect. Prin acest lucru se are în vedere conferirea organului executiv, adică preşedintelui, o oarecare independenţă în raport cu organul legiuitor. Preşedintele, fiind ales de către electorat, nu poate fi revocat din funcţie în cazul în care primeşte votul de neîncredere din partea Parlamentului. Astfel, o altă caracteristică fundamentală a acestui regim este aceea că executivul nu răspunde pentru acţiunile sale în faţa legislativului şi că are întotdeauna şansa de a-şi duce la bun sfârşit mandatul.

- Structura monocefală a executivului prezidential. Seful statului este si seful guvernului;

- Desemnarea sefului executivului, adică a presedintelui, prin sufragiu universal;

- Imposibilitatea dizolvării reciproce a executivului si a legislativului (lipsa presiunii reciproce dintre puteri);

- Presedintele îi numeste si îi demite pe membrii cabinetului care sunt răspunzători numai în fata presedintelui;

- Presedintele, în principiu, nu poate fi ales pentru mai mult de 2 mandate.

I. COREEA de SUD

Geografie

Coreea de Sud ocupă teritoriul sudic al Peninsulei Coreea care pătrunde în mare aproximativ 1 100 km. Această peninsulă muntoasă este înconjurată la vest de Marea Galbenă, la est de Marea Japoniei şi în sud de Strâmtoarea Coreea şi Marea Chinei de Est. Suprafaţa totală a ţării este de 99 617,39 km². Teritoriul ţării este predominant muntos şi este, în mare parte, neutilizabil în agricultură. Zonele de şes constituie doar 30% din suprafaţa totală. Aprope 3 000 de insule, majoritatea nelocuite, aflate pe coasta vestică şi estică, intră în componenţa teritoriului Coreei de Sud. Clima este temperată cu precipitaţii bogate în timpul verii şi ierni care pot fi foarte friguroase.

Istorie

Teritoriul peninsulei a fost populat încă din cele mai vechi timpuri. În anul 918 ia fiinţă regatul Goguryeo, condus de dinastia Goryeo, care a continuat să existe până la invazia mongolilor din anul 1258. În secolul al XVII-lea statul este stăpânit de dinastia chineză a manciurienilor care l-a izolat de lumea externă.

În anul 1895 se instaureză protectoratul Japoniei, iar în 1910 Coreea este anexată de aceasta. După cel de-Al Doilea Război Mondial dominaţia Japoniei este înlăturată, iar nordul Coreei este eliberat de armata rusă în august 1945, în timp ce sudul este controlat de americani. Prin Constituţia de la 17 iulie 1948 se proclamă Republica Coreea, iar la 15 august, acelaşi an, este alcătuit primul guvern de către preşedintele Li Sâng Man. Independenţa ţării a fost recunoscută de ONU la 12 decembrie 1948. Pe data de 25 iunie 1948 Coreea de Nord invadează Coreea de Sud, astfel izbucnind Războiul Coreean care încetează în urma armistiţiului de la Panmunjon din 27 iulie 1953. În ciuda acestor conflicte dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, ţara a devenit tot mai activă pe plan internaţional. În 1990 se stabilesc relaţii diplomatice cu URSS şi, doi ani mai târziu, Republica Coreea devine membru al ONU.

Statul

Conform Constituţiei adoptate la 25 februarie 1988, Coreea de Sud este republică prezidenţială, unde preşedintele şi Cabinetul (Consiliul de Stat) exercită puterea executivă, iar cea legislativă este executata de un Parlament Unicameral (Adunarea Naţională). Mandatul preşedintelui este de 5 ani, acesta fiind ales prin vot direct. Cele mai importante partide politice sunt: Partidul Democrat-Milenium, Partidul Liberal Democrat Unit, Partidul Oamenilor Uniţi, Partidul Marii Naţiuni.

Alte organizaţii nonguvernamentale:

-Consiliul Naţional Coreean al Bisericilor, Federaţia Naţională a Asociaţilor de Studenţi, Federaţia Naţională a Fermierilor, Asociaţia Veteranilor Coreeni, Federaţia Naţională a Comercianţilor.

Coreea de Sud este membru al: AfDB, APEC, AsDB, CCC, COCOM (cooperator), CP EBRD, ESCAP, FAOG, G-77, GATT, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICFTU, IDA, IFAD, IFC, ILO, IMF, IMO, INMARST, INTELSAT, INTERPOL, IOC, IOM, ISO, ITU, LORCS, OAS (observator), UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UNOSOM, UPU, WHO, WIPO, WMO, WTO.

Organizare administrativă

Teritoriul ţării este împărţit în 9 provincii şi 6 oraşe. Cel mai mare oraş este Seul care are o populaţie de 10.356.000 locuitori (23 milioane locuitori cu împrejurimi).

II. BRAZILIA

Geografie

Datorită mărimii ţării, geografia Braziliei este foarte diversificată, cu regiuni semi-aride, muntoase, tropicale, subtropicale şi cu varietăţi climatice de la cea secetoasă, ploioasă ecuatorială, la mai temperată în zonele sudice ale ţrii. În Brazilia se găsesc o serie de superlative mondiale, cum ar fi Pantanal în Mato Grosso do Sul, una dintre cele mai mari mlaştini ale lumii şi rezerva biosferei UNESCO, insula Bananal, cea mai mare insulă fluvială a lumii, insula Marajó, cea mai mare insulă fluviomarină, Anavilhanas, unul dintre ce mai mari arhipelaguri fluviale sau fluviul Amazon, cel mai mare fluviu în raport cu debitul apei curgătoare, dispunând de cel mai mare bazin hidrografic şi unul dintre cele mai lungi din lume.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE MANAGEMENT – ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • State cu Regim Prezidential in Lume - Studiu de Caz - Coreea de Sud, Brazilia si SUA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 000 cuvinte
Nr caractere:
16 317 caractere
Marime:
17.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!