Politici sociale ale Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 2
I. POLITICI SOCIALE- NOȚIUNI 3
I.1 Obiectivul politicii sociale 3
I.1.2 Rolul politicii sociale 3
I.2 Sistemul de protecție socială 4
I.2.1 Tipuri de asigurări sociale 5
I.3 Asistența socială 6
1.3.1 Funcțiile asistenței sociale 6
II. POLITICA SOCIALĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ 8
II.1 Momente cheie în politica socială a Uniunii Europene 8
II.2 Principalele instituții implicate în politica socială a Uniunii Europene 9
II.3 Strategia Europeană pentru bunăstarea și demnitatea persoanelor în vârstă care au nevoie de îngrijire și asistență 9
II.4 Politici sociale privind persoanele vârstnice din România 10
CONCLUZIE 13
BIBLIOGRAFIE 14

Extras din referat:

INTRODUCERE

Politica socială definește setul de politici publice ce urmăresc realizarea protecției sociale și a bunăstării.

Politica sociala a Uniunii Europene promovează un nivel de trai ridicat din punct de vedere calitativ, o viață sănătoasă și activă.

Protecția socială vine în sprijinul persoanelor aflate în dificultate pentru ca aceștia să obțină condițiile necesare unei vieți decente.

Protecția socială reprezintă un ansamblu de instituții, programe, măsuri, activități profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunităților cu probleme speciale, aflate temporar în dificultate, care din cauza unor motive de natură economică, socii-culturală, biologică sau psihologică nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace și eforturi proprii, un mod normal, decent de viață.

Protecția socială are un rol de promovare a solidarității sociale. Acest rol social contribuie la menținerea unității și specificului asistenței sociale și se exprimă în acordarea ajutorului, în sentimentul de compasiune, în încurajarea înțelegerii între oameni.

I. POLITICI SOCIALE- NOȚIUNI

Politica socială definește setul de politici publice ce urmăresc realizarea protecției sociale și a bunăstării.

Protecția socială este un ansamblu de instituții, programe, măsuri, activități profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunităților cu probleme speciale, aflate temporar în dificultate, care din cauza unor motive de natură economică, socii-culturală, biologică sau psihologică nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace și eforturi proprii, un mod normal, decent de viată.

I.1 Obiectivul politicii sociale

Obiectivul principal al protecției sociale este de a veni în ajutorul persoanelor aflate în dificultate pentru ca aceștia să obțină condițiile necesare unei vieți decente. Acest ansamblu de măsuri urmărește să dezvolte în rândul segmentelor de persoane defavorizate propriile capacitați și competențe pentru o mai pronunțată funcționare socială.

Procesul prin care cetățenii beneficiază de măsuri de protecție socială și ajutor profesionist în vederea satisfacerii nevoilor lor și a unei bune integrări în societate constituie asistența socială.

I.1.2 Rolul politicii sociale

Protecția socială are un rol de promovare a solidarității sociale. Acest rol social contribuie la menținerea unității și specificului asistenței sociale și se exprimă în acordarea ajutorului, în sentimentul de compasiune, în încurajarea înțelegerii între oameni.

Protecția socială oferă celor în nevoie posibilități de cunoaștere și de acces la serviciile specializate de protecție socială, îi orientează către înțelegerea și utilizarea cadrului legislativ de protecție socială, mobilizează comunitatea, persoanele și grupurile în dificultate de a influența activ politicile sociale. Aceasta furnizează celor aflați în nevoie, ajutor financiar, material, moral, psihoterapie și consiliere.

Conform definiției Asociației Naționale Americane a practicienilor din domeniul muncii sociale, asistența socială este o activitate profesională orientată spre oferirea de ajutor oamenilor- considerați ca indivizi, ca membrii de familie sau de grup și ca membrii ai unei comunități- în vederea creșterii și/sau refacerii capacitații lor de funcționare sociala si a obținerii resurselor care sa le asigure o viată demna in cadrul social dat .

Politica sociala poate acționa la trei niveluri distincte:

• La nivelul întregii colectivități: aceasta se poate realiza prin: protejarea veniturilor populaţiei de inflaţie, asigurarea unui nivel minim de consum, unor venituri minime pe familie, protejarea populaţiei în cazuri de calamităţi naturale sau sociale, protecția fată de criminalitate, violente, conflicte etnice, îmbolnăviri în masă, protecţia la locul de muncă, protecţia împotriva corupţiei, alienării politice, împotriva drogurilor şi abuzurilor, etc.

• la nivelul diferitelor categorii defavorizate cum ar fi: copii, vârstnici, persoane cu handicap, şomeri, etc.

• la nivel personal pentru rezolvarea unor probleme personale legate de starea individului la un moment dat.

Bibliografie:

http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_asistenta_persoane_varstnice.php

http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=374&idb

http://www.imparte.ro/Ajutor/Asistenta-sociala/Asistenta-sociala-definitie-functie-si-caracteristici-175.html

http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/ro/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.10.1.html

http://beta.ier.ro/documente/formare/Politica_sociala.pdf

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici sociale ale Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 572 cuvinte
Nr caractere:
19 605 caractere
Marime:
29.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!