Necesitatea reformării în administrația publică centrală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Studiu de caz –Strategia de reforma a administratiei publice centrale in Republica Moldova 3
1. INTRODUCERE 3
2. CADRUL CONCEPTUAL AL REFORMEI 4
2.1. Situatia actuala in administratia publica centrala 4
2.2. Necesitatea efectuarii reformei administratiei publice centrale 5
2.3. Principiile reformei administratiei publice centrale 6
2.3.1. Tendinţele de reformare a administraţiei publice 6
2.3.2. Principiile reformei administraţiei publice 7
3. SCOPUL, OBIECTIVELE ŞI SUBIECTELE REFORMEI ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE 8
6. REZULTATELE SCONTATE ALE REFORMEI ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE 8
7. EVENTUALELE RISCURI LA IMPLEMENTAREA REFORMEI ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE 9
8. MONITORIZAREA IMPLEMENTĂRII PREZENTEI STRATEGII 11
Bibliografie 13

Extras din referat:

I. Studiu de caz –Strategia de reforma a administratiei publice centrale in Republica Moldova

1. INTRODUCERE

Tranziţia la economia de piaţă, destrămarea fostului sistem administrativ şi alte fenomene care s-au derulat o dată cu obţinerea independenţei Republicii Moldova sunt procese care afectează diverse domenii de activitate ale societăţii.

Funcţionarea statului de drept, edificarea societăţii civile, aplicarea mecanismelor de piaţă în condiţiile unei crize structurale de amploare, care a însoţit consolidarea independenţei, constituie doar unele din aspectele problemei abordate. În condiţiile actuale, reevaluarea rolului autorităţilor administraţiei publice în raport cu societatea şi reforma administraţiei publice centrale reprezintă elementul-cheie ce ţine de democratizarea ţării şi sporirea aspiraţiilor de integrare europeană.

Prin urmare, realizarea reformei în cauză este o prioritate majoră pentru Guvernul Republicii Moldova, prin care administraţia publică centrală din ţară ar corespunde standardelor europene, ar contribui la satisfacerea necesităţilor societăţii, inclusiv la ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor, caracterizandu-se prin transparenţă, predictibilitate, responsabilitate şi eficienţă. Rigorile timpului impun efectuarea unei reforme profunde, bazate pe analiza minuţioasă a situaţiei curente, a cărei reuşită depinde nu numai de voinţa politică a Guvernului, dar necesită un efort multidimensional al întregii societăţi.

Strategia de reformă a administraţiei publice centrale ( în continuare – Strategia RAPC) are drept scop identificarea măsurilor pentru asigurarea modernizării administraţiei publice centrale în baza reorganizării ministerelor, altor autorităţi administrative centrale, inclusiv organe şi instituţii administrative autonome (în continuare - AAPC), optimizării procesului decizional, îmbunătăţirii managementului resurselor umane şi al finanţelor publice.

Reorganizarea administraţiei publice centrale are drept scop:

- redefinirea func ţiilor şi structurii administra ţiei publice centrale, abordandu-le sistemic în baza criteriilor complementarităţii reciproce şi eficienţei organizatorice;

- racordarea structurii actuale a AAPC la obiectivele principalelor documente strategice ale statului.

Optimizarea procesului decizional prevede:

- crearea pentru AAPC a unor condiţii egale de elaborare a politicilor sectoriale şi de exercitare eficace a atribuţiilor;

- asigurarea sincronizării activităţii AAPC în formularea politicilor sectoriale, examinarea minuţioasă a impactului deciziilor şi simplificarea procedurii de aprobare a acestora;

- consolidarea şi extinderea cadrului participativ al societ ăţii în procesul decizional.

Perfecţionarea managementului resurselor umane:

- conduce la asigurarea AAPC cu personal profesionist, bine motivat, responsabil şi cu funcţii stabile;

- oferă posibilităţi de dezvoltare profesională tuturor funcţionarilor publici, asigură selectarea şi promovarea personalului în bază de merit.

Perfecţionarea managementului finanţelor publice are drept scop crearea unui sistem eficient şi durabil de interacţiune a procesului de elaborare a politicilor cu procesul bugetar.

2. CADRUL CONCEPTUAL AL REFORMEI

2.1. Situatia actuala in administratia publica centrala

În perioada anilor de independenţă s-au întreprins o serie de acţiuni concrete de reorganizare a mecanismelor administrative la nivel central, care au avut drept obiective optimizarea numărului de funcţionari publici, ameliorarea procesului de selectare a personalului etc., însă marea majoritate a acestora au urmărit minimizarea cheltuielilor bugetare, iar motivaţia principală consta în barierile existente la achitarea salariilor şi pensiilor funcţionarilor publici.

Cercetările efectuate în ultimul timp au scos în evidenţă următoarele aspecte:

- Din punct de vedere funcţional şi instituţional administraţia publică centrală nu s-a adaptat suficient la rigorile impuse de economia de piaţă; abordările strategice în administraţia publică centrală s-au redus, în special, la elaborarea Cadrului de Cheltuieli pe Termen Mediu.

- Deşi elaborarea politicilor sectoriale reprezintă sarcina principală a AAPC, eficienţei procesului decizional nu i s-a acordat atenţia cuvenită. Mecanismul de planificare a activităţii funcţionarilor publici, bazat pe programe pe termen lung, care ar asigura continuitatea acţiunilor, necesită perfecţionare, minimizand, astfel, abordarea ad-hoc a problemelor.

Observații:

FEAA, Administratia publica, anul II, ID - drept administrativ

Referatul cuprinde un studiu de caz referitor la strategia de reforma a administratiei publice centrale in Republica Moldova

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Necesitatea Reformarii in Administratia Publica Centrala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 479 cuvinte
Nr caractere:
21 807 caractere
Marime:
16.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Liviu Filip
Sus!