Relația NATO - UE și securitatea Europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In prezent, constructia europeana de securitate reflecta trasaturile esentiale ale mediului geopolitic in care se deruleaza: tranzitia catre sistemul international multipolar, competitia intre puteri in spatiul euroatlantic pentru redistribuirea rolurilor; adancimea integrarii in U.E.

Unul din pilonii de baza ai NATO este constituit de tarile care sunt si membre a UE.

,,Uniunea Europeana are cel putin la fel de mult de oferit NATO pe cat are NATO de oferit Uniunii Europene. De aceea, probabil, a venit timpul sa ne intrebam nu ce poate face NATO pentru Uniunea Europeana, ci ce poate face Uniunea Europeana pentru NATO".

Constitutia Europeana mentioneaza ca politica comuna de securitate si aparare nu va aduce atingere obligatiilor statelor membre care au ales sa isi asigure securitatea in cadrul N.A.T.O. In contextul stabilirii, in viitor, a unei politici de aparare comune, ceea ar putea presupune, practic, o alianta militara, va fi necesar sa se analizeze in mod aprofundat relatia dintre o astfel de structura si N.A.T.O., in vederea evitarii dublarii de competente sau a slabirii legaturii transatlantice, care prezinta importanta pentru state precum Romania.

Astfel, s-ar putea imagina mentinerea legaturii transatlantice, prin crearea unui sistem de aparare U.E. integrat sistemului N.A.T.O. Totodata, in contextul in care U.E. dobandeste personalitate juridica , s-ar putea imagina, intr-o anumita formula, angajarea Uniunii insesi in sistemul N.A.T.O. (cu acomodarea pozitiei de neutralitate a unor membri UE).

Ca si in trecut nu trebuie sa credem ca NATO va fi peste tot si ca va avea solutiile potrivite pentru toate crizele. Alianta va ramane in continuare un instrument la dispozitia SUA si a Europei pentru a raspunde sfidarilor afectand securitatea comuna si comunitatea euroatlantica. Contributia sa va fi in continuare extrem de importanta, in special in planul luptei cu terorismul. NATO colaboreaza strans prin retelele Parteneriatului pentru Pace si Cooperarii Atlantice, cu alte 27 de tari dintre care 5 neutre (Austria, Finlanda, Irlanda, Suedia si Elvetia), toate cele 15 republici post-sovietice si alte tari din Europa de Est si Sud-Est. Alianta a sponsorizat in ultimii 11 ani operatii de mentinere a pacii si interventii civile urgente.

Prin dimensiunile si conexiunile sale, NATO ramane cea mai importanta relatie diplomatica din lume. SUA si Europa controleaza 70% din comertul mondial. Cooperarea lor in domeniile democratiei si drepturilor omului, economiei si cercetarii, telecomunicatiilor si luptei antiteroriste este vitala pentru omenire.

NATO are un rol important in apararea Batranului continent, dar UE poate la randul sau sa construiasca un instrument de aparare adaptat si credibil. UE poate avea o contributie pe care NATO o neglijeaza. Iar asta pentru ca Uniunea nu este interesata doar de aspectele militare, ci incearca mai degraba o abordare globala in gestionarea crizelor .

,,Uniunea Europeana are nevoie de NATO, iar NATO are nevoie de Uniunea Europeana.

Uniunea Europeana nu va putea fi niciodata puternica fara un NATO puternic, iar NATO nu va putea fi niciodata puternic fara o Uniune Europeana puternica".

Securitatea se bazeaza atat pe stabilitatea politica, dar si pe cea militara, acestea fiind conditionari complementare. Un sistem mobil de securitate europeana va putea fi edificat numai daca vor fi consolidate cele doua componente. Politica de securitate bazata pe cooperare (specifica O.S.C.E.) renuntarea la orice idee de a impune stabilitatea prin mijloace de confruntare. Scopul este promovarea cooperarii in vederea prevenirii conflictelor in sfera politica si a reducerii pericolului confruntarii armate. De asemenea, mai are scopul de a evita escaladarea potentialelor conflicte, punand un accent deosebit pe promovarea deschiderii si a transparentei.

Apararea si securitatea colectiva, pe de o parte, si securitatea bazata pe cooperare, pe de alta parte, sunt instrumente fundamental diferite, dar complementare, ale politicii internationale de securitate. Aplicarea principiului subsidiaritatii, in organizarea securitatii europene, presupune luarea in calcul a unui sistem de securitate multietajat: U.E., O.S.C.E., N.A.T.O. si O.N.U. Angajarea pe unul sau mai multe din aceste nivele va depinde de specificul sarcinilor de securitate avute in vedere.

Necesitatea unei corelari, a optimizarii cooperarii intre diferitele organizatii si institutii de securitate devine mai evidenta ca oricand.

La sfarsitul lui februarie, cu mai putin de doua luni inaintea organizarii, la Strasbourg si Kehl, a summitului aniversar a 60 de ani de existenta a NATO, Parlamentul European mentiona intr-un raport ca UE si NATO ar putea sa se consolideze reciproc prin evitarea unei concurente si dezvoltarea unei cooperari mai stranse in operatiunile de gestionare a crizelor. Totodata, raportul, elaborat de Ari Vatanen (PPE-DE, Franta), sprijinea infiintarea unui comandament operational al UE si recunostea rolul important al NATO atat din trecut, cat si din prezent in arhitectura de securitate europeana.

Potrivit documentului, adoptat cu 293 voturi pentru, 183 impotriva si 60 abtineri, revizuirea paralela a strategiilor de securitate ale UE si NATO trebuie sa fie nu numai complementara, ci si convergenta, fiecare acordand importanta cuvenita potentialului celeilalte. Un consens veritabil, cuprinzator si democratic dintre Uniunea Europeana si NATO este un element esential de aplicare a acestei strategii, bazate pe un consens de securitate intre UE si Statele Unite ale Americii, reflectand valorile, scopurile si prioritatile comune, si anume suprematia drepturilor omului si a dreptului international, se mai scria in raport.

U.E. (prin Declaratia statelor membre ale U.E.O. care sunt si membre ale U.E., despre rolul U.E.O. si despre relatiile sale cu U.E. si cu N.A.T.O., Maastricht, 10 decembrie 1991) se declara ?gata sa dezvolte relatii de lucru stranse intre U.E.O. si Alianta si sa intareasca rolul, responsabilitatile si contributia statelor membre U.E.O. in sanul Aliantei?, ceea ce inseamna o echilibrare, impartirea poverii intre S.U.A. si Europa, dorita de americani din motive bugetare si de europeni din considerente politice. Doua sunt directiile principale, identificate in prima instanta si avute in vedere de europeni: eliminarea dependentei fata de N.A.T.O. in domeniul militar si cresterea

Bibliografie:

[1] Col. dr. Cosma Mircea, Cpt. drd. Ispas Teofil, Integrarea Romaniei in structurile europene si euro-atlantice, Editura Academiei Fortelor Terestre

[2] Hurezeanu Emil, Romania ,,dintre?, Dilema, nr. 56, 2002.

[3] Filon Morar, De la Vestul salbatic la Estul salbatic. Geografia fricii si a civilizarii prin resuscitarea spiritului de frontiera si starii de asediu, Dilema, nr. 56, noiembrie 2002.

[4] Klaus Dahmann, Deutsche Welle, relatare tradusa de Elisabeta Sturdza, revista Dilema, din 28.02.2003.

[5] PROPUNERE DE REZOLUTIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN - referitoare la rolul NATO in arhitectura de securitate a UE.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatia NATO - UE si securitatea Europeana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 905 cuvinte
Nr caractere:
24 784 caractere
Marime:
29.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
nato, state, europa, securitate
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Doina Muresan
Sus!