Instituțiile Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Uniunea Europeana este definita ca incluzand Comunitatile europene, traditionale ( pilonul unu ), politica externa si de securitate comuna ( pilonul doi ) si cooperarea intre statele membre in domeniul justitiei si al afacerilor interne ( pilonul trei ). In plus, Tratatul de la Maastricht a modificat structura interna a diferitelor institutii.

Uniunea Europeana isi are originile in Comunitatea Europeana a Otelului si Carbunelui, infiintata in 1951 prin Tratatul de la Paris si in Comunitatea Economica Europeana fomata in 1957 prin semnarea Tratatului de la Roma de catre sase state: Franta, Germania, Italia si Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg). In cei 50 de ani de existenta, Comunitatea Ecomonica Europeana s-a extins prin aderari succesive ale altor state din Europa, transformandu-se intr-o comunitatea economica si politica - Uniunea Europeana - cu 27 de state membre si cu institutii si organisme unele cu caracteristici supranationale, altele cu caracteristici interguvernamentale. Uniunea Europeana nu este o federatie ca SUA si nici o simpla cooperare interguvernamentala ca in cazul Natiunilor Unite. Tarile membre ale UE raman natiuni independente, dar isi pun in comun suveranitatea lor pentru a obtine mai multa putere economica si influenta pe plan mondial, o putere la care nu ar fi putut ajunge nici una dintre ele in mod independent. Statele membre isi deleaga o parte din puterea lor de decizie catre institutiile europene pe care le-au creat de comun acord, astfel incat deciziile luate la nivel european sa fie luate in mod democratic, tinand cont de interesele tuturor tarilor.

Cele mai importante institutii sunt Comisia Europeana, Consiliul European, Parlamentul European, Curtea Europeana de Justitie si Banca Centrala Europeana. Triunghiul institutional, format din Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana, este cel care concepe si dezvolta politicile la nivel European si cel care adopta legislatia ce se pune in aplicare in Uniunea Europeana. De asemenea, alte doua institutii joaca un rol major in buna desfasurare a activitatilor in UE: Curtea de Justitie, ce asigura aplicarea legilor europene si Curtea de Conturi ce verifica activitatile financiare ale Uniunii. Puterile si responsabilitatile acestor institutii isi au originile in tratatele fondatoare ale Uniunii Europene. Tratatele prevad, de asemenea, regulile si procedurile pe care aceste institutii trebuie sa le urmeze in desfasurarea activitatilor lor. Pe langa aceste institutii, in cadrul Uniunii Europene functioneaza o serie de organisme cu rol specific: Banca Centrala Europeana (responsabila pentru politica monetara a Uniunii), Banca Europeana de Investitii (finanteaza proiecte europene de investitii si sprijina mediul de afaceri din Europa prin Fondul European de Investitii), Obudsmanul European (investigheaza plangerile privind cazuri de administrare defectuoasa in actiunea institutiilor si organelor Uniunii Europene), Controlorul European pentru Protectia Datelor (avand misiunea de a garanta dreptul fundamental de protejare a datelor personale ale cetatenilor europeni).

COMISIA EUROPEANA

Tratatul Uniunii Europene, prevede patru functii distincte, legate explicit de modul de operare si dezvoltare al Pietei Comune. Prima este vegherea la aplicarea Tratatului ( rolul de " gardian al Tratatelor "). A doua vizeaza inaintarea de recomandari sau opinii referitoare la Tratat ( rolul de initiator legislativ ). A treia preia decizii in domeniile specificate in Tratat ( rolul de manager ). A patra este legata de actiunea in domeniile in care Consiliul ii confera responsabilitate.

Comisia detine un rol important in adoptarea hotararilor Consiliului. Ea are drept de initiative in cvasi-unanimitatea cazurilor in care Consiliul urmeaza sa decida, indifferent daca se cere conditia majoritatii calificate sau cea a unanimitatii. Acest drept poate fi exercitat oricand considera ea necesar, afara de dispozitii legale care prevad astfel. Consiliul are posibilitatea de a cere Comisiei sa intreprinda orice studii pentru atingerea obiectivelor comune si sa-i prezinte propunerile care se compun. Comisia isi poate modifica propriile propuneri facute Consiliului sau chiar le poate retrage, in timpul procedurilor care conduc la adoptarea unui act comunitar atata vreme cat Consiliul n-a decis inca. Dupa mai multe sedinte de lucru, Comisia adopta decizia si o prezinta Consiliului sub forma propunerii. Daca este cazul se consulta Parlamentul, Comitetul Economic si social si alte comitete.

Comisia respecta principiul subsidiaritatii in exercitarea dreptului de initiative, pregatind acte legislative doar in acele domenii in care Uniunea Europeana este mai bine pozitionata decat statele membre.

Comisia este gardianul " tratatelor ", sens in care vegheaza la aplicarea corecta a legislatiei comunitare. In sistemul Tratatelor CE si EUROATOM, spre deosebire de Tratatul CECO, daca se constata ca statul in litigiu persista in actiunea initiala, Comisia pronunta un aviz motivat apoi sesizeaza Curtea de Justitie.

- n calitate de organ executiv, Comisia gestioneaza politicile europene si negociaza acordurile de comert si de cooperare internationala. - n anumite domenii, ca cele ale agriculturii, concurentei si comertului, se bucura de o autonomie considerabila pentru a lua decizii fara a supune Consiliului de Ministri propunerile, in virtutea puterilor specifice care-i sunt conferite de tratate sau a puterii delegate de Consiliu.

Bibliografie:

- ,, Istoria constructiei europene ,, Prof. Univ. Dr. Nicolae Paun, Ciprian Paun; Cluj-Napoca, 2000;

- ,,Istoria Economica a Europei" Prof. Univ. Dr. Nicolae Paun, Cluj-Napoca, 1999;

- ,,Istoria Europei", Prof. Univ. Dr. Ladislau Gyemant , Cluj-Napoca, 1999;

- ,, Integrare Economica Europeana ,, Prof. Maria Birsan, Cluj-Napoca, 2001

- http://www.eea.europa.eu

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutiile Uniunii Europene.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 219 cuvinte
Nr caractere:
30 577 caractere
Marime:
39.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
europa, institutii, ministri
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!